Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

No meža mājās: Sūnas nākušas modē

Mežā sūnas ir skaistas. Tās izskatās dekoratīvi, rada patīkamu reljefu un jauki smaržo. Sūnu zaļš ir priecīga krāsa, bet priežu meži saistās ar pelēki sudrabaino augsnes virskārtu, ko veido īpaša sūnu suga. Savukārt ķērpis palīdz pret klepu!

Dārzā gan mums sūnas īpaši netīk – ja tās ieviešas zālājā, ir skaidrs – augsne kaut kādu iemeslu dēļ kļuvusi par skābu un nepieciešama tās uzlabošana, jo ir daudz augu, kam skābums un mitrums netīk.

Pēdējā laikā sūnas no meža un āra ir ienākušas arī interjeros, un nebūt ne tikai Ziemassvētku un Lieldienu kompozīcijās. No sūnām tiek veidotas gleznas un ar tām noklātas pat veselas sienas. 

Sūnas nākušas modē

Apzaļumošanas uzņēmuma Pulksteņa ezers vadītāja Ilze Gulbe rāda glezniņas, kas tapušas no sūnām. Grozā uz gada stāv sūnu paraugi. Tās nav parastas, mežā saplūktas sūnas, bet gan īpaši dekorēšanai paredzētas. Īpaši sagatavotās sūnas piegādā uzņēmums no Holandes. "Sūnas tiek iegūtas Ziemeļeiropā un Austrumeiropā mežos, kuros ir īpaši sertificētas teritorijas. Sūnas divu gadu laikā atkal ataug – uzņēmumam par to jāparūpējas. Sūnas pēcāk mumificē – izkaltē un mitrumu aizstāj ar speciālu glicerīna maisījumu, kas sūnu no iekšpuses padara līdzīgu ēģiptiešu mūmijai, tikai tā tika iebalzamēta no ārpuses," skaidro Ilze.

Viņa ievērojusi – vēl kādu mēnesi pēc gleznas izveides tā smaržo pēc sūnas. Sūnas ir pilnas ar dabiskiem gruzīšiem, skujām, čiekuriem, tās ir ar nevienmērīgu, dabiski veidojušos reljefu.

"Pēdējā laikā gan birojos un kafejnīcās, gan privātos interjeros ir aktuālas zaļās sienas. Zaļajām sienām vajadzīga dienasgaisma, ne tikai mitrums, lai augi varētu augt. Vizuāli līdzīgs efekts ir mumificēto sūnu sienām. Tām nepieciešama izgaismošana tikai tādēļ, lai izceltu nianses, struktūru, reljefu un krāsas –  līdzīgi kā gleznām muzejos," stāsta apzaļumošanas speciāliste.

Sūnas ir mumificētas, kas nodrošina to lielisko izskatu līdz pat 10 gadu garumā, tāpēc šī zaļā siena nebūs jālaista un jākopj un tai nav nepieciešams speciāls apgaismojums. 

Viegli izgatavot, ērti kopt

Sūnu sienas ir viegli uzstādīt, materiāls ir gatavs līmēšanai pat uz nekrāsotas sienas, kas procesu padara elementāru. Taču daudzi zaļumu mīļotāji vēlas no sūnām veidot gleznas rāmjos. Ilze rāda tikko tapušu sūnu glezniņu greznā, zeltītā ovālā rāmī ar grebtiem rakstiem.

"Visu izšķir rāmis! Šīs sūnu gleznas vai sienas lieliski iederas minimālisma stila modernā interjerā, kur dominē pelēkais, melnais, betona sienas, metāls dizainā. Arī sūnu nokrāsas ir dažādas, to biezums atšķiras, un no tām var veidot dažādus rakstus, var panākt šķietami dabiski augušu sūnu efektu, kā arī kombinēt, izceļot tieši kontrastus. Manuprāt, sūnu sienas labi sader ar jebkādiem citiem zaļajiem augiem. Ja veidojat sūnu sienu mājās, tad, domāju, piestāvēs jebkas – arī palmas, ziedošas orhidejas," ir pārliecināta Ilze.

Sūnu gleznas vai sienas izmaksā no padsmit līdz 280 eiro kvadrātmetrā. Var pasūtīt jau gatavu rezultātu, kā arī dažādos uzņēmumos nopirkt sūnas un veidot nepieciešamo gleznu pats. Apzaļumošanas speciāliste stāsta, ka gleznu izveidot ir vienkāršāk – lai aplīmētu sienu, sūnu kumšķītis jātur, līdz tas pielipis. Piņķerīgi.

Ar sūnām var aplīmēt jebkuru virsmu – pat lampu, uzņēmuma logotipa burtus, sienu vannas istabā. 

Šādas sūnu sienas ir it kā dzīvas, telpiskas, tomēr neprasa gaismu un kopšanu – tikai laiku pa laikam jānotrauš putekļi ar putekļu slotiņu vai ar putekļu sūcēju visvieglākajā režīmā. Sūnas ir īpaši apstrādātas, un tajās nedzīvo kukaiņi. Runājot par izvēli sūnu sienu uzstādīt vannas istabā – vizuālais efekts ir ļoti iespaidīgs, taču telpa būtu jāaprīko ar mitruma kontroli – lai sūnas nebojātos, mitruma līmenis nedrīkst būt augstāks par 70%. Kaut, dabā augot, slapjumu sūnām vajag, telpā tas nederēs – sūnas var sākt pelēt, mainīt krāsu, struktūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

10 atbildes uz svarīgiem jautājumiem par zobu pastām

Diez vai ir kāds apšaubīs to, ka zobu tīrīšana ir neatņemama personīgās higiēnas sastāvdaļa. Tomēr visticamāk ne katrs pievērš pastiprinātu uzmanību zobu pastas izvēlei, kaut gan zobu pastu ražotāji...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits