Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Labāks gaiss – ražīgāks darbs

Strādājošo produktivitāti ietekmē mikroklimats telpās, kurās tiek strādāts. Pētījumi rāda, ka cilvēks jūtas vislabāk, kad gaisa temperatūra ir 20–24 ˚C. Dānijas Tehniskā universitāte, pētot temperatūras ietekmi uz biroju darbiniekiem, secinājusi, ka 20 ˚C cilvēki strādā daudz efektīvāk un sasniedz labākus rezultātus nekā 27 ˚C vai 30 ˚C. Dažos gadījumos rezultāts atšķīries pat par 30 procentiem.

"Ja darbiniekiem salst vai ir par karstu, tas var būtiski ietekmēt darba kvalitāti. Temperatūra ietekmē ne tikai vispārējo labsajūtu, bet pat komunikācijas spējas, tāpat arī to, kādā apjomā darbinieks spēj izmantot savu atmiņu, koncentrēšanos un spriestspēju," norāda Velux ģenerāldirektors Baltijā Dmitrijs Astašonoks. Viņš stāsta, ka, palielinoties karstumam telpā, rodas miegainība un ķermeņa diskomforts, tāpēc lielu daļu savas uzmanības vēršam uz tā pārvarēšanu, savukārt pie pazeminātas temperatūras vairāk enerģijas patērējam, lai uzturētu siltumu ķermenī, nevis lai risinātu darba problēmas.

Fizioloģisku atšķirību dēļ vienādā temperatūrā sievietēm parasti šķiet vēsāk nekā vīriešiem, turklāt pētījumi liecina, ka temperatūras pārmaiņas sieviešu darbaspējas ietekmē vairāk nekā vīriešu. Telpā, kur strādā gan vīrieši, gan sievietes, ideālā temperatūra būtu ap 22 ˚C, spriež D. Astašonoks.

Ietekmi uz darba produktivitāti atstāj arī gaisa kvalitāte un mitruma līmenis iekštelpās, it īpaši rudenī, līdz ar apkures sezonas iestāšanos. Gaisam telpās jācirkulē, un to var nodrošināt gan ar gaisa kondicionēšanas sistēmām, gan vēdinot telpas caur logu – vismaz pa 10 minūtēm trīs četras reizes dienā. Visefektīvāk to darīt īsi, bet intensīvi, logu atverot līdz galam vaļā. Gaisa relatīvajam mitrumam iekštelpās vajadzētu būt no 35 līdz 60 procentiem, stāsta Velux eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits