Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Alerģija - sākas ziedputekšņu iesnas

Neārstēta alerģija var izprovocēt bronhiālo astmu, kad bez mediķu palīdzības neiztikt

Pavasarī, kad dabā viss sāk plaukt un ziedēt, uzrodas spēcīgi alerģijas izraisītāji — ziedputekšņi, kas daudziem izsauc acu niezēšanu un asarošanu, šķaudīšanu, pilošu vai aizliktu degunu. Tas var turpināties reizēm pat visu vasaru.

Par ziedputekšņu izraisītajām alerģiskajām iesnām un to ārstēšanu vaicājām Antrai Beķerei, Rīgas Austrumu slimnīcas alergoloģei pulmonoloģei.

Alerģiskās iesnas nereti uzskata par nenozīmīgu problēmu. Šķaudīšanas un šņaukāšanās dēļ vien cilvēki pie ārsta neiet. Vai šīs iesnas tiešām ir tik nevainīgas?

Alerģiskās iesnas ir jāārstē. Deguna gļotādas tūska var izpausties arī deguna blakusdobumos, rodas spiedoša sajūta, kas var izsaukt galvassāpes. Elpojot tikai caur muti, neattīrītais gaiss kairina kaklu. Ziedputekšņu izsauktā alerģija var būt arī bīstama — iesnām var pievienoties klepus, elpas trūkums, rasties pirmās bronhiālās astmas pazīmes, kad bez mediķu palīdzības vairs neiztikt.

Kādi ir riskantākie ziedputekšņu izplatīšanās periodi?

Pirmie uzzied koki — alksnis, lazda un bērzs. Ja organisms ir jutīgs pret šo koku ziedputekšņiem, tad alerģiskās iesnas var sākties, vēl pirms sazaļojusi zāle un atraisījušies pumpuri. Bērzi, piemēram, parasti sāk ziedēt aprīļa beigās, tāpēc tiem, kuriem šī koka ziedputekšņi izraisa alerģiju, pēdējais laiks sākt ārstēšanos. Ja imūnās sistēmas reakcija ir sākusies, to novērst ir grūtāk nekā tad, ja iepriekš jau esam profilaktiski sākuši ārstēties.

Nākamais riskantais periods ir vasara, kad zied pļavu un siena zāles. Parasti šis laiks iekrīt ap Jāņiem un ilgst līdz augusta vidum. Trešais periods ir vasaras nogalē un agrīnā rudenī, kad uzzied balanda, vērmele un vībotne.

Kā precīzi noskaidrot alerģijas izraisītāju?

Nepieciešams veikt ādas testus un analīzes. Ir cilvēki, kuriem ir alerģija tikai pret noteiktām ziedputekšņu grupām, taču dažus ietekmē visu ziedputekšņu spektrs un alerģiskās iesnas viņus nomoka visu sezonu.

Alerģisko slimību ārstēšanā lieto zāles un izmanto arī alergēnspecifisko imūnterapiju. Tas nozīmē, kas noteikto alergēnu, kas izraisa reakcijas, injicē aptuveni trīs gadus. Ārstēšanas mērķis ir panākt, lai mazinātos simptomi, mazāk vajadzētu lietot medikamentus, bet ļoti laba rezultāta gadījumā — iesnas vairs nenomoka.

Kādā vecumā var konstatēt pirmos alerģijas simptomus?

Vecuma ierobežojumu nav. Tās var uzrasties jebkurā mūža posmā, tomēr visbiežāk bērnībā. Arī pavisam maziem bērniem novēro alerģiskās iesnas. Tās iespējams pazīt, ja aptuveni vienā un tai pašā gadalaikā, piemēram, pavasara sākumā, bērnam uzrodas iesnas, lai gan nav saaukstēšanās pazīmju. Šie simptomi atkārtojas gadu no gada, turklāt tie var arī pastiprināties.

Reizēm ar laiku alerģiskās reakcijas mazinās vai arī parādās citā ziedēšanas laikā. Tas katram ir ļoti individuāli.

Kā ārstēt alerģiskās iesnas?

Vislabāk ārstēšanu apspriest ar ārstu, jo katrs gadījums ir atšķirīgs un medikamentu izvēle ir ļoti plaša. Nevar pielietot visiem vienu shēmu.

Ja alerģija izpaužas tikai kā iesnas un zināms, kurš ir riskantākais ziedēšanas periods, palīdzēt var otrās paaudzes antihistamīnu līdzekļi. Pirmās paaudzes pretalerģijas medikamentus vairs neiesaka, jo tie izraisa miegainību.

Medikamenti jālieto tik ilgi, kamēr turpinās ziedēšana. Ja simptomi vieglāki, var izmantot arī lokālos antihistamīna līdzekļus acu un deguna pilienu veidā.

Vai varat dot kādu padomu ziedputekšņu iesnu mazināšanai?

Ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir augstāka, ja laiks ir sauss, nav lijis. Vislielākā tā ir līdz 10 rītā, tāpēc ziedēšanas periodā būtu jāatsakās no rīta skriešanas vai pastaigas.

Ziedputekšņi ir ļoti viegli, tie var pārvietoties pat 400 kilometru attālumā. Pilsētā ziedputekšņi mēdz savienoties ar kaitīgajām izplūdes gāzēm, tāpēc to izraisītie simptomi kļūst daudz izteiktāki. Šī iemesla dēļ laukos alerģijas izpausmes reizēm ir vieglākā formā nekā pilsētā.

***

Kā mazināt alerģiskās iesnas?

Ja alerģijas dēļ asaro acis, ziedēšanas laikā iesaka nēsāt saulesbrilles.

Vēdinot telpas, svarīgi, lai nerastos caurvējš, kas vieglos ziedputekšņus var ienest telpās.

Ja mājās ir dzīvnieki, pēc āra pastaigas vēlams iztīrīt to kažoku, jo ziedputekšņi var pielipt dzīvnieka spalvām.

Lai ziedēšanas laikā pasaudzētu deguna gļotādu, ieteicams to mitrināt ar eļļu vai jūras sālsūdens aerosolu.

Dodoties ceļojumā uz citu valsti, vēlams uzzināt, kāda konkrētajā vietā ir ziedputekšņu koncentrācija. Šo informāciju var atrast internetā:

www. polleninfo.org.

Informāciju par situāciju Latvijā var uzzināt pa telefonu 67221064.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko