Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Cigaretes vietā nāk lieki kilogrami

"Smēķēju piecpadsmit gadu, dienā izpīpēju gandrīz paciņu. Smēķēšanu atmetu, bet palielinājās vēlme pēc ēdiena. Svars drīz pieauga par 8 kg. Sešu mēnešu laikā savā ierastajā formā vēl neesmu atgriezusies. Gavēņa laikā atteicos no piena un gaļas produktiem, nometu trīs kilogramus. Kāpēc pieaug svars, un kā ar to cīnīties?" Privātās dzīves diskusijā par to, kā atmest smēķēšanu, jautāja lasītāja Silvija.

Cigaretes un apetīte

Smēķēšana ir nopietna atkarība, tāpēc, atmetot smēķēšanu, svara pieaugumam ir objektīvi iemesli. Britu avīze The Times nosauc trīs galvenos iemeslus, kāpēc tā notiek. Pirmkārt, nikotīns paātrina vielmaiņu. Efekts, ko dod katra izpīpētā cigarete, ilgst apmēram 30 minūtes. Atmetot smēķēšanu, vielmaiņa atgriežas normālā līmenī. Atkarībā no tā, cik daudz cigarešu dienā izpīpēts, organisms sadedzina par 150—300 kalorijām mazāk nekā iepriekš. Otrkārt, nikotīns arī mazina apetīti. Tas bloķē apetīti stimulējošos neironus. Atmetot smēķēšanu, šo neironu līmenis palielinās, līdz ar to arī apetīte. Treškārt, pēc atmešanas rodas arī psiholoģiska nepieciešamība ierasto cigareti aizstāt ar našķiem.

P.Stradiņa slimnīcas dietoloģe Laila Meija uzsver, ka pēc smēķēšanas atmešanas organisma spēja pārkārtoties normālai dzīvei un vielmaiņas darbības atjaunošanās normālā ritmā ir ilglaicīgs, individuāls process — līdz gadam un ilgāk. L.Meija arī skaidro, ka smēķēšanai ir negatīva ietekme uz garšas kārpiņām, mazinās jutība pret ēdienu. Tāpēc, atmetot smēķēšanu, ēdiens kļūst garšīgāks, to gribas ēst vairāk.

Fiziskās aktivitātes

Dietologi Andis Brēmanis un Laila Meija cīņā ar lieko svaru iesaka mainīt ierastos rituālus, pievēršot uzmanību gan uzturam, gan fiziskajām aktivitātēm. Pēdējām jābūt mērenām, taču jākļūst regulārām. Nav jēgas akcijai ar lielu slodzi. Nikotīns arī palielina asinīs labsajūtas vielu dopamīnu, šo pašu vielu palielina arī fiziskā aktivitāte. Vēl viens iemesls, lai izkustētos, ja slikts garastāvoklis.

The Times raksta, lai cīnītos ar risku pieņemties svarā, uzņemto kaloriju daudzums dienā jāsamazina par 300. Ja nespējat ēst tā, lai šo normu ievērotu, otra iespēja ir ēst tāpat kā agrāk, taču vielmaiņu paātrināt un kalorijas sadedzināt sportojot. Papildus tām aktivitātēm, ko esat darījuši jau agrāk, ik dienu ieteicama stundu gara pastaiga vai 30 minūšu skrējiens. Pēc The Times datiem, kaislīgam smēķētājam, kurš dienā pīpēja līdz 24 cigaretēm, tūlīt pēc atmešanas pastāv risks pieņemties svarā pat par 1,8 kg mēnesī. Šajā gadījumā līdzēs viena vai divas stundas intensīvas fiziskās aktivitātes ik dienas.

Kā plānot ēdienreizes

Maltītes ieteicams ieturēt aptuveni vienā un tajā pašā laikā. Vissvarīgākās ir brokastis. Nereti smēķētāji tieši šo ēdienreizi aizstāj ar cigareti. Dietologi uzsver, ka reta, neregulāra ēšana rada cukura svārstības organismā. Viszemākais tas ir dienas pirmajā daļā. Šis faktors smēķēšanas atmešanas laikā rada nepatīkamās sajūtas, it īpaši grūti ir pirmajā nedēļā. Ja pēc brokastīm cukura līmenis asinīs ir stabils, tad kāre pēc ēdiena mazināsies, organisms cīnīsies tikai ar nikotīna trūkumu. Tieši tāpēc brokastis smēķēšanas atmešanas procesā ir svarīgas. Brokastīs jāēd olbaltumvielām bagāts uzturs, piemēram, piena produkti, liesa gaļa vai olas. Pusdienās un vakariņās gaļa, zivis, olas, vista, pākšaugi, pilngraudu produkti būs veselīgs ēdiens, kas dos sāta sajūtu, mazinās trauksmi pēc ēdiena.

Stresa faktors

Kā cīnīties ar psiholoģisko vēlmi ierasto cigareti pirkstos aizstāt ar ēdienu un neiekrist uz neveselīgām uzkodām? Laila Meija iesaka pašam izvērtēt neveselīgos klupšanas akmeņus. Tie ir saldumi, biežas knakstīšanās un uzkodas, pārāk lielas maltītes, alkohols. Ja gribas kaut ko grauzt, neveselīgos našķus var aizstāt ar veselīgām vai mazkaloriju uzkodām. Piemēram, āboliem, burkāniem, kāļiem. Ieteicami arī augļi, mazkaloriju jogurti, zāļu tējas. Jālieto daudz ūdens. Tomēr jāatceras, ka pareizi izvēlēts pamatēdiens, kas dod sāta sajūtu, kontrolēs un mazinās negausīgu našķošanos.

Atmetot smēķēšanu, var pastiprināties emocionalitāte. Arī tas var pastiprināt vēlmi pēc ēdiena vai našķiem, bet ēšana garastāvokli uzlabo tikai uz laiku. Laila Meija cīņā ar stresu iesaka izmantot nikotīna plāksterus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko