Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Marija Golubeva: Āboli un sēnes

Ēdiena pievilcīgums man vienmēr saistās ne tikai ar tā garšu, bet arī ar asociācijām, ko tas izraisa. Īpaši iecienīt kādu gardumu man dažreiz palīdzējis pat tas, kādā kontekstā to piemin XV gadsimta hronikas vai XVIII gadsimta memuāri. Vēl viens iedvesmas avots ir bērnības atmiņas un studentu gados izlasītās grāmatas. Tāpēc rudens sākums manā iztēlē neatraujami saistāms ar āboliem un sēnēm.

Tāpat kā lielai daļai Latvijas bērnu, arī man āboli lielā daudzumā bija atrodami vecmāmiņas dārzā. No tiem gatavoja ievārījumus, tie kaudzēs gulēja uz palodzēm, pildīja bļodas un kastes. Vēlāk studentiskās nabadzības laikā Kembridžā vienreiz veselu nedēļu cepu ābolus, kamēr sagaidīju stipendiju. Dīvaini, bet interesi par āboliem tas nesabojāja. Šogad, kad atklājās, ka brīvdienu mājās Francijā mums ir pieeja vecajam dārzam un tā ražai, es paguvu ne tikai vairākas reizes izcept ābolus, bet arī pirmo reizi mūžā pati vārīju ābolu ievārījumu ar krustnagliņām. To, saprotams, nevarēja paņemt līdzi lidmašīnā, tāpēc ar caurspīdīgām, Ziemassvētku garšas piesātinātām ābolu šķēlītēm, tiklīdz tās bija gatavas, uzstājīgi cienāju draugus un cienājos pati.

Savukārt sēņošana bija ne tikai viena no aizrautīgākajām bērnības nodarbēm, bet arī ļāva vēl tuvāk izjust vismīļākās grāmatas varoņu pasauli - sēnes un ēdieni no tām silti pieminēti Gredzenu pavēlnieka pirmajā sējumā. Pirmo reizi to lasīju, būdama Svešvalodu fakultātes studente. Tie, kas iestājās augstskolā 90.gadā, laikam atcerēsies, ka toreiz pasaule bija lielāka un pilna ar jaunām iespējām. To skaitā man paveicās ar iespēju tikt pie dažām lieliskām grāmatām, par Tolkīnu īpašs paldies Raimondam Auškāpam. Gredzenu pavēlnieku sāku lasīt tieši septembra beigās, tāpēc grāmatas varoņu hobitu aizraušanās ar dārza un meža ražas pārvēršanu gardos ēdienos toreiz šķita īpaši saprotama. Tāpat kā viņu sajūsma par sudrabainā miglā tītajiem mežiem. Frodo un viņa draugu sēņu mielasts (vēl pirms viņi pameta Šīru) uz ilgu laiku palika atmiņā, tāpat kā teiciens - kaut gan cilvēki ļoti mīl sēnes, hobiti tās mīl vēl vairāk. Pieņemu, ka Tolkīna spriedumu šajā gadījumā ietekmēja tas, ka viņš nekad nav apmeklējis Latviju. Ņemot vērā vairākas līdzības starp Latvijas iedzīvotājiem un viņa izdomāto hobitu tautu (klusi, kopumā miermīlīgi, bet sīksti, interesējas galvenokārt tikai par to, kas notiek viņu zemē), latviešu mīlestība pret sēnēm šķiet likumsakarīga. Ja ne mežā, tad vismaz kādā Rīgas tirgū es ceru vēl vismaz vienreiz šajā sezonā atrast baravikas vai apšu bekas. Es gribu pagatavot no tām sēņu ragū un sarīkot draugiem hobitu ballīti, kas atsauks atmiņā laiku, kad, kā visiem zināms, zāle bija zaļāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko