Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

No skaistākajiem un gardākajiem ievācam sēklas

Modernie hibrīdi nederēs, jāmeklē kolekcionāru lolotas šķirnes.

Daudzi ziedi ir noziedējuši, un to vietā nobriest augļi, nogatavojas sēklas. Zieds bija skaists, raža garda, un gribas, lai tā priecē arī nākamgad. Varbūt ievākt sēklas? Agrāk, kad dārzkopības industrija nepiedāvāja neskaitāmas šķirņu un izcelsmes izvēles krāsainās paciņās teju ikkatrā lielveikalā, katrs saimnieks no ievāktās ražas atstāja sēklu nākamajam gadam tām šķirnēm, kas izdevās, veiksmīgi izauga un bija gardas. 

 

Meklē pie kolekcionāriem

Liela daļa augu, ka izauguši no tām sēklām, ko sējam dobītēs un esam pirkuši veikalos, nemaz nav paredzēti sēklu ievākšanai, jo ir selekcionēti tā, ka nākamā gada raža var izaugt pilnīgi atšķirīga no mātesauga. Tās ir tā dēvētās hibrīdšķirnes F1. Eksperimenta nolūkos F1 sēklas var ievākt un izmēģināt laimi, taču jārēķinās, ka ziedu krāsa un forma, augļu lielums, krāsa, garša var atšķirties no gaidītā. 

Ja esat iegādājušies sēklas no kolekcionāriem, kas audzējuši "vecās, labās" šķirnes, raža ir padevusies jums tīkama, no šiem augiem gan varat ievākt sēklas! Par kolekcionāru vāktajām sēklām varat interesēties dārzkopības entuziastu klubiņos, sēklu maiņas grupās, stāsta sēklu bibliotēkas idejas iniciatore bioloģe Sandra Stabinge. 

 

No gataviem augiem

Vislielākā iespēja iegūt augus, kas līdzīgi "vecākiem", ir no pašapputes augiem. Piemēram, ir daļa dārzeņu šķirņu, kas apputeksnējas paši – tomāti, paprika, bet citiem vajag kukaiņu palīdzību – vairumam gurķu, ķirbju, kabaču. Divgadīgajiem augiem sēklas būs gatavas otrajā gadā. Pirmajā gadā izaudzē mātesaugu, ko ar saknēm pārziemina pagrabā, un otrajā gadā stāda dārzā. Ļauj noziedēt un tad vāc sēklas.

Viengadīgajiem sēklas jāievāc ne pašos pirmajos, bet jau nākamajos pavisam gatavajos augļos, turklāt derīgas būs tikai tās sēklas, kas ir veselas, biezas, piemēram, gurķiem, ķirbjiem, kabačiem. Sēkliņas jāizņem no mīkstuma, jānoskalo, lai atbrīvotu no augļa mīkstuma, un uz salvetes jānožāvē, izberot plānā kārtā. Līdzīgi var rīkoties arī ar tomātu un paprikas sēklām. Jāatceras, ka, līdzīgi kā tējas, sēklas žavēties neliek tiešos saules staros! 

Arī diļļu, rukolas, salātu sēklas ievāc, kad tās nogatavojušās, bet nedrīkst ļaut tām izbirt uz augsnes. Līdzīgi ir ar pupām un zirņiem. Salāti un dilles nereti izsējas paši, un pavasarī dobītēs, kur iepriekš auguši, jau spraucas ārā atkal jauni zaļumi. Šādi no pārgatavojušamies ogām, kas izsējās uz augsnes, iesējas arī, piemēram, spinātavenes, bet komposta kaudzē no izmestajām miziņām, kas tur bija nonākušas kopā ar dzīvelīgiem asniem, saauga kartupeļi. Pašas izsējas arī puķes, piemēram, kliņģerītes, kreses, magones, samtenes, lupīnas.  

Ar sēklu palīdzību dārzā var mēģināt pieradināt arī savvaļas augus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits