Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Staigājiet, peldiet, vingrojiet!

"Muskuloskeletārajai sistēmai – kauliem, locītavām, muskuļiem – svarīgas ir kustības un fiziskās aktivitātes," uzsver Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) Vaivari fizikālās rehabilitācijas un medicīnas ārste Zaiga Kalnbērza.

Fiziskās aktivitātes var arī aizkavēt dažādu locītavu slimību attīstību, mazināt invaliditātes (nespējas) iestāšanos un palīdzēt mazināt citas hroniskas slimības, piemēram, diabētu, sirds slimības un aptaukošanos – tas kopumā uzlabos dzīves kvalitāti. "Fiziskajām aktivitātēm jābūt regulārām. Ieteicams būtu izvēlieties tādas, kurām ir mazāks traumu risks, kas nenodara ļaunu locītavām, piemēram, pastaigas, ūdens aerobika, riteņbraukšana – labāk pat būtu velotrenažieris," iesaka Z. Kalnbērza. Tiem cilvēkiem, kuriem ir kādas hroniskas slimības vai palielināts svars, uzsākot fiziskās aktivitātes, vajadzētu konsultēties ar speciālistu – sākumā ar treneri, vēlāk pēc nepieciešamības ar fizioterapeitu – par nepieciešamajiem papildu vingrojumiem. "Uzsākot fiziskās aktivitātes, svarīgi ir ievērot drošību. Ja neesat pārliecināts par kādu aktivitāti, jautājiet speciālistam! Un vēl papildu ieteikums: fiziskās aktivitātes jāveic drošā, piemērotā vidē, kur ir labs apgaismojums, izvēloties atbilstošu apģērbu," iesaka speciāliste. Kā vispiemērotākās Z. Kalnbērza min aerobās aktivitātes ar zemu slodzi, kuras nerada pārāk lielu noslogojumu locītavām – tā būtu ātra pastaiga, riteņbraukšana vai vingrinājumi uz velotrenažiera, peldēšana, ūdens aerobika, grupu vingrošana. Ieteicama arī stiepšanās, līdzsvara un koordinācijas vingrojumu pildīšana, muskuļu spēka treniņi. "Jābūt uzmanīgiem ar traumatiskiem sporta veidiem, tādiem, kuri saistīti ar lielu smagumu celšanu. Basketbols pieskaitāms pie ceļu locītavām traumatiskiem sporta veidiem," saka ārste, bet, taujāta, vai tiesa, ka skriešana "deldē" kāju locītavas, atzīst: "Nevar teikt, ka visvairāk deldē, bet arī šis sporta veids pieskaitāms pie locītavām traumatiskiem. Tomēr tas nav sliktākais."

No kādām aktivitātēm jāizvairās, ja problēmas ar lielajām kāju locītavām jau sākušās, ir jūtamas? Z. Kalnbērza: "Ja ir locītavu sāpes, svarīgi ievērot locītavu aizsardzības principus – tas nozīmē sākt ar mazu slodzi, to pakāpeniski kāpināt, ievērot drošu vidi, lai izvairītos no locītavu papildu traumēšanas. Ja ir garāka slodze vai attālums, vēlams ievērot atpūtas pauzes. Ir svarīgi ievērot ergonomiku – pareizi sēdēt, pareizi iekārtot darba vidi. Izvairīties no smagumu celšanas. Tāpat jāizvairās no ilgstošām statiskām pozām. Jebkurā gadījumā ilgstoša sēdēšana, mazaktīvs dzīvesveids mazina locītavu stiprumu un veicina citas saslimšanas, piemēram, aptaukošanos, asinsrites problēmas, kas atstāj iespaidu uz locītavām. Tām ir ārkārtīgi svarīgi muskuļaudi, saites, kas stiprina un notur jebkuru locītavu stabilitāti, līdz ar to mazaktīvs dzīvesveids noteikti nebūs tām veselīgs."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits