Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Krogu apskats: Kilimanjaro

Opera arī Āfrikā ir opera – šā teiciena patiesumu vislabāk izbaudīt, veroties pa jaunā Rīgas centra restorāna Kilimanjaro logu. Baltais nams te paveras visā krāšņumā, it sevišķi tagad, kad liepu lapotne netraucē. Arī restorāna interjers un gaisotne ir lieliski piemērota, lai te iegrieztos pēc operas apmeklējuma, apspriežot tagad tik aktuālo Žagara režisūras kvalitātes tēmu, kas šajā vietā dabiski pārietu atmiņās par restorānbiznesa posmu Operas direktora mūžā. Arī pēc Universitātes apmeklējuma vai beigšanas te var iegriezties un pasvinēt, arī pēc kondženes, kuru tagadējās paaudzes pazīst kā Mūzikas akadēmiju.

Vēl labāk te nākt pēc Dabas muzeja ekspozīciju apskates, jo jaunā restorāna nosaukums nemaldina – tā saimnieki Āfrikas tēmai pievērsušies bez pārspīlējumiem, bet pietiekami sirsnīgi, lai cita starpā te varētu nobaudīt arī dažu labu no tiem zvēriem, kuru izbāzņi stikla acīm noraugās muzeja zooloģijas ekspozīcijas apmeklētājos.

Runājot konkrētāk, jau no šīs nedēļas ēdienkartē ir iepeldējis krokodils – krokodila fileja, pasniegta ar melnajām belugas lēcām un zemesriekstu un mango mērci (Ls 23). Pārāk lēts nav, lai gan krokodilu neesmu ēdis, lai spriestu par cenas un garšas samērīgumu, taču nav jau delikatese jāēd katru dienu, tikai jāatceras, ka ik pēc dažiem mēnešiem akcenti Kilimanjaro ēdienkartē mainīsies.

Mana apmeklējuma reizē pagājušonedēļ vienīgais Āfrikas iedzimtais te bija un joprojām ir strauss (grilēts strausa filejas steiks ar sviestā ceptiem brokoļiem, ziedkāpostiem, Briseles kāpostiem, sparģeļiem un teļa buljona mērci – Ls 16,50), taču es izvēlējos divas pirmās pozīcijas kartes Āfrikas piedāvājumā (kopumā ēdienkartē tomēr vairāk pārstāvēta Eiropas virtuve). Un nevīlos. Āfrikas tradicionālā piparu zupa uzmundrināja ne sliktāk, kā piparu šņabis uzmundrina mednieku, un Suya Nigērijas gaumē, proti, ar īpašām garšvielām grilētas smalkas liellopa šķēles uz iesma, bija pagatavota tik interesanti, ka par šādu ēdienu es būtu gatavs pacīnīties ar kādu no Āfrikas lielajiem plēsējiem (lauvu brīdinādams, ka tepat ap stūri – Dabas muzejā – reiz jau esmu ēdis tīģeri, kas, kā zināms, ir lielāks par lauvu).

Līdz Rietumāfrikas autentiskumam pietrūka gaļas pasniegšanas avīzē un ēšanas ar rokām, bet restorāna saimnieki, kurus viņu pirmā kroga idejai iedvesmojis Nigērijā redzētais, smejas: ja kāds vēlas, var sarūpēt arī šādu servisu. Silti brūnos toņos ieturētā interjera rotājumi, maskas un skulptūras atvestas no Āfrikas, garšvielas nākušas caur Zviedriju, kurā ir palielas nigēriešu kopienas un speciāli veikali. Kroga dziļumā ir vēl viena zālīte, kuras sienu grezno pasaules augstākā kalna bilde (Kilimandžāro ir augstākais kalns, kas nav kādas grēdas sastāvdaļa).

Tā kā Āfrika mūsdienās strauji kļūst par lielo iespēju zemi, sēžot Kilimanjaro patīkamajā atmosfērā un baudot citur Rīgā nesameklējamu Dienvidāfrikas marku vīnus, var izkalt dažu labu biznesplānu. Pagaidām ēdienkartē pietrūkst nigēriešu tradicionālā dzēriena palmu vīna, kas garšojot kā raudzētas bērzu sulas, bet, ja jaunajam krogam ies labi, varēšot riskēt arī ar tā piedāvāšanu.

***

Izklaide ēda

Āfrikas tradicionālā piparu zupa – Ls 3,70

Suya Nigērijas gaumē – Ls 6,75

Kenijas kafija – Ls 1,60

***

Kilimanjaro

Raiņa bulvārī 21. Atvērts no 12.00 līdz 23.00 (sv. no 14.00)

* * * * * Interjers

* * * * Ēdieni

* * * * * Apkalpošana

* * * * * Atmosfēra

* * * Bērniem draudzīga vide

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko