Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mīlināšanās valoda. Par ko tā liecina?

Kad par sirsniņām viens otru dēvē iemīlējušies cilvēki, pamazināmās formas lietošana ir saprotama. Tā mīļāk. Pieņemami arī, ja mammas bērnus aicina paēst putriņu un uzvilkt jaciņu, taču, kad pieauguši cilvēki ikdienā iet uz pusdieniņām, koncertiņu un darbiņu, man skrien šermuļi. Uz jautājumu, kāpēc viņi tā runā, cilvēki rausta plecus. Tā vienkārši iegājies. Par ko liecina tāds runas stils?

Dainas pieradināja

Kad valodnieci Janīnu Kursīti uzrunā par Janīniņu, viņai nepārskrien tirpas. Drīzāk ir neliels izbrīns: ar kādu nolūku viņš/viņa tā saka? Deminutīvi var "iecelt saulītē", ja tos pasaka īstajā laikā un īstais cilvēks, taču var situāciju padarīt arī neveiklu — jaukas dieniņas vēlējums vēstulē no mazpazīstama cilvēka. Viss atkarīgs no intonācijas, situācijas. "Latvieši būtībā baidās no deminutīviem. Tie sēž mums asinīs un izlien ārā, taču tad paši nobīstamies — kas tas tāds? Man, kārtīgam eiropietim, racionālam cilvēkam, nekā tāda vairs nav."

J.Kursīte stāsta, ka Latvijā deminutīvi radušies tehniski, kad, darinot dainas, ievēroja metriku un atskaņas. "Dieviņš bija mazs vīriņš/Gudrs viņa padomiņš." Tomēr ne visi deminutīvi radušies no dainām. Tie joprojām izsaka gan kaut ko mazu un niecīgu: šķipsniņa, matiņš; gan mīļumu. Kursīte uzskata, ka latviešu valodu sabojājuši XIX gs. līdz ar sentimentālismu literatūrā no vācu valodas ienākušie vārdi — bezgaumīgi un pārspīlēti gan skaitā, gan attieksmē. Pat reālistiem bijis grūti tikt no tiem vaļā. Savukārt XX gs. literatūrā deminutīvs bijusi slikta stila zīme. Rainis savā dzejā no tiem bēdzis, ja neskaita mīlas liriku "ar pirkstiņiem/kā no rožu kristāla izdrāztiem". Tomēr izbēgt no tiem nav spējis sarakstē ar Aspaziju, kad "mīlestība vēl bija jauna". Tad rakstnieks bijis nebaudāms mīlvārdiņu kaisītājs: "Manu vienīgo, sirsnīgo, mīļoto sirdsmutiņ, manu svēto Iniņ, manu starojošo dimantiņ ar smaragdpūkiņām, mīlulīt, Manu mīļo dvēseles smaržiņ."

Neesam gan vienīgā tauta, kurai valodā tīk mīlināties. To praktizē arī Īslandē un Nīderlandē. Toties starp citām izceļamies arī ar to, ka mums nav izkopti augmentatīvi — vārda palielināšana, attālināšana. To praktizē krievu valodā: silishche (liels spēks), muzhishche (nevis vienkārši vīrietis, bet baigais vīrietis). Valodniece teic, ka tas būtu iemesls fantazēt, ka krievi ir liela tauta un līdz ar to arī lietas un dzīvas būtnes ir palielinātos izmēros, bet "mums pat Dievs ir Dieviņš".

Slēptā agresija


Ko deminutīvu lietošana stāsta par cilvēku? Kādi cilvēki tos lieto biežāk? Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks klasificēt nevēlas, jo katrs gadījums ir atšķirīgs. Viņš norāda uz Sapīra un Vorfa, XX gs. pirmās puses lingvistu, izvirzīto hipotēzi, ka valodu nosaka domāšana. Kā runājam, tā domājam. Savukārt Lūcija Rutka, psiholoģijas doktore, uzskata, ka runas stilu cilvēki pārmanto no ģimenes. Arī Sedlenieks norāda, ka ir gana daudz idiomu, ko citādi pateikt nevar, piemēram, "savs kaktiņš, savs stūrītis". Kursītei palicis prātā, ka pēc kāda viņas raksta Delfos bijis komentārs, ka "deminutīvos runā ģerevņās, kur tēvu zemītē zied smildziņa sudraba ziediem". Sedlenieks piekrīt, ka laukos deminutīvi ir ierasta runas forma, taču "par bāleliņiem un aitiņām laucinieki runā no sirds, bez slēptas iedomības un cinisma. Tas ir dabiski. Ja tā sāk runāt pilsētnieks, mani pārņem nepatīkama sajūta."

Visu ekspertu domas sakrīt vienā pazīmē — deminutīvu mēdz lietot, lai izrādītu pārākumu un stāvokli, vēlmi kādu pazemināt: "Parādi nu savu darbiņu pasniedzējam!" Norādāmie vārdi "tas", "tā", "savs" vēl to pastiprina. "Deminutīvos ir sava deva slēptas agresijas," uzskata K.Sedlenieks. Viņš arī novērojis, ka pamazināmā formā biežāk uzrunā sievietes, jo viņas hierarhiski ir vājākas.

"Iespējams, kļūdos, taču mēs ilgojamies pēc deminutīviem, bet baidāmies no tiem, jo aiz tiem var būt tukšas vārdu sastatnes," secina J.Kursīte.

Top komentāri

filologs II
f
bet man patīk deminutīvs un es viņu vienmēr lietoju un man liekas stulbi, ka tag alberte pēkšņi mēģina deminutīvu uztaisīt par kko sliktu. aicinu dārgos līdzcilvēkus lepoties ar to, ka mums ir tāda forma valodā, kas mums ļauj mīļi izteikties - patiesi, kā iepriekš norādīja filologs, angļiem šādas formas nav, kas manuprāt valodai kā domas izteiksmes līdzeklim ir būtisks trūkums, ko nākas dažādi pārvarēt un apiet.
jolanta
j
un vēl tik izplatītais "cilvēciņš"! cilvēciņi ir tādi un cilvēciņi ir šitādi, visbriesmīgākais, ja vēl "balti un pūkaini", tad uzreiz prasās rupjmaizi ar žāvētu gaļu aizkost, lai nešķebina.
Bite
B
Mīļie, turamies! Ja redzam kādu, kuram šodien ir grūti, palīdzēsim! Ja nevaram materiāli, tad vismaz ar mīļu vārdu. Kaimiņiene šorīt trepēs teica: "Kas tad nu uz sirsniņas? Paskaties ārā! Saulīte spīd, putniņi arī čivina, būs jau labi!" Un tiešām kļuva labāk!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko