Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izkustināt spriedzi ķermenī

Masāža kā palīgs veselības atjaunošanai ir sens terapijas veids – tā stiprina imunitāti, mazina stresu, aktivizē vielmaiņu, palīdz atveseļoties pēc traumām, pārslodzes, kā arī risināt estētiskas problēmas. Masāža ir pieejama kā skaistumkopšanas salonos, tā medicīnas iestādēs un spa centros. To veidu ir daudz, un tikpat plaša ir arī cenu amplitūda. Lai iegūtu vēlamo efektu savai veselībai un labsajūtai, jāzina, kurā gadījumā ko izvēlēties.

Klasiskā un ārstnieciskā

Klīnikas 4.dimensija fizioterapeite, masāžas speciāliste Zanda Lapiņa veic gan klasisko, gan ārstniecisko un relaksējošo masāžu. "Klasisko masāžu var apgūt jebkurš attiecīgos kursos, bet, lai iegūtu ārstnieciskās masāžas sertifikātu, speciālistam vispirms jau jābūt ar medicīnisko izglītību. Klasiskā masāža atšķiras no relaksējošās, taču paņēmienu ziņā ir līdzīga ārstnieciskajai masāžai. Parasti uz to nosūta ārsts, konstatējot cilvēkam noteiktas veselības problēmas," skaidro Z.Lapiņa. Viņasprāt, teju 85% cilvēku ir nepieciešama masāža. "Daudziem kādā dzīves posmā parādās stresa radītas galvassāpes, roku tirpšana, muguras, spranda sāpes, stīvums un līdzīgi simptomi. Cilvēku dzīvesveids mūsdienās ir arvien mazkustīgāks, daudziem ir sēdošs darbs ilgas stundas, turklāt darba vieta ne vienmēr ir ergonomiski pareizi iekārtota, un rezultātā cieš veselība," uzskata masāžas speciāliste. Arī rudens un ziemas sezonā saasinās vajadzība pēc masāžas, jo aukstā laikā esam vairāk sarāvušies, saspringuši nekā vasarā un siltumā. Masāžas mērķis ir uzlabot asinsriti un limfas plūsmu, nostiprināt imūnsistēmu, "izkustināt" pasīvos muskuļus, likvidēt dažādas muskuļu sāpes, nostiprināt saites.

Masāža labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, vielmaiņu

Visbiežākā problēma, ar kuru cilvēki vēršas pēc palīdzības pie ārsta vai masiera, ir muskuļu saspringums. Arī miega traucējumus var risināt ar masāžas palīdzību. Savukārt saspringta spranda daļa apgrūtina asinsriti, kas savukārt izraisa sāpes, ekstremitāšu tirpšanu. Atkarībā no problēmas lokalizācijas masāža tiek veikta noteiktām ķermeņa zonām – mugurai, rokām, kājām, atsevišķi vai kombinējot. Vidēji masāžas procedūra ilgst pusstundu.

"Uzskatu, ka ar masāžas kursu vien nepietiek, lai atrisinātu mazkustīga dzīvesveida radītas problēmas, noteikti nepieciešams arī sevi fiziski nodarbināt ikdienā, sportojot vai vismaz regulāri pastaigājoties. Jāpeld, jāskrien, jāapmeklē joga, jo tikai viena pati masāža nespēs veselības problēmas fundamentāli atrisināt vai arī risinājums nebūs ilgstošs," skaidro Z. Lapiņa un piebilst, ka sportot un peldēt gan vajag pareizi, izvēloties piemērotu ekipējumu. Viņa atgādina, ka ikdienā jāuzņem pietiekami daudz šķidruma – aptuveni pusotra litra ūdens. Muskuļi barības vielas saņem no asinsrites, taču, ja šķidruma trūkst, tā nav pietiekami aktīva.

Pieņemts uzskatīt, ka klasiskās un ārstnieciskās masāžas apmeklējuma reižu standarta daudzums ir 10 procedūras. Taču, ja nav steidzami jārisina ļoti akūta veselības problēma, tad arī divas masāžas procedūras nedēļā būs pietiekami. Jāskatās pēc pašsajūtas un individuāliem rādītājiem. Dažs jutīs uzlabojumus jau pēc vienas reizes, citam, gluži otrādi, kļūs sliktāk. Ja problēma ir spranda stīvums, mēdz gadīties, ka pēc masāžas ir galvassāpes, reibonis. Masāža nedaudz paaugstina asinsspiedienu, un šīs svārstības ir jūtamas. Z. Lapiņa stāsta, ka diennakts laikam, kad doties uz masāžas procedūru, īsti nozīmes neesot, taču, ja cilvēks atnāk no rīta, viņam izmasē muskuļus, bet pēc procedūras viņš iet uz darbu un visu dienu sēž pie datora, efekts būs mazāks nekā tad, ja masāža tiks veikta vakarā vai arī ja pēc tās ir brīva diena.

 

Sportistiem – pret sāpēm

Tie, kas pēc ilgāka pārtraukuma atsāk sportot, zina – tikmēr, kamēr organisms pierod, šķiet, ka sāp visas maliņas. Arī profesionāliem sportistiem intensīvās slodzes dēļ muskuļu un saišu sāpes ir biežas pavadones. Masāža palīdz sakārtot un uzlabot muskuļu darbību un tonusu, novērš dažādas sāpes, tai ir arī relaksējoša iedarbība, kas ievērojami uzlabo pašsajūtu.

Sporta masāža nepieciešama sportistiem un ikvienam, kas regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm

Pirms un pēc treniņiem un sacensībām tiek veikta masāža, ko tā arī dēvē – par sporta masāžu. "Sporta masāžas uzdevums ir fizisko spēju paaugstināšana un sportistu izturības palielināšana. Ir tā saucamā sagatavošanās masāža – īslaicīga masāža ar tūlītēju iedarbību, kas paaugstina organisma kopējo tonusu, sekmē muskuļu iesildīšanu pirms treniņa. Visbiežāk to veic, lai sagatavotu sportistus tieši pirms sacensībām. Treniņa masāža palīdz sagatavoties treniņam. Tā uzlabo nervu sistēmas stāvokli un sagatavo muskuļus fiziskai slodzei. Bet pēc dažādām slodzēm – gan fiziskām, gan garīgām – veic atjaunojošo masāžu, kas veicina organisma maksimālu atjaunošanos, paaugstina tonusu un darbspējas. Sporta traumas palīdz dziedēt ārstnieciskā masāža," skaidro medicīnas sabiedrības ARS masieris Nils Zālītis. Cik bieži un kādām ķermeņa daļām – tas atkarīgs no konkrētās situācijas. "Sporta masāža nepieciešama sportistiem un ikvienam, kas regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm – treniņiem trenažieru zālēs, peldēšanu, komandu sporta spēlēm, dejošanu, jogu, skriešanu. Masāža arī palīdz pēc fiziskas pārslodzes, kas radījusi palielinātu muskuļu saspringumu. Uzsākot sportot, treniņus var papildināt ar klasiskās masāžas kursu, lai izvairītos no sāpēm un stīvuma."

 

Fiziskai un garīgai atpūtai

Arī spa masāžas, kuru klāsts ir visai plašs (no klasiskas pēdu masāžas līdz pat eksotiskiem rituāliem visam ķermenim), palīdz risināt gan nelielas veselības, gan estētiskās problēmas, gan arī atjaunoties emocionāli un psiholoģiski. Spa procedūrā turklāt ietilpst daudz vairāk nekā tikai pati procedūra, proti, viss spa serviss pirms un pēc procedūras: halāts, dvieļi, kosmētiskie līdzekļi ģērbtuvēs, duša, tēja, spa uzkodas. Tās ir mazas un patīkamas sastāvdaļas, kas spa atšķir no skaistumkopšanas salona vai medicīnas centra. Arī laba līmeņa spa centru vide, kopējā noskaņa ir orientēta uz to, lai cilvēks sajustu rūpes un relaksētu atmosfēru jau no ierašanās brīža. Par to gādā gaisma, mūzika, mājīgums un veids, kādā personāls sarunājas ar apmeklētājiem.

Spa centra Taka Spa masāžas speciāliste Kristīne Brice stāsta, ka spa filosofija ir koncentrēšanās uz cilvēka labsajūtu kopumā. "Cenšamies uzrunāt gan fizisko, gan emocionālo daļu cilvēkā. Spa procedūra ir sasniegusi mērķi, ja klients jūtas mierīgs, komfortā, apmēram tādā patīkami atbrīvotā stāvoklī kā starp nomodu un miegu. Tādēļ spa masāžu kustības atšķirībā no klasiskās, ārstnieciskās un sporta masāžas, kas iedarbojas uz audiem spēcīgāk un intensīvāk, ir mierīgas, ritmiskas, bet maigas. Mēģinām rast individuālu pieeju – kādam tīk, ja viņam pieskaras pavisam viegli, cits vēlas sajust intensīvāku masāžu, tādēļ masāžas speciālisti pielāgojas cilvēka vajadzībām, atbrīvojot muskuļus no spriedzes gan ar pašu pieskārienu, gan ar ritmu," skaidro K. Brice.

Viņa iesaka pirms spa masāžas izmantot iespēju sasildīties pirtīs un relaksēties baseinos, kas pieejami spa centrā, tā sagatavojot ķermeni un prātu procedūrai, pamazām atslēdzoties no ārējās vides, ikdienas. Turklāt gan siltums, gan ūdens atslābina muskuļus, padara tos elastīgākus un līdz ar to uzņēmīgākus pret masāžas iedarbību. Siltums atver ādas poras, un masāžā izmantotās eļļas un citi kosmētikas līdzekļi nokļūst dziļāk audos un ir iedarbīgāki.

"Kādu spa masāžas veidu izvēlēties, atkarīgs no klienta gaumes un nepieciešamības. Ziemā iesaku sildošās masāžas, piemēram, ar pindām vai ādas pabarošanu ar eļļām. Stresa periodos noderēs Lomi-Lomi dziedējošā masāža," skaidro K. Brice. Arī spa procedūras var veikt kūres veidā, taču bieži pietiek arī ar vienu reizi, lai justos labāk. "Pēc spa procedūras iesaku paņemt brīvu dienu vai arī doties uz procedūru vakarā, kad noskaņojums būs relaksēts, bet procesi ķermenī turpināsies vēl vairākas stundas, jo masāža iedarbojas uz audu dziļajiem slāņiem, veicina limfas cirkulāciju, vielmaiņu.

Dienā, kad veikta procedūra, nevajadzētu lietot alkoholu un ēst smagas, treknas maltītes.

Kaut ko vieglu uzēst var stundu, divas pirms masāžas, bet aptuveni stundu pēc tās var baudīt vieglus salātus, kādu augli, tēju," iesaka masāžas speciāliste.

Apaukstēšanās un citas akūtas saslimšanas gadījumā uz masāžu nevajadzētu iet, masieris jābrīdina arī par veselības problēmām, alerģijām. Uz spa nav vēlams doties grūtniecības pirmajā trimestrī, savukārt pēc tā piemērotas būs procedūras topošajām māmiņām. Spa procedūras ieteicamas kā ikdienā, tā pirms svarīgiem notikumiem, piemēram, kāzām, jo palīdz atjaunoties, relaksēties, arī pēc ilgstoši saspringtiem notikumiem – sesijas augstskolā, svarīgu projektu realizēšanas.

Masāžu kā terapijas sastāvdaļu izmanto arī skaistumkopšanā, piemēram, limfodrenāžas procedūrās, celulīta likvidēšanai, sejas kopšanas procedūrās, gan tieši masējot attiecīgo zonu ar īpaša aparāta palīdzību vai rokām, gan izmantojot masāžu kā atslābinošu paņēmienu, kamēr iedarbojas kāda sejas vai citas zonas maska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits