Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai pārslas ir veselīga maltīte bērnam?

Sausās brokastu pārslas saistās ar veselīgu brokastu maltīti, bet daudzas no tām nemaz tik veselīgas nav, jo satur pārlieku daudz cukura. Nereti pārslas ir tas, ko bērniem no rīta var iemānīt, taču dietologi brīdina, ka šāda rīta maltīte ir našķis. Un našķēšanās nav veselīga ikdienas rīta ēdienreize.

Britu laikraksts The Guardian šonedēļ brīdina, ka veselīgās brokastu uzkodas, kuras tik ļoti iecienījuši bērni, piemēram, dažādas graudaugu pārslas un arī augļu dzērieni, nav tik veselīgs uzturs, kā gribam domāt. Britu pētījumā teikts, ka daudzi bērnu iecienītie produkti patiesībā ir sāls un cukura pārbagāti. The Guardian kā piemēru min britiem populāro Robinsons apelsīnu sulas dzērienu. 200 ml pudele dzēriena satur 23 g cukura, kas ir gandrīz piecas tējkarotes. Dažas no brokastu pārslām satur septiņus cukura veidus.


Kāpēc garšo salds?

Pētījums neliecina, ka visas brokastu pārslas, kas atrodas veikalu plauktos, ir neveselīgas, skaidro dietoloģe Lolita Neimane. Ir arī mazāk saldas. Taču jāatceras, ka bērns cukuru organismā uzņems vairāk, ja, piemēram, brokastu pārslas ēdīs ar saldu jogurtu, ievārījumu vai kādu citu saldu našķi. Analizējot ēšanas paradumus, britu pētījumā teikts, ka, lietojot saldās pārslas kopā ar citu saldu ēdienu vai sulu, bērns vienā ēdienreizē var uzņemt tik daudz cukura, kas ir vienlīdzīgs 12 tējkarotēm cukura.

Kāpēc bērnam garšo salds ēdiens? Dietologi ir vienisprātis: lai gan vairākuma cilvēku garšas kārpiņām patīk salds, bērna ēšanas paradumus veido vecāki. Bērni bieži ar saldumu tiek motivēti. Ja bērnam grib ko labu, nepērk taču siļķi, bet konfekti. L.Neimane stāsta — ja bērnam līdz divu gadu vecumam netiek doti saldi našķi vai ēdieni, vēlāk viņš nemaz pēc salda nekāros. Bērna garšas izjūta izstrādājas līdz divu gadu vecumam. Pieaugot cilvēkus var iedalīt saldummīļos un tajos, kuriem vairāk garšo «pamatīgs ēdiens». Ja bērns katru rītu grib ēst tikai sausās brokastu pārslas, viņa ēšanas paradumi jāmaina. Ideāla maltīte ir daudzveidīga, atgādina dietologi. Bērnam nepieciešamas olbaltumvielas, kalcijs. Tādēļ viņam par visām varēm jāiemāna piena produkti — piens, siers, biezpiens.


Vitamīnu dēļ

Nereti viens no iemesliem, kāpēc vecāki bērna ēdienkartē iekļauj vienu vai otru pārtikas produktu, ir tas, ka produkts bagātināts ar vitamīniem, dzelzi vai kalciju. Vecāki ir pārliecināti, ka bērns ar to uzņems augošam organismam vajadzīgās vielas, skaidro britu eksperti. Bet tas var būt tikai reklāmas triks. Piemēram, britu pētījumā atklāts, ka krekeri, kas bērniem garšo, satur ļoti augstu (1,8 g) sāls koncentrāciju. Taču ražotāji par sāli klusē, nesaka arī, ka krekeros ir augsts piesātināto tauku saturs. Viņi reklamē, ka produktā ir puse no rekomendētās dienas kalcija devas. Produkti, kuriem pievienoti vitamīni, vērtējami kā labi, jo tā tiek papildināta produkta uzturvērtība, bet ar vienu produktu nevar uzņemt, piemēram, dienas kalcija vai kāda cita vitamīna devu, skaidro Dienas aptaujātie eksperti.

Ja vecāki pievērš uzmanību informācijai uz etiķetēm, ir iespējams izveidot veselīgu bērna ēdienkarti, kurā iekļauti veikalos nopērkamie produkti, skaidro uztura eksperti. Tomēr visveselīgā-kais ir vecāku gatavotais ēdiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko