Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gardēžu oāze Āfrikā

Kāds labs draugs man reiz jautāja, vai pārāk bieža ceļošana nenogurdina jutekļus un nelaupa pirmreizīguma iespaidu, spēju priecāties kā bērnam — par ainavu, ēdienu, cilvēkiem, dabu, arhitektūru, jebko. Šķiet, visfantastiskākā ir sajūta, kad kādā ceļojuma mirklī burtiski pieķer sevi domājam, ka stāvi un netici, ka uz zemes virsas ir vietas, kur tāds sajūtu un emociju kopums vispār ir iespējams. Dienvidāfrikā tāda ir Franšuka (Franschhoek) — šīs valsts vīna reģiona sirds.

Patiesībā neliels ciemats un tā apkārtne, kas apvieno tādu estētikas, baudu un emociju koncentrātu, ka pirmajā mirklī šķiet, ka tavi jutekļi piedzīvo kaut ko līdzīgu maņu pārsātinātības šokam. Ainava te ir kā no pasaku grāmatām, kur vien skaties — visapkārt dzīvas gleznas. Turklāt tajās ir arī pietiekami daudz dramatisma, lai sajūtu buķete nešķistu pārlieku sentimentāla. Mazliet draudīgi robotas kalnu virsotnes, kur vakaros ieskrienas Atlantijas un Indijas okeāna krustceļu vējš, brīžiem liecot kokus kā īstenā vētrā, zaļojoši pakalni — visās iespējamās šī toņa niansēs, lavandu nosētas pļavas, simtgadīgi koki un ziedoši ābeļu lauki. Šķiet, daba šo zemes stūri ir apveltījusi ar mazliet no visa — vienu mirkli ir sajūta, ka esi Šveicē, citu — ka Austrālijā, vēl citā brīdī apkārtne šķiet gandrīz kā Kanādas ainava.

Teju katrā ielejas stūrī kā cukurgrauds, vīna lauku ieskauta, noslēpusies maza muižiņa. Gandrīz katrā tiek piedāvāta arī vīna degustācija, turklāt atšķirībā no Eiropas, kur daudzviet šis process jau pārtapis tūristiski bezpersoniskā konveijerā, te viss notiek ar mīlestību un no sirds. Daža vīna darītava pārvērsta elegantā naktsmītnē, un lielai daļai ir arī savs gardēžu restorāns.

Franšuka ir Dienvidāfrikas gastronomijas oāze, turklāt ar tādu izsmalcinātu restorānu koncentrāciju (kopumā 36, trīs no izcilākajiem Dienvidāfrikas pavāriem strādā tieši šeit), ar kādu varbūt varētu sacensties vien Basku zemes kulinārijas citadele Sansebastjana. Visa iespējamā gastronomijas buķete — no klasiskas, tradicionālas franču virtuves līdz laikmetīgiem eksperimentiem.

Īstena pērle ir Grande Provence, viena no izcilākajām šī reģiona vīna darītavām (kopumā aizņem 30 hektāru lielu teritoriju), kas ietver restorānu, vīna degustācijas telpu, mākslas galeriju un nelielu, ekskluzīvu naktsmītni. Restorāna interjers var sacensties ar visrafinētāko Eiropas dizainu. Balta, eleganta holandiešu stila muiža, industriāls dizains — ar raupjiem skārda galdiem, kurus klāj lina galdauti, pulētu tēraudu, kam izsmalcinātību un siltumu piešķir baltas sienas un ādas krēsli, pieskārienā maigi kā zīds. Kamīns kā degoša maizes krāsns un neliels atklātās virtuves fragments, kur redz rosāmies pavārus.

Grande Provence tiek audzētas četru veidu vīnogas: Sauvignon blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon un Shiraz. Šīs vīna darītavas lepnums — 2004.gada sarkanvīns — nesen ieguvis vairākus prestižus apbalvojumus — par buķetes unikalitāti. Vārda vistiešākajā nozīmē tā pēcgarša ir samta ekvivalents vīna veidolā. Un kā visam šajā reģionā — neticami tīkama cena (apmēram 35 eiro). Franšukā atrodas arī viens no 50 izcilākajiem pasaules gardēžu restorāniem Le Quartier Francais, kas piedāvā laikmetīgu franču klasiskās virtuves tradīcijās balstītu virtuvi, un nesen atvērtais Reuben"s, kas jau pats par sevi kļuvis par ceļojuma mērķi — sezonas laikā te galdiņu ieteicams rezervēt labu laiciņu iepriekš. Restorānā saimnieko jauns, melnādains pavārs, kurš kādu laiku pabružājies Londonas gastronomijas aprindās, līdz piepildījis sapni par savu restorānu. Interjers ir rafinēti demokrātisks, daļa ēdienkartes mainās katru dienu. Tiek izmantotas tikai svaigākās vietējās izejvielas, radoši spēlējoties ar garšām, tekstūrām un dizainu uz šķīvja. Turklāt izcili zaļo lapu salāti, par kuru ekvivalentu Nicā maksāsiet pāri desmit un vēl vairāk eiro, še maksā tikai trīs eiro.

Mazliet vairāk nekā stundas brauciena attālumā no Franšukas ir Indijas okeāna piekraste, kur līdz pat decembrim var vērot lēkājam vaļus. Sēdi uz klints un veries, kā melnie milzeņi rēkdami zilo debesu fonā zīmē ūdens strūklakas un ik pa brīdim izšauj piecus metrus garu asti. Un kārtējo reizi sev ieknieb, lai kā bērns pārliecinātos, ka tas, ko tu redzi, patiešām notiek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko