Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 29. decembris
Solveiga, Ilgona

Karija ballīte

Lielbritānijas tirdzniecības kamera Latvijā (LTKL) saviem biedriem un draugiem jau otro gadu Jāņu noskaņās piedāvāja interesantu pasākumu - karija gatavošanas un degustāciju vakaru. Par kariju sauc ne tikai garšvielu maisījumu, bet ar vārdu "karijs" saprot arī īpašu ēdienu tipu - gaļa (vistas, jēra) vai zivs (arī garneles) garšvielu mērcītē, kuru ēd ar maizi, rīsiem vai kuskusu.

Karijs nav atsevišķa garšviela, bet gan dažādu garšvielu - vismaz desmit sastāvdaļu - sajaukums. Tā pagatavošanai visbiežāk izmanto koriandru, sīpolus, ķiplokus, ingveru, čili, kurkumu, sinepju graudiņus, kanēli, krutnagliņas, fenheļa sēklas, kardamonu, muskatriekstu un anīsu. Garšvielu maisījumi izceļ ēdiena neatkārtojamo garšu. Tā ir īpaša māksla, jo neviena garšviela nedrīkst pārmākt otru vai pārlieku izcelties. Indiešu virtuvē lieto gan karija pulveri, gan pastu, kas vairāk piemērota mērču un zupu garšu uzlabošanai.

LTKL karija vakara gaitā viesiem bija iespēja nogaršot gandrīz divdesmit pikanto austrumu ēdienu. Kāpēc pasākuma iniciatori ir Latvijā strādājošie angļi? Izrādās, ka svarīgāko indiešu garšvielu kariju par savā virtuvē tradicionālu pieņēmuši Eiropā. Līdzās Fish and chips karija ēdieni Lielbritānijā ir vai ik ēstuves ēdienkartē.

Kariju draudzīgajās sacensībās gatavoja gan profesionāli pavāri, gan gardēži un ēdienu gatavošanas amatieri no Latvijas biznesa vides. Katra komanda prezentēja savu īpašo kariju, kuru vērtēja žūrija, bet degustēt varēja visi vakara viesi. Kā stāstīja paši sacensības dalībnieki, karija pagatavošana izvērtusies par lielisku kolektīva saliedēšanas pasākumu.

***

Eksotiskais dārzeņu ambrozijs ar vistas strēmelītēm


(Viesnīcas Avalon darbinieku piedāvājums, kas tapis šefpavāres Daces Gribustes vadībā)

Vajadzēs:

papriku

cukīni

kabačus

sīpolus

pākšu pupiņas

ananasu

banānus

mandarīnus

Madras karija pulveri

Olīveļļā nedaudz apcep dārzeņus un augļus, pievieno maigo Madras karija pulveri.

Vēl vajadzēs:

vistas fileju

beztauku jogurtu

TIKKA karija pastu

svaigu čili

svaigi spiestu mandarīnu sulu

Vistas fileju marinē jogurta, karija, mandarīnu sulas, svaiga čili marinādē.

Filejas gabaliņus apcep olīveļļā, pievieno dārzeņu - augļu maisījumu, apceptas sezamasēkliņas, nedaudz pasautē.

Servē apelsīnu pusītēs, kam izņemts mīkstums. Pasniedz ar citronmelisu

***

Rīgas biznesa skolas MBA Yum Yum Curry jeb vistas karijs ar mango


(tapis RBS mārketinga direktores Ilzes Arkliņas vadībā)

4 personām vajadzēs:

3 ēdamkarotes eļļas

1 lielu sīpolu (sakapātu)

½ sarkanās paprikas (sakapātas)

2 ķiploku daiviņas (saspiestas)

2 ēdamkarotes svaiga, samalta ingvera

2 ēdamkarotes karija pulvera

½ tējk. samaltu ķimeņu

2 mango (nomizoti un sagriezti gabaliņos)

2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

1 ¼ tases ūdens (1 tase=200 ml)

600-700 g cāļa filejas vai šķiņķa (atkauloti un bez ādas, sagriezti gabaliņos)

1/3 tases zeltaino rozīņu

½ tases kokosriekstu piena

sāls un piparus

pētersīļus (dekorēšanai)

Uzkarsē 2 ēd.k. eļļas lielā pannā vidējā karstumā. Pievieno sīpolus un cep, apmaisot, līdz mīksti (apmēram 5 minūtes). Pievieno papriku un vēl ēdamkaroti eļļas un cep vēl pāris minūšu. Pievieno kariju un ķimenes (atkal cep vēl pāris minūšu). Pievieno ingveru, ķiplokus un eļļu, ja nepieciešams, cep vēl minūti.

Pievieno etiķi, ūdeni un pusi no sagrieztajiem mango. Uzvāra, tad pazemina temperatūru un ļauj sautēties 15 minūtes. Ielej mērci blenderī un samaisa līdz krēmveida konsistencei (no prakses - ja nav pieejams blenderis, var samalt gaļas mašīnā, jo pie mums nopērkamie mango ir diezgan cieti un nešķīst tik viegli). Ielej mērci atpakaļ pannā (no prakses - ja tiek gatavots lielāks apjoms, šajā gatavošanas brīdī pannu nomaina ar katlu).

Pievieno vistu un rozīnes, uzliek vāku un lēni sautē apmēram 8-10 minūtes. Vistai jābūt tik tikko gatavai, svarīgi ir nepārvārīt.

Pievieno atlikušo mango un kokosriekstu pienu. Pāris minūšu sautē zemā temperatūrā bez vāka. Nedrīkst ļaut uzvārīties! Ja ir par saldu, var pievienot vēl etiķi, ja gribas saldāku, mazliet cukura. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Pasniedz ar vārītiem rīsiem. Pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem.

***

Taizemes zaļais vistas karijs


(gatavoja viesnīcas Radisson SAS restorāna pavāri Elvinga Priedola vadībā)

Vajadzēs:

vienu vistu

100 g zaļo pupiņu

150 g kokospiena

2 laima lapiņas

50 g zaļo lociņu

1 tējk. koriandra sēkliņu

1 tējk.malta kumina

1 zaļo čili piparu

2 šalotsīpolus

50 g galangala saknes

2 ķiploka daivas

citronmētru

50 g svaiga koriandra

50 g eļļas

2 ēd.k.zaļā karija pastas

Koriandra sēkliņas mazliet apgrauzdē uz pannas, lai jūt aromātu. Pēc tam liek to rokas blenderī, pievieno eļļu, šalotsīpolus, galangalu, ķiplokus, kumina pulveri, citronmētru (agrāk apvārītu un sakapātu), koriandra lapas un vienu laima lapiņu.

Iegūto masu liek uz sakarsētas pannas, apcep, pievieno kokospienu, ūdeni, atlikušo laima lapiņu, karija pastu.

Vistai atdala gaļu no kauliem, sagriež nelielos gabaliņos un liek pagatavotajā mērcē, pievieno zaļās pupiņas. Sautē līdz vista gatava.

Pasniedz ar rīsiem, pārkaisa ar zaļajiem lociņiem. Labs papildinājums ir mango čatnijs (asais vai saldais).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko