Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Ne tikai pusaudžiem – zobu korekcija iespējama jebkurā vecumā

Neesi par vecu breketēm

Mūsdienās maldīgs ir priekšstats, ka breketes nēsā tikai bērni un pusaudži. Izrādās, ka vecums, kad sākt rūpēties par savu sakodienu, ir visdažādākais, gluži tāpat kā iemesli, kādēļ to darīt. Ortodontiskā ārstēšana nozīmē nepareizu zobu un žokļu attiecību korekciju, kā rezultātā ir iespējams iegūt skaistu smaidu un funkcionālu sakodienu. Savukārt brekešu izmantošana ortodontijā ir visbiežāk pielietotā ārstēšanas metode, lai koriģētu zobu izvietojumu. Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta sertificētā ortodonte Ieva Fiļipova norāda, ka ortodontiskā ārstēšana, tajā skaitā brekešu lietošana, nekad nevar būt par vēlu, ja vien cilvēks ir pietiekami pašdisciplinēts un motivēts, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Nepareizu sakodienu nosaka arī iedzimtības tendences

Ortodonte Ieva Fiļipova norāda, ka faktori, kas ietekmē nepareizu sakodienu, kā rezultātā būs nepieciešama korekcija, ir dažādi. Vidēji 30 procentiem cilvēku visā pasaulē ir nepareizs sakodiens. To nosaka gan iedzimtības tendences, gan dažādi ārējie apstākļi, kuru dēļ laika gaitā var mainīties sakodiens. Nav iespējams apzināt, cik daudzi cilvēki procentuāli uzsāk ārstēšanu, bet arī to nosaka dažādi faktori. Valstīs, kur ir specifiskas estētiskās vajadzības, tam tiek pievērsta lielāka nozīme. Lai gan estētika ir viens no visbiežākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki pirmām kārtām nolemj doties pie ortodonta, tas nav vienīgais iemesls.

"Nepareizs sakodiens var būt arī traumatisks, piemēram, kad pacients negribēti kož sev smaganās," norāda Ieva Fiļipova. Viņa arī uzsver, ka bērnībā šīs problēmas ir daudz vieglāk ārstēt bērnu augšanas dēļ, savukārt pieaugušajiem process jau būs sarežģītāks. "Mēs vienmēr visiem vecākiem iesakām atvest bērnu pie ortodonta uz konsultāciju apmēram sešu gadu vecumā, pēc tam 10 gadu vecumā. Šajā vecumā būs vieglāk novērot tendences, un, ja nepieciešams, tad maksimāli efektīvi problēmu arī izārstēt," stāsta ortodonte. 
 

Pusaudži izvēlas metāla breketes, pieaugušie – estētiskās

Ar brekešu sistēmu palīdzību ir iespējams panākt kontrolētas visu zobu kustības un pārvietojumu visās trijās dimensijās, iegūstot vēlamo rezultātu. Breketes nekādā veidā netraumē pašus zobus – tās tiek pielīmētas pie katra zoba emaljas. Ortodonte Ieva Fiļipova norāda, ka zobu loku korekcija ar breketēm ir salīdzinoši ilgstoša un var aizņemt līdz pat divarpus gadiem. Tāpat tā prasa pašdisciplīnu, papildu rūpes par zobu higiēnu un regulārus ortodonta apmeklējumus.

"Liels procents brekešu valkātāju ir pusaudži. Manā pieredzē aizvien vairāk ir pusaudžu, kas ar prieku valkā breketes, jo arī viņu klasesbiedri un draugi to dara. Protams, ir arī bērni un pusaudži, kas atklāti pasaka, ka breketes nevēlas. Šādus gadījumus rūpīgi izrunājam ar vecākiem, norādot – ja bērns tās nevēlas, tad nevajag. Brekešu valkāšanai jāpieiet ļoti atbildīgi, īpaši jautājumos, kas attiecas uz higiēnu. Ja cilvēkam nav iekšējās vēlmes un motivācijas, tad to labāk nevajag darīt," tā ortodonte. 

Bērniem un pusaudžiem visbiežāk tiek izmantotas metāla breketes, kas tiek izgatavotas no augstvērtīgu materiālu sakausējuma. Metāla breketēm pastāv arī iespēja izmantot dažādu krāsu gumijas, ko nereti jaunieši izvēlas. Savukārt pieaugušie un cilvēki, kam ir svarīga estētika un tas, lai breketes būtu pēc iespējas nemanāmākas, izvēlas estētiskās breketes, kas visbiežāk ir izgatavotas no keramikas materiāla un ir caurspīdīgas. Šo brekešu gadījumā loks tiek stiprināts pie breketēm ar caurspīdīgām gumijām. Tie pacienti, kas nevēlas, lai breketes vispār tiktu pamanītas, mēdz izvēlēties lingvālās breketes, kas tiek stiprinātas pie zobiem no mutes dobuma iekšpuses, līdz ar to tās ir neredzamas. Šo brekešu izmaksas gan ir lielākas, jo tās tiek izgatavotas no zelta sakausējuma.

"Breketes kopumā ir standartizētas, kas tiek pielāgotas katram pacientam. Tomēr mūsdienās arvien populārāka kļūst arī individuālo brekešu izgatavošana. Tās ir gan lingvālās, gan konvencionālās metāla breketes, kas tiek izgatavotas, ņemot vērā konkrētā pacienta zobu formu. Tādā gadījumā gan jārēķinās, ka brekešu izmaksas būs daudz lielākas," stāsta Ieva Fiļipova. 
 

Kapes iegūst arvien lielāku popularitāti

Aizvien lielāku popularitāti pasaulē un arī Latvijā gūst zobu izlīdzināšana ar izņemamām, caurspīdīgām kapēm, kas ir gandrīz neredzamas. "Kapes jānēsā vismaz 20 stundas katru dienu, cilvēks tās izņem ārā ēdot. Arī kapes tiek individuāli ražotas, līdz ar to cena ir augstāka nekā klasiskajām breketēm. Lai gan Latvijā kapes vēl nav tik populāras, ir cilvēki, kam tās ļoti patīk. Turklāt sasniedzamie rezultāti ir vienlīdz labi," norāda ortodonte Ieva Fiļipova. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits