Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Mazās uzkodas karotītēs

Maizītes, uzkodas vai salāti uz šķīvja ir pierasta lieta, bet dažreiz dzimst vēlēšanās draugiem kaut ko pasniegt negaidītā veidā. Jaunā gada svinībās mani pārsteidza draudzene Aiva. Viņa uz galda bija izkārtojusi lielos šķīvjus ar tajos glīti saliktām baltām un melnām karotītēm. Tajās savukārt bija sakārtoti dažādi salāti.

To krāsa un sastāvdaļu smalcinājums, salikts karotītēs, uz galda veidoja glītu ornamentu. Aiva sev nepiesavinājās nopelnus par skaisto servējumu un karotīšu saturu, bet iepazīstināja ar autori - Briselē dzīvojošu mākslinieci modelētāju Baibu Zulajevu, kura svētkos bija atbraukusi paciemoties Latvijā. Baibas vaļasprieks ir kulinārija. Reiz grāmatu veikalā Londonā viņa nopirka izdevumu Petites cuilleres (Mazās karotes - franču val.). Tajā viņa atrada receptes uzkodām, ko pasniedz karotītēs, bija arī daudzi krāsaini attēli. Baibas nākamais pirkums Briselē bija mazās karotītes. Māksliniece apgalvo, ka uzkodu gatavošana nav darbietilpīga un ēdieni nemaz nevar neizdoties. Kad pirmās receptes apgūtas, var droši eksperimentēt. Karotītes var nopirkt lielveikalā Stockmann.

***

Čili pipara tartars ar anšovu ar svaigu ingveru

VAJADZĒS:

vienu kārbiņu anšovu eļļā

pusi tomāta savā sulā

vienu apelsīnu

pusi tējk. cukura

10 g svaiga ingvera

vienu šalotes sīpolu

vienu svaigu aso čili (ja šķiet par asu, var mazāk)

2 ēd. k. olīveļļas

sāli un piparus pēc garšas

Sīki sagriež sīpolu, aso piparu (bez sēklām) un ingveru. Visu ieliek katliņā, pievieno olīveļļu, apcep, pievieno sīki sagrieztu tomātu bez mizas savā sulā. Vāra aptuveni 10 min. Pieliek gabaliņos sagrieztu apelsīnu un vāra uz nelielas liesmiņas vēl vienu minūti. Atdzesē un liek virumu karotītēs. Katrai virsū kārto nelielu anšova gabaliņu.

Uzmanību! Ar čili jārīkojas uzmanīgi, lai pēc uzkodas mutē nesākas ugunsgrēks!

***

Tex-mex ar sarkanajām pupiņām

VAJADZĒS:

vienu kārbu sarkano konservēto pupiņu

vienu apceptu vistas vai liellopa gaļas fileju

vienu kārbu tomātu savā sulā bez mizas

sīpolu

divas ķiploka daiviņas

nedaudz pūdercukura

aso čili

olīveļļu

piparus un sāli pēc garšas

Ļoti sīki sagriež sīpolu, ķiploka daiviņas, čili. Pievieno pūdercukuru, sāli, melnos piparus. Visu nedaudz apcep olīveļļā, tad pievieno tomātus un sarkanās pupiņas un vēl 10 minūtes maigi vāra. Gatavajam ēdienam ļauj atdzist, saliek karotītēs. Dekorē ar strēmelītēs sagrieztu vistas vai liellopa fileju.

***

Tartars ar sardīnēm un koriandru

VAJADZĒS:

vienu kārbu sardīņu filejas

50 g sviesta

½ citrona sulas

svaigu koriandru

vienu ēd. k. siera Filadelfija (to var aizvietot ar treknu biezpienu)

pāris pilienu Tabasco mērces (tās vietā var ņemt nedaudz čili)

Visu saputo vai samaisa viendabīgā masā, liek karotītēs un katru rotā ar koriandra lapiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko