Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pirmoreiz plašākai publikai demonstrē senioru dejas

Lai arī senioru deju kustība Latvijā jau ilgāku laiku kļuvusi populāra, tikai aizvadītās nedēļas nogalē Rīgā, Esplanādē, pirmoreiz seniori savu dejot prieku demonstrēja plašākai publikai.Biedrības _Kultūras komunikācijas platforma projekta Iesakņotāji_ izstādes Tagadne. Seniorība - kā staigāt lepnam ietvaros tika organizēta meistarklase kopā ar Latvijas Senioru deju apvienības vadītāju un senioru deju pedagoģi Laimdotu Andersoni.

Kultūras vasarnīcā Esplanādē pulcējās vairāk nekā 150 aktīvu senioru no Rīgas, Jūrmalas, Babītes, Mores, Ogres, Ikšķiles, Jelgavas, Ozolniekiem un Skrīveriem, kuri saulainu svētdienu vislabprātāk vēlējās pavadīt, griežoties gan nesteidzīgos, gan jautros dejas ritmos pašā Rīgas centrā.Katrs seniors pārstāvēja savu senioru deju kopu, notiekošo vēroja arī viesi un deju interesenti, kas pēcāk izteica vēlmi nākotnē iesaistīties senioru deju nodarbībās. Meistarklasē katram apmeklētājam bija iespēja apgūt vairākas jaunas dejas - čarlstonu, čehu polku, Ingas valsi un citas -, kā arī vērot sarežģītākas dejas Latvijas senioru deju kopu izpildījumā.Pasākums ieinteresēja ne tikai pašmāju dejotājus un skatītājus, bet arī pilsētas ārzemju viesus, kuri Esplanādē labprāt uzturējās visas dienas garumā. Dažs labs ārzemnieks un jaunietis nekautrējās arī laisties dejā."Kopš pirmo senioru deju kopu veidošanās 16 gados ir paveikts ļoti daudz - praktiski radīts jauns deju žanrs -, taču šī bija pirmā reize Latvijā, kad senioru dejas tiek demonstrētas plašākai publikai. Līdz šim deju kopas organizējušas tikai slēgtus festivālus un dažus koncertus. Ārzemēs senioru dejas ir plaši izplatīti publiski pasākumi, kas vecākā gada gājuma iedzīvotājus visbiežāk pulcē pilsētu parkos uz kopīgu izkustēšanos un socializēšanos," stāsta Laimdota Andersone."Pēdējos trijos gados, strādājot un pētot novecošanu Latvijā, kā arī šomēnes veidojot izstādi Seniorība - kā staigāt lepnam, esam guvuši apstiprinājumu tam, ka Latvijā un Rīgā senioriem ir daudz iespēju, viņi ir aktīvi un moderni. Bieži vien seniori ir izolēti no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ikdienas norisēm, un tas tikai nozīmē, ka viņi veido paši savas aktivitātes - turklāt radoši un daudz!" norādīja projekta Iesakņotāji vadītāja un sociālā dizainere Jekaterina Stakle.Senioru dejas ir pašsaprotams, vecumam piemērots dejas veids, kurā tiek ievērotas vecāku cilvēku vajadzības un partneru līdztiesība. Tā ir eleganta iespēja piemērot fizisko slodzi vecākiem cilvēkiem pēc sporta ārstu ieteikumiem. Latvijā senioru dejas sākās 1999.gadā Madonā ar deju kopu Madonas dāmas, ko tolaik vadīja Laimdota Andersone. Tagad pie mums ir 44 senioru deju kopas ar 674 aktīviem dalībniekiem, un šajā deju kustībā tiek iesaistītas arī pirmās deju kopas Igaunijā un Lietuvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits