Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ventas rumbā augstlēkšanā sacenšas migrējošās vimbas

Jāpiekrīt ornitologiem — īsti riktīgs tas sārtā pelikāna jaunulis, kurš nupat bija iemaldījies Latvijā, laikam tomēr nav. Jo, ja viņš būtu viens prātīgs pelikāns, tad diez vai palaistu garām vietu, kur zivis pašas gatavas lēkt viņa lielajā knābja maisā bariem vien, nevis maisītos pa Ventspili, kur, kā zināms, labumi dodas rokās tikai tam, kas smagi un godīgi strādā. Krietnu gabalu uz augšu pa Ventu tam pelikānam vajadzēja doties, pa gaisu sekojot vimbu migrācijas ceļam, tad viņš nonāktu īstā leiputrijā — Ventas rumbā. Te vimbas pavasaros sacenšas augstlēkšanā. Balva — iespēja pirmajām tikt līdz nārsta vietām un laist pasaulē jaunu dūšīgu vimbu paaudzi. Paies dažas tūkstošgades, un no lecīgākajām Ventas vimbām būs radusies jauna zivju suga Vimba ikariensis kuldigensis, kurai Ventas rumba tāds nieks vien būs. Tātad ikviens, kurš šajās dienās Kuldīgā vēro vimbu pūliņus, ir liecinieks arī jaunas zivju sugas tapšanai. Protams, ja vien pēc tūkstošgadēm vēl pastāvēs Ventas rumba, pati Venta un vimbas kā tādas, ja kāda globāla kataklizma nebūs šos fenomenus aizslaucījusi prom vai ierijusi zemes dzīlēs. Vai, teiksim, te lielākā skaitā neuzradīsies pelikāni vai viņiem līdzīgi rīmas, kas aprīļa lidojošajās vimbās nesaskatīs neko citu kā vien viegli iegūstamu pārtiku. Iemeties tikai vistālāk izvirzītajā ūdens laukumā zem rumbas, atplet knābi un nenoslinko pašaut galvu kārtējās izlēkušās zivs virzienā — šajās dienās to te netrūkst.

Gods un slava Kuldīgai, tā ir saglabājusi gan rumbu, gan tiltu, gan iespēju te lēkāt vimbām pavasaros un lašiem rudeņos. Latvijā nemaz nav tik daudz vietu, kur var virs ūdens vērot zivis dabiskā vidē. Pirms pusgadsimta vai katrā mūsu upē dienas vidū uz tilta vai krastā stāvošu vērotāju satrauca sapali rokas resnumā, slinki turēdamies pie ūdens virsmas un nereaģēdami uz mazo makšķernieku sviestajām sliekām, maizi vai sienāžiem. Šodien šādus sapalus diez vai kur vairs ieraudzīsi, upes kļuvušas daudz tukšākas. Šur tur Daugavā vai Aiviekstē vēl gadās notrāpīt dienas, kad upe vārās no mežavimbu, citreiz arī no karpu rosības, bet arī tas notiek retāk nekā zelta laikos. Joprojām iespaidīgs skats ir līdaku un brekšu nārsts, bet tas parasti nenotiek vērošanai viegli pieejamās vietās. Tā nu atliek tikai gaidīt rudeni, kad Gaujā ir maz ūdens un Siguldā no Gaujas tilta var nolūkoties iespaidīgu lašu rosībā, vai arī ķert tās aprīļa dienas, kad Ventā pāri rumbai mēģina tikt vimbas. Ceļš vienkāršs. Jātiek līdz Kuldīgai (tā ir tik skaista, ka būsi guvis iespaidus arī tad, ja tajā dienā vimbas nelēkās), jāpārbrauc vai jāpāriet Venta pa tiltu un jānokāpj lejā kreisajā krastā pie rumbas. Kādu gabaliņu uz rumbas vidu varēs paiet arī kurpēs, lēkājot pa akmeņiem, bet, ja gribas tikt vēl tuvāk lēkšanas vietai rumbas vidū, noderēs garie gumijas zābaki. Vimbu lēkšana koncentrējas šajā vienā vietā. Brīžiem tā nav intensīva, bet, piemēram, pagājušajā svētdienā ap pusdienlaiku šķita, ka pie rumbas pienācis vesels vimbu karapulks — zivis lēca bez mitas, brīžam no ūdens izšāvās pat sešas septiņas. Gandrīz visas krita atpakaļ. Taču, tā kā vimbas nārsto arī augšpus Kuldīgas, ir arī veiksminieces. Saulē skats ir brīnišķīgs, un, jo tuvāk stāvi, jo iespaidīgāks. Vakarā mājās brauc, guvis spilgtus iespaidus un labu mācību: kas augstāk lec, to pirmo prec.

***

Kuldīga


Apskates objekti: vecpilsēta, vecais tilts, Eiropas platākais ūdenskritums Ventas rumba (270 — 275 m plats, mērot pa loku).

Ieteicamākie krodziņi vecpilsētā: Metropole, Pagrabiņš, Stender"s, Staburadze.

Vimbu lēkšana pāri rumbai: apmēram līdz 10.maijam.

Ja Kuldīgā grib vimbas makšķerēt, jāpērk licence. A zona ir no Ventas vecā tilta 100 metru pa upi uz augšu (dienas licences cena 5 lati), B zona — no tilta līdz Abavas ietekai Ventā (dienas licences cena 3 lati). Licenču iegādes vieta: Rietumu naftas degvielas uzpildes stacija Kuldīgas priekšpilsētā. Licences pārdod visu diennakti. B zonā makšķerēšana bez licences atļauta personām, kas sasniegušas 65 gadu vecumu, un bērniem līdz 16 gadiem. A zonā licencēm jābūt visiem. Abās zonās vienas dienas lomā drīkst paturēt septiņas vimbas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko