Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izglītota sieviete - garāks mūžs vīrietim

Vīriešiem, kuru partnerei ir tikai vidējā izglītība, ir īsāks mūžs nekā tiem, kam līdzās sieviete ar augstāko izglītību, liecina BBC publicētais zviedru zinātnieku pētījums. Pētnieki to skaidro ar labi izglītotu sieviešu spēju labāk izprast, kā nodrošināt veselīgu dzīvesveidu ģimenē, kā arī spēju motivēt savu vīrieti laikus griezties pie ārsta, sportot un ēst veselīgi.

Sociālantropologs Klāvs Sedlinieks uzskata, ka līdzīga situācija ir arī Latvijā. Izglītotas sievietes ne tikai vairāk interesējas par medicīnas, veselīga uztura un sportošanas ietekmi uz fizisko labsajūtu, bet mudina par to domāt arī vīrieti.

Īsti vīri pacieš?

«Sievietei ir milzīga ietekme uz vīrieša lēmumu aiziet pie ārsta - kaut tikai profilaktiski pārbaudīties,» saka urologs Vilnis Lietuvietis. Kad ārstu intervēja Radio, viņš speciāli veltīja dziesmu visu to vīriešu sievām un draudzenēm, kurām pateicoties viņi ieradušies vizītē pie urologa. V.Lietuvietis to skaidro ar sievietes emocionalitāti. Spēju pamanīt un pievērst uzmanību niansēm veselībā, kam pats vīrietis, iespējams, nemaz nepiegrieztu vērību.

«Patriarhālā sabiedrībā atšķiras vīriešu un sieviešu izpratne, ko nozīmē sāpes un veselības problēmas, ar kurām noteikti būtu jāgriežas pie ārsta,» saka K.Sedlinieks. Vairums sieviešu ar sliktu pašsajūtu steidzīgi dodas pie ārsta. Cenšas risināt problēmas. Vīriešiem ir stereotips, ka īstiem vīriem nedrīkst būt sāpes, neklājas slimot. Tādēļ arī došanos pie ārsta vīrieši uztver kā vājuma parādīšanu.

Šajā ziņā viņiem ļoti var palīdzēt sieviete. Viņa biežāk izlasa rakstus par veselību. «Izglītotām sievietēm pieejama kvalitatīvāka veselības aprūpe. Viņu vīriešiem parasti arī,» raksta BBC. P.Stradiņa slimnīcas urologs Igors Carevs stāsta, ka vīrieši, atnākot pie ārsta, nestāsta, kas pamudinājis parūpēties par veselību. «Tomēr domāju, ka arī vīrieši mēdz būt apzinīgi pret savu veselību,» saka ārsts.

Rukolas salāti. Karbonāde

K.Sedlinieks uzsver, ka izglītotām sievietēm rūpes pa savu veselību, ēdienkarti un sportiskajām aktivitātēm ir arī statusa jautājums. Ja esi izglītota, ar labiem ienākumiem, ir svarīgi «būt topā» arī pašsajūtas un izskata ziņā. Sievietei gribas, lai labi izskatās un ir veselīgs arī viņas dzīvesdraugs. «Viņas tam pievērš daudz lielāku uzmanību, nekā pats vīrietis,» saka K.Sedlinieks.

Sievietei ar zemāku izglītību svarīga ēdiena garša. Izglītotai sievietei - ēst veselīgi. «Viena vīrieti pabaros ar karbonādi un ceptiem kartupeļiem, jo «tas ir īsts latviešu ēdiens», otra pagatavos viņam rukolas salātus,» spriež K.Sedlinieks.

Piemēri no dzīves apliecina, ka sievietei tiešām ir nozīmīga loma vīrieša veselības veicināšanā. Agra, neliela uzņēmuma direktore, stāsta, kā vīrs gatavojies profilaktiskajai pārbaudei pie urologa. Lai arī vīrieša pamatizglītība ir ārsts, viņš jau daudzus gadus strādā zāļu izplatīšanas firmā. «Uz manu norādi, ka vīriešiem pēc 40 gadu vecuma ir pašsaprotami reizi gadā veikt profilaktiskās pārbaudes, viņš vienmēr teica - jā, jā. Nekas nenotika. Kad pavisam sadusmojos un noliku deguna priekšā žurnālu ar datiem par ielaistām prostatas saslimšanām, viņš sarunāja ar kolēģiem - ies trīs vīri kopā pie urologa. Laikam tā drošāk.»

Agra domā, ka vīrieša rūpēm par savu veselību un dzīvesveidu ir tiešs sakars ar sievietes attieksmi pret to. «Jaunībā viņš manis dēļ atmeta smēķēšanu.» Treknos ēdienus Agrai izdevies izskaust no vīra ēdienkartes, jo pati tos gluži vienkārši negatavo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko