Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Āfrikas zelta laikmeta lieciniece

Rietumāfrikas valsts Mali mūsdienās ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, kur iedzīvotāju vidējais mūža ilgums ir mazāks nekā 50 gadu, bet savulaik Mali bija Rietumāfrikas un islāma kultūras centrs, no kura izplatījās leģendas par pasakainu bagātību. Senās godības liecība ir Tombuktu pilsēta, kas pretendē uz pasaules brīnuma statusu.

Tombuktu atrodas Mali vidienē netālu no Nigēras upes, kur senos laikos krustojās arābu tirgotāju ceļi. Tombuktu līdz pat XVI gadsimtam bija bagāta oāze Sahāras tuksnesī, kuras varenība neatpalika no citiem tālaika pasaules tirdzniecības un kultūras centriem. Eiropiešiem līdz pat XIX gadsimtam neizdevās sasniegt noslēpumaino pilsētu, tāpēc par Tombuktu klīda neticamas leģendas.


Islāma kultūra


Tombuktu patiešām bija Rietumāfrikas ekonomikas un kultūras galvaspilsēta, kuras bagātība piesaistīja tālaika ievērojamākos domātājus un zinātniekus.


XIV gadsimtā Tombuktu kļuva par svarīgu tirdzniecības centru, caur kuru plūda arābu tirgotāju karavānas ar zeltu, ziloņkaulu, vergiem, sāli un citiem dārgumiem. No ziemeļiem nāca karavānas ar sāli, kas tolaik bija ļoti vērtīga prece, pretējā virzienā tika vests zelts un vergi. Tirdzniecība pārveidoja Tombuktu par varenu pilsētu, kas savienoja Rietumāfrikas un Ziemeļāfrikas tirdzniecības ceļus. Arābu tirgotāji atveda ne tikai savas preces, bet arī islāma reliģiju, kas nostiprinājās šajā reģionā. Tombuktu tika izveidota ievērojama islāma universitāte, kurā mācījās tūkstošiem studentu no visas arābu pasaules. Bagātība veicināja arī arhitektūras uzplaukumu, jo tika būvētas greznas mošejas, bibliotēkas un citas ēkas. Neparastās arhitektūras dēļ Tombuktu iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Pilsētas lielākais lepnums ir Rietumāfrikas senākās mošejas, kas darinātas no māla ķieģeļiem. Lielākā mošeja, kas būvēta XIV gadsimtā, var uzņemt līdz pat 2000 cilvēku.


Neviesmīlīgais tuksnesis


Tombuktu zelta laikmets beidzās XVI gadsimtā, kad tika atklāti jauni jūrasceļi un tirgotājiem kļuva neizdevīgi šķērsot Sahāras tuksnesi. Tombuktu zaudēja galveno ienākumu avotu, pilsētas norietu izmantoja marokāņu armija, kas iekaroja šo reģionu. Tā kā eiropiešu zināšanas par Tombuktu bija ļoti niecīgas, Eiropā saglabājās leģendas par pasakaini bagātu pilsētu Sahāras tuksnesī, kur zelta esot gandrīz tikpat daudz kā smilšu. Ceļojums pa neviesmīlīgo Sahāras tuksnesi bija ļoti bīstams, tāpēc līdz pat XIX gadsimtam nevienam eiropietim neizdevās sasniegt Tombuktu un dzīvam atgriezties atpakaļ. 1824.gadā Parīzes Ģeogrāfijas biedrība izsludināja 10 000 franku balvu pirmajam ceļotājam, kuram izdotos sasniegt slaveno pilsētu un iegūt informāciju par tās stāvokli. Šo uzdevumu paveica francūzis Renē Kaijē, kurš 1828.gadā pārģērbās par arābu un nokļuva Tombuktu. Viņš bija nepatīkami pārsteigts, jo gaidītās bagātības vietā ieraudzīja panīkušu pilsētu.


Mūsdienās arhitektūras mantojumu apdraud Sahāras tuksneša paplašināšanās, smiltis iznīcina augu valsti, ūdens krājumus un senās ēkas. Pēc iekļaušanas Pasaules kultūras mantojuma sarakstā UNESCO speciālisti atzina, ka Tombuktu krāšņums ir briesmās, tāpēc pilsētā tiek īstenotas seno ēku saglabāšanas programmas.


***


Balso par brīnumiem!


Pasaules iedzīvotāji tiek aicināti balsot par septiņiem mūsdienu pasaules brīnumiem, kas būtu līdzvērtīgi septiņiem senās pasaules brīnumiem. Finālā iekļuvis 21 cilvēces veidojums, sākot no Gīzas piramīdām līdz Sidnejas operas ēkai. Konkursa uzvarētāji tiks paziņoti 2007.gada 7.jūlijā (07.07.07). Nobalsot var interneta lapā www.new7wonders.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko