Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mācīšanās kopā motivē

Digitālās zināšanas nav tikai e-pakalpojumi un ērtības, tā ir arī komunikācija starp paaudzēm un kopīgas valodas atrašanas ar bērniem un mazbērniem. Arvien vairāk senioru apzinās, ka, apgūstot digitālās lietas, viņi var kļūt komunikablāki un vairāk iekļauties sabiedrības norisēs, atzīst Ņina Priede, Rīgas aktīvo senioru alianses (RASA) pārstāve un digitālā aģente.

Kopš Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas Mana Latvija. lv. Dari digitāli! darbības sākuma 2018. gada aprīlī par digitālajiem aģentiem kļuvušas vairāk nekā 5000 personas. "Seniori ir diezgan konservatīvi. Aicinot seniorus uz nodarbībām, kurās mācām lietot datoru un internetu, bieži vien dzirdu atrunas: "Nē, man to nevajag!". Viņi nejūt nepieciešamību pēc šādiem pakalpojumiem. Un ne jau tāpēc, ka patiktu tērēt laiku iestāžu apmeklējumam. Daudzi vienkārši neapzinās, cik daudz iespēju sniedz portāls Latvija.lv, cik ērta un saprotama ir izveidotā palīgvietne Mana.latvija. lv," atzīst Ņ. Priede, viņa turpina: "Bet ir arī otra puse – tie, kas uz nodarbībām atnāk, vienmēr ir apmierināti, ļoti priecīgi, ka spēj apgūt jaunas lietas un noteikti savas zināšanas pēc tam nodod tālāk. Digitālo aģentu tīkla veidošana palīdzēs popularizēt e-pakalpojumu lietošanu arī vecākās paaudzes vidū, jo būs arvien vairāk cilvēku, kas spēs profesionāli palīdzēt spert pirmos soļus digitālajā vidē."

Viens no veidiem, kā piesaistīt seniorus digitālo prasmju apgūšanai, ir īpaši viņiem domātas mācības, semināri.

"Arī es, dodoties uz digitālo aģentu mācībām, šaubījos, vai varēšu tās astoņas stundas nosēdēt. Bet mācības bija tik aizraujošas, ka nevienā brīdī nebija vēlmes doties prom. To pašu varu teikt par saviem kolēģiem – kopā būšana, cita seniora plecs blakus – tā ir lieliska motivācija. Un, ja blakus ir profesionālis, kas parāda, izskaidro, iemāca, – neko labāku nevar vēlēties!"

Senioru datorprasmes kļūst arvien labākas, turklāt pensionāru lokam pievienojas cilvēki, kuriem jau ir šīs zināšanas. Tas dod stimulu arī citiem. "Man vislielākais prieks ir par 80 un pat 90 gadu veciem senioriem, kuri nāk mācīties digitālās lietas. Jā, acis varbūt vairs labi nerāda, rokas trīc, bet viņi ir apņēmības pilni. Viņi apzinās, ka datoru zināšanas nav tikai ērtība, tā ir arī komunikācija ar bērniem un mazbērniem. Piemēram, pēc nodarbības nākamajā dienā atnāk kundze un priecājas, ka mazmeita viņu uzslavējusi par to, ka viņa tik daudz zina. Tas ir būtiski – atrast kopīgu valodu ar jauno paaudzi," norāda Ņ. Priede.

RASA pārstāve piebilst: "Nereti senioriem kauns prasīt, lai tuvinieki parāda, piemēram, WhatsApp lietošanu, tādēļ prasa man vai citiem vienaudžiem. Jo sazināties gribas, bet prasmju nav. Mēs senioru biedrībā spriežam, ka noteikti jārīko arī semināri par viedtālruņu lietošanu, jo šīs ierīces nu jau ir ikdiena arī vecākās paaudzes cilvēkiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits