Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Līdz ar siltumu aug zaļums: Laiks sēt un stādīt

Daudzi no sagatavošanās darbiem dārzkopības sezonas sākumam jau paveikti, bet maijs ir tas laiks, kad aktīvi darboties, iekārtojot dobes, stādot iepriekš sasētās un izpiķētās puķes un dārzeņus, kā arī citus augus. Par maijā veicamajiem piemājas un dārza darbiem stāsta Jāņa Aldermaņa dārzniecības direktore, bioloģijas zinātņu doktore Vija Rožukalne.

Jāatbrīvo ceļš jaunajam

Kaut arī daudzi augļu kociņi jau noziedējuši, vēl maijā var droši veikt to balsināšanu, kam būs gan fitosanitāra, gan estētiska funkcija. Dārzkopības speciālisti parasti iesaka kokus balsināt novembrī, sagatavojot ziemošanai. Balsināšana pavasarī nepieciešama, jo gaisa temperatūras svārstību dēļ (dienā koks saulē sasilst pat līdz +30 grādiem, bet naktī strauji atdziest) miza plaisā, un brūces ir ceļš, pa kuru iekļūt infekcijām un kaitēkļiem. Pavasara sasildīti un atmodušies, kaitēkļu kāpuri lien pa stumbru augšup no augsnes, kur ziemojuši. Lai no tiem pasargātu augļukoku, V. Rožukalne iesaka kokam aptīt speciālas lipīgās lentes, pie kurām kaitēkļi pielips un netiks līdz pumpuriem.

Augļkoku kauleņu (ķirši, plūmes) zaru griešana gan jau ir novēlota, jo jau cirkulē sulas, bet, ja gribas potēt sēkleņus (ābeles, bumbieres), ir īstais laiks. Kauleņus potē laikā, kad salst rokas jeb gaisa temperatūra turas zem +10 grādiem, bet, kad sulas intensīvi cirkulē, tiek uzskatīts, ka sēkleņa potzars kokam pieaug vislabāk. Maijā var arī apgriezt dekoratīvos krūmus, gan veidojot formu, gan atbrīvojoties no spireju, hortenziju un citu košumkrūmu pērnajiem ziediem, sausajiem zariem, nokaltušiem ziemciešu lakstiem, ja tādi ir - viss jāiztīra, jāatbrīvo ceļš jaunajam. Jāņem vērā, ka katra nogrieztā zara vieta ir rēta, tā jāaizsmērē ar potvasku vai kādu citu piemērotu līdzekli.

Nost ar sūnām!

V. Rožukalne iesaka obligāti ar grābekli nogrābt visu dārzu, savācot no pērnās sezonas sakrājušās augu paliekas, ir svarīgi arī uzrušināt augsnes virskārtu, jo tur ziemo dažādi patogēni un kaitēkļi, savukārt ultravioletie stari darbojas kā sanitārs, nevēlamos iemītniekus iznīcinot. Arī zālāju vajag attīrīt, atbrīvot no sūnām, kas ir izplatīta problēma zālāju īpašniekiem, it sevišķi, ja tos veido cilvēki paši, nevis uzticas speciālistam. Izteikti aktuāla aizaugšana ar sūnām ir jaunos dārzos, kuru iekopšanai zeme ņemta no dziļiem karjeriem, līdz ar to tai nav piemērotas mikrofloras. Lai tiktu vaļā no sūnām, augsnē jāiestrādā mēslojums ar speciālām piedevām, kas iznīcina sūnas. Vajadzīga arī zāliena aerācija - nelielu caurumiņu veidošana zālienā, lai bagātinātu to ar gaisu un veicinātu augšanu. Visefektīvākais būs īpašs aerators, kam ir speciāli asmeņi. Var arī irdināt ar asu grābekli. Tāpat zālienam nepieciešams mēslojums. Var izmantot universālo visam dārzam vai arī izvēlēties dažādus atkarībā no augsnes specifikas.

Laiks sēt un stādīt

Pavasarī ar pārstādīšanu nevajadzētu traucēt ziemciešus augus, kā arī tos, kuri mēdz ziedēt agri pavasarī. Peonijas, sīpolaugi, forsitijas, flokši, silpurenes, prīmulas ir jāpārstāda augustā. Protams, ja nopirkts stāds, kas atrodas puķpodā un, izstādot ārā, tam netiek aizskarta sakņu sistēma, pavasarī var dēstīt arī šos augus. Līdz 10. maijam ir piemērots laiks dāliju stādīšanai. Maijs ir arī īstais brīdis dārzeņu sēšanai - redīsi, burkāni, rutki, kāļi augs labi! Tiem, kas sēj puķes, jāatceras - jo vēlāk tiek sētas, jo vēlāk uzziedēs, it sevišķi tās, kam mazas sēkliņas. Samtenes, kreses, puķzirņi ir augi ar lielām sēklām un piemēroti sēšanai dobēs maijā. Petūnijas, lobēlijas, alisītes vajadzēja sēt kastītēs jau agrāk, bet tagad to stādiņus var izstādīt laukā, jo beidzas nakts salnas. Ap 20. maiju var nest ārā arī visus telpaugus - sauļoties un pavadīt vasaru dārzā. Ir īstais brīdis arī apstādīt balkonus. Jāatceras gan - ievu ziedēšanas laikā parasti ir salnas, un siltummīļus augus labāk stādīt, kad iestājies stabils siltums.

No 10. maija plēvju siltumnīcās var stādīt tomātus un gurķus, plēve būs pietiekams aizsegs, lai salnas netiktu dēstiem klāt, jo maija otrajā pusē tās vairs nebūs agresīvas. V. Rožukalne uzsver, ka bīstamas augiem ir ne tik daudz ziemas, cik pārlieku agri pavasari, kuriem seko bargas salnas, jo sals nokož pumpurus un ziedus un ražas rezultātā nav. Šis pavasaris ir bijis saudzīgs, taču siltās ziemas dēļ kaitēkļi un slimības nav aizgājuši bojā un attīstās ātrāk nekā parasti.

V. Rožukalne iesaka arī ieskatīties Mēness kalendārā, jo seni tautas novērojumi un tradīcijas nav bez pamata. Labvēlīgas mēness fāzes periodā iesētie augi uzdīgst ātrāk un aug labāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits