Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vēsture Dienā: Pašvaldības policijas priekšnieka biogrāfijas slēptās detaļas

Kopš Dirnēnu ģimenes mantojuma sāgas, kad pusmiljonu dolāru skaidrā naudā par skolotāju strādājusī māte bija it kā atstājusi saviem diviem dēliem, no kuriem viens, kāda sagadīšanās, strādāja Finanšu policijā, un līdzīgiem gadījumiem Latvijas sabiedrība jau ir ieguvusi diezgan grūti apgāžamu priekšstatu, ka lielākās nelikumības var pastrādāt tieši tie, kam vajadzētu pret tām cīnīties. 90. gados ar šo domu tikai sāka aprast.

Tāpēc 1999. gada vasaras sākumā parādījusies ziņa par kāda pašvaldības policijas priekšnieka noslēptajām biogrāfijas detaļām strauji kļuva populāra, liekot jautāt, kā tas var būt, ka vareno Krievijas armiju dabūt no Latvijas laukā izrādās vieglāk nekā dabūt laukā no tiesībsargājošajām struktūrām pašmāju blēžus. Vājš mierinājums, ka arī citās postpadomju valstīs blēži tiek augstu – Ukrainā Janukovičs, kurš jaunībā esot nodarbojies ar cepuru zagšanu no to galvām, kuri tup publiskajās tualetēs, koncentrējušies pavisam citām lietām, tika pat līdz valsts prezidenta krēslam. Tas lieku reizi apliecina vidējā vēlētāja intelektuālās un morālās īpašības.

Pašvaldības policijas priekšnieks bijis tiesāts par olu zagšanu – tāds ir lielu publicitāti guvušās ziņas virsraksts 1999. gada 5. jūnija Dienas pirmajā lapā. Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Mārtiņš Andersons bija maldinājis Rīgas domes deputātus, pirms apstiprināšanas amatā iesniedzot nepilnīgu autobiogrāfiju un noslēpjot vairākus būtiskus faktus, rakstīja Andris Sproģis.

"Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka pašreizējais RPP priekšnieks ir bijis krimināli sodīts, autobiogrāfijā nav minētas vairākas darbavietas un, iespējams, Andersonam ir tikai astoņu klašu izglītība. RPP nolikums liedz strādāt policijā personām, kurām nav vismaz vidējās izglītības. Andersons 1979. gadā ir ticis notiesāts par valsts mantas izlaupīšanu uz diviem gadiem, sodu izciešot nosacīti. Tā kā obligātais nosacījums bijis iesaistīšanās darbā "tautas saimniecības celtnēs", vairāk nekā gadu Andersons pavadījis Slokas celulozes kombināta attīrīšanas iekārtu celtniecībā. Kā zināms, likums Par policiju aizliedz pieņemt darbā personas, kas sodītas par tīšu noziegumu. 

Brīdī, kad notikusi tiesa, Andersons jau atkal strādāja ražošanas apvienības Sarkanais kvadrāts 2. filiālē (fabrika Varonis) par strādnieku, bet nozieguma izdarīšanas brīdī viņš strādājis Rīgas gaļas un konservu kombinātā par ekspeditoru."

Rīgas domei iesniegtajā biogrāfijā Andersons kā savu vienīgo darbavietu līdz 1989. gadam bija minējis fabriku Varonis, kurā viņš strādājis par gumijas velmētāju. Arī par vidējo izglītību Andersons bija samelojies.

"Pats Andersons apgalvo, ka ar izglītības dokumentiem viņam viss ir kārtībā, tiesa, viņš atteicās izpildīt Dienas lūgumu pierādīt savus apgalvojumus un uzrādīt izglītības dokumenta kopiju, jo "tas nav nepieciešams". Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka Andersona vidējās izglītības dokumenti nav atrodami arī RPP."

Tālāk – Andersona kriminālā nodarījuma apraksts. 1978. gada vasarā viņš strādājis Rīgas gaļas un konservu kombinātā par ekspeditoru un bijis materiāli atbildīga persona. "Saskaņā ar lietā atrodamajiem materiāliem afēru izplānojušas divas Andersona darba kolēģes, kuras tolaik šajā uzņēmumā strādāja par noliktavas pārzinēm. Notikušajā lomu sadalījums bijis šāds: Andersona un automašīnas šofera pārziņā bija 21 600 olu nogādāšana līdz noliktavai, savukārt abām noliktavas pārzinēm tās bija jāreģistrē kā saņemtā produkcija. Andersona un automašīnas vadītāja pārziņā bija nodota arī produkcijas realizācija."

Noliktavas pārzines noformēja fiktīvu pavadzīmi 45 kastu olu nosūtīšanai uz desu kulinārijas fabriku, lai gan reāli tika nosūtītas tikai piecpadsmit. Četras dienas vēlāk Andersons kopā ar autovadītāju LPSR Republikāniskās patērētāju biedrību savienības bāzē saņēma 21 600 olu, kas kopā ar iepakojumu maksāja 1774 rubļus. Produkcijas realizācijas brīdī abus darboņus aizturēja milicija.

Jāpiebilst tikai, ka bēdīgi slavens Mārtiņš Andersons kļuva, kad Rīgas pašvaldības policijai par 53 000 latu tika iegādāta automašīna Lincoln Navigator. Toreiz Andersons pirkumu attaisnoja, teikdams, ka esot cerējis – pašvaldības policisti ar lepno džipu sagaidīs un pavadīs ārzemju viesus. Viņš arī domājis, ka Lincoln Navigator varēs izmantot Rīgas 800 gadu jubilejas svinībās, tā ceļot galvaspilsētas prestižu.

Kopš tiem laikiem galvaspilsētas prestiža cēlāji ir krietni pārspļāvuši Andersona vērienu. Turklāt jāatzīmē, ka Andersons savai aizstāvībai toreiz neizmantoja vienu argumentu, kuru šodienas blēži vairs nevar izmantot, – ka tālajā 1978. gadā viņš olas zadzis, lai grautu nīsto okupācijas režīmu.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Cilvēkos izraisa izbrīnu mentu kriminālās noslieces, bet deputātu kriminālās noslieces un psihiskās anomālijas tiem šķiet pieņemamas.
Irlielāmērāticams
I
ka, līdzīgi kā citās valstīs, pēc revolūcijām vērojama masveidīga visvisādu neliešu iesaistīšanās politikā un haoss, kurš ilgst gadu desmitiem. Pēc lielās franču revolūcijas sabiedrība esot daudzmaz normāli sākusi dzīvot pēc 70 gadiem. Nu, vēl palikuši 40 gadi...!
P
P
Sapratu,ka pie visām šmucēm vainīgs vēlētajs ar vidējo intelektu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko