Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Telpaugi ar krāsainām lapām

Veidojot telpaugu kolekciju, interesantāka tā būs, ja izvēlēsities pēc iespējas vizuāli atšķirīgākus augus. Ja telpu platība un gaismas pieejamība ļauj, var izvērsties, variējot ar dažāda izmēra augu kompozīcijām, kombinēt vertikāla silueta augus ar zemiem un kupliem, kā arī nokareniem augiem. Pavisam savdabīgas nianses iespējams piešķirt, izvēloties augus ar atšķirīgu krāsu lapām – gan dažādām zaļā toņa niansēm, gan pavisam citu krāsu lapām vai to daļām, kā arī ieviest pa kādam raibam augam.

Zaļš, balts, rozā

Liekākoties sastopami augi ar zaļi baltām lapām – svītras (Agave Cornelius), dzīslojums (Alocazia Amazonica), neregulāri plankumi (Aglaonema jeb Chinese Evergreen), šļakatveida plankumiņi (Begonia Corallina de Lucerna) vai pavisam simetriski un apaļi punktiņi (Begonia Maculata) raksturīgi daudzām sugām. Taču ir arī augi, kurus klāj ne tikai balti, bet arī rozā (Fittonia), lillīgi, oranžīgi (Codiaeum variegatum), sudrabaini (Peperomia Piccolo Banda) un pat purpura plankumi (Red caladium), arī tādi, kuriem viena lapas puse ir zaļa, bet otra, piemēram, purpursārta – tāda ir visparastākā platlapu begonija, bet Begonia Rex ir koši sārti lillā. Savukārt īpaši interesants ir fikuss Pink Princess un Multicolor caladium – to lapas ir gan rozā, gan baltu un zaļu toņu rotātas.

Augi ar zaļi baltajām lapām ir prasīgāki pret gaismas daudzumu atšķirībā no to vienkrāsainajiem biedriem, tādēļ jānovieto gaišākajās vietās – tas īpaši svarīgi tagad, ziemas sezonā. Gada tumšākajā periodā vēlams tos palutināt ar mākslīgo apgaismojumu – speciālajām augu lampām.

Taču šie augi vienlaikus ir arī jutīgi pret saules apdegumiem. 


Tumšā stūrī aizies bojā

Alokāzijas ir vieni no iecienītākajiem, varētu pat teikt, modīgākajiem telpaugiem, ļoti pieprasīti sava izteikti dekoratīvā izskata un samērā vieglās kopšanas dēļ. Alokāzijām ir dažādas šķirnes ar atšķirīgām vizuālajām niansēm. Šis tropu augs labi jutīsies siltās un mitrās telpās, tādās kā virtuve vai gaiša vannas istaba. Ja telpā ir sauss gaiss, augam ik pa laikam jānodrošina mitruma kūres – ja esat nopietns telpaugu fans, ir vērts ieguldīt gaisa mitrinātāja iegādē vai augu vismaz rasināt. Var arī dažas reizes nedēļā uz nakti tā tuvumā novietot platu, lēzenu trauku ar ūdeni. Alokāzijai patīk viegla, labi drenēta augsne un regulāra laistīšana, kā arī gaisma, bet ne tieši saules stari. Tumšā stūrī aizies bojā. 


Eņģeļa spārni

Begonia maculata mēdz dēvēt arī par Eņģeļa spārniem auga lapu formas dēļ. Pareizi kopts, šis augs ir izcili dekoratīvs, it sevišķi, kad uzzied ar sīku, maigi krēmīgu ziediņu ķekariem! Kā jau lielāko daļu begoniju, arī šo ir viegli kopt. Vidēji viegla augsne ar perlīta vai keramzīta piemaisījumu un regulāra laistīšana ir pamatnosacījumi, taču augsnes virskārtai jāļauj nožūt, pirms atkal laistīt. Patīk izteikti gaiša vieta, taču, ja augs atradīsies tiešos saules staros, ir risks, ka skaistās lapas sabrūnēs un nobirs.


Labi jūtas arī noēnojumā

Peperomiju dzimtene ir mainīgā klimata Ekvadora Dienvidamerikā, tādēļ tās pacieš nelielu iekaltēšanu. Augs ir sukulentveidīgs, un to nedrīkst pārlaistīt. Vasarā jālaista reizi nedēļā, ziemā pietiek ar 2–3 reizēm mēnesī. Labāk mazāk nekā par daudz! Derēs sukulentu augsne ar pH5–7. Viens no retajiem svītrotajiem augiem, kas tīri labi jūtas arī noēnojumā.


Ne par daudz, ne par maz

Arī fitonija ir Dienvidamerikas iedzimtā un nāk no Peru. Tai ļoti tīk izkliedēta, bet bagātīga gaisma, un tā necieš tiešus saules starus. Mazliet kaprīza attiecībā uz laistīšanu – tiklīdz kaut nedaudz iekaltēta, tā uzreiz vīst, bet, ja pārlieku salaistīta, var ātri vien nopūt. Neturiet augu caurvējā un rūpējieties, lai telpā ir silts. Nepieciešams ik pa laikam mitrināt gaisu fitonijas tuvumā.


Regulāri jātīra auga lapas

Codiaeum variegatum izcelsme ir Klusā okeāna salas, Austrālija, Indonēzija – tur tas aug savvaļā. Kā telpaugs ne tikai priecē acis, bet arī attīra gaisu, taču ir prasīgs un jutīgs pret pārvietošanu – tas nobīstas un nomet lapas. Ja tiek nodrošināti piemēroti apstākļi, lapas atkal ataug. Šim augam ļoti patīk intensīva gaisma. Ziemā noteikti vajag augu lampas! Ziemas periodā jālaista mazāk nekā vasarā, taču augsne nedrīkst pilnībā izkalst. Regulāri jātīra auga lielās, cietās lapas un šad tad jāmitrina gaiss tā tuvumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits