Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā vislabāk uzglabāt maizi?

"Mana Kanādas māsīca maizīti glabā ledusskapī - tikai šādi tā nesapelē," no aizjūras radinieces pārņemto paradumu atklāj Dzidras kundze. Taču viņas kaimiņiene oponē - vislabākā vieta uzglabāšanai esot vēl padomju laikos tradicionālā maizes kaste. Bet kā maiznieki iesaka uzglabāt maizi?

"Vasara un rudens ir gadalaiki, kuros maize pelē visbiežāk, jo gan karstums, gan liels gaisa mitrums veicina pelējuma rašanos,» atzīst Latvijas maiznieka valdes loceklis Artūrs Ilziņš.

Ātrāk sāk pelēt baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas, jo tieši piedevas piesaista vairāk ūdens un rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai. Rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums.

Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98 grādu temperatūru, bet maizes garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka - aptuveni 180 grādu. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā.

Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē. Tam patīk gan kārtīgs karstums (25-30 grādi), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75-80 procenti).

Maize nav kartupelis, un tā nav paredzēta ilgstošai glabāšanai. Pat ja izdodas izvairīties no pelējuma, maize vienkārši var sacietēt. Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Turklāt maizes trauku vai kasti regulāri, vismaz reizi nedēļā, nepieciešams izmazgāt un izžāvēt.

Ja maizīte tiek uzglabāta iepakojumā, to nevajag turēt uz palodzes vai jebkur citur, kur ir tiešie saules stari. Pretējā gadījumā karstumā iepakojumā veidojas mitrums, kas rada kondensātu, maize paliek mitra un pelējums ir klāt. Savukārt, ja maize ir nopirkta bez iepakojuma, rudzu un baltmaize ir jāglabā atsevišķi viena no otras. Pretējā gadījumā nāksies ēst baltmaizi ar rudzu maizes piegaršu vai otrādi.

Ja nu rodas situācija, kad mājās maizes ir par daudz un tuvākajās dienās to neizdosies apēst, visprātīgāk to būtu likt saldētavā. Tikai tad jāatceras to savlaicīgi izņemt no saldētavas, jo maizei būs nepieciešamas aptuveni astoņas līdz 10 stundas, lai tā būtu ēdama, svaiga un smaržīga.

"Ledusskapis ir samērā populāra vieta, kur glabāt maizi, taču mūsu eksperti uzskata, ka tā nebūt nav labākā alternatīva. Iespējams, karstā vasarā tas ir risinājums, taču ne visu gadu. Arī polietilēna maisiņš ir viens no populārākajiem maizes uzglabāšanas veidiem, jo tādā veidā tā ilgāk paliek mīksta, taču jāatceras, ka tiešos saules staros šādi tā nav uzglabājama," norāda Artūrs Ilziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits