Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lai nomainītu gāzes balonus būs jārēķinās ar izdevumiem

«Mūsmājās 50 litru gāzes balonus lietojam jau vairāk nekā 40 gadu. Pusdienas galvenokārt gatavoju uz gāzes plīts. Cik zinu, apkārtnē gandrīz katrā saimniecībā tādi vien ir,» stāsta Raunas iedzīvotāja Jautrīte Pelše un uzskata, ka iecere pēc gada šos balonus vairs netirgot ir slikta.

Drošība neuztrauc

«Visticamāk, tā atkal ir kāda biznesa lobēšana, un tāpēc izdevīgi pāriet uz mazāka tilpuma baloniem. Ja aizbildināšanās ir drošība, tikpat labi gaisā var uziet mazais balons,» ir pārliecināta raunēniete. Gadā vidēji nākas mainīt trīs balonus, pa ziemu ģimene vairāk kurina malkas plīti.

Jautāta, vai kādreiz bijušas šaubas par balonu drošību, saimniece atbild, ka pa šiem daudzajiem gadiem tikai vienu reizi balons bijis jāatdod, jo jutuši, ka izplūst gāzes smaka un ir nepiemērotas blīves.

«Pašiem jābūt uzmanīgiem, vai savienojums ir pietiekami stingrs un gāze neaizplūst garām. Protams, to nedrīkst pārbaudīt ar degošu sērkociņu,» nosmej Jautrīte. Pelšu ģimene izmanto pārbaudītu un drošu metodi - pieliek ziepju putas un vēro reakciju, ja sāk burbuļot, blīves jāpiegriež ciešāk.

Saimnieks stāsta, ka iegādāti divi baloni, kad viens balons tukšs, otru ved mainīt. Par gāzes balona satura nomaiņu jāmaksā 17,50 latu. Cenas pa 20 gadiem augušas apmēram no septiņiem līdz 17 latiem. «Valdībai lielo balonu nomaiņa jāņem uz sava rēķina, lai ņem vecos par velti un ierīko visu nepieciešamo jaunu pieslēgšanai. Kas uztraucas par drošību un grib nopelnīt, lai arī maksā,» strikti nosaka Augusts Pelšs. Viņaprāt, ja 50 litru balonus izņems no apgrozības, nāksies tērēt vismaz 20 latus par jaunu iegādi, būs jāmaksā arī par reduktora nomaiņu, iespējams, nebūs piemērotas arī caurules, kas pievienotas gāzes plītij, jo nav zināms, no kurienes balonus ievedīs. Ja tie būs mazāka tilpuma, biežāk būs jāmaina un palielināsies arī izdevumi par piegādi, skaitļo abi mājas saimnieki.

Visu rakstu lasiet šodienas Dienā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko