Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vingru ģimene Līksnā izveidojusi dārzu, kas ir skaists un viegli kopjams

Zilie miķelīši blakus oranžajām zemajām samtenītēm un sārti sakuplojušās mārtiņrozes šobrīd ir vienīgie spilgtie ziedi Marijas un Jura Vingru dārzā. Pagājis liliju laiks, noziedējušas arī pārējās vasaras puķes, tomēr dārzs arvien vēl priecē ar kādu spilgtu akcentu. Saimniece Marija Vingre gan atzīst, ka viengadīgo vasaras puķu viņas dārzā neesot daudz, jo to kopšana prasa daudz laika. Vingri ir aizņemti cilvēki, kopj 200 ha lielo zemnieku saimniecību, Juris ir veterinārārsts, Marija strādā aptiekā, tāpēc viņi cenšas panākt, lai dārzs būtu viegli kopjams, funkcionāls un skaists.

Izmanto katru kvadrātmetru


Līksnas ciemata centrā mājiņas izbūvētas cieši cita pie citas, tāpēc vietas dārzam nav daudz, jāizmanto katrs kvadrātmetrs. Mājas priekšpusē atstāts tikai mauriņš ar vienu nelielu puķu dobi, kuru no ceļa putekļiem sargā paaugsts, ar interesantiem robiņiem izcirpts dzīvžogs. To saimniece noskatījusi Polijā. Arī saimniecības ēkas no pārējā pagalma nodalītas ar žogu, kas apaudzēts vīteņaugiem. Puķu dobes nav lielas, tajās pārsvarā ir daudzgadīgās puķes, kā interesanti akcenti izmantoti puķu trauki — no vectēva mantots čuguna katls un koka muciņas. "Dārzs ir viegli kopjams, taču vismaz reizi nedēļā mauriņš ir jānopļauj, dzīvžogi jāgriež. Līksnas ciemats ir skaisti sakopts, mēs nedrīkstam atpalikt," saka Marija.

Zem ābelēm izveidots bērnu laukumiņš ar šūpolēm, kur tagad jau spēlējoties mazbērni, vecākās meitas Evas bērni. Blakus ierīkota ugunskura vieta, galds un soli, kur pasēdēt pieaugušajiem. Viss ir rūpīgi pārdomāts, lai saimniecei būtu ērtāk pasniegt ciemiņiem cienastu.

Žāvētava akas grodos

Saimniecības zona Vingru sētā ir lielāka nekā dekoratīvie stādījumi, jo saimnieku galvenā nodarbošanās ir kartupeļu audzēšana, 2 ha platības ieņem ābeļdārzs, neliela cūku ferma, kur cūkas brīvi pastaigājas aplokos. Tomēr par šo nodarbošanos pie mājas liecina tikai interesanta būve, kura sākumā atgādina lielu grodu aku. Izrādās, ka tā ir gaļas žāvētava, kas būvēta no baļķiem, zem kuriem asprātīgi iemūrēta krāsns, te top apetītlīgi žāvējumi gan no cūkgaļas, gan no medījumiem, jo saimnieka vaļasprieks ir medības.

"To vīrs pats izdomāja un uzbūvēja kopā ar trim meistariem. Dārzu veidojam visi kopīgi, padomdevējas ir abas meitas, vecākā ir diplomēta māksliniece, jaunākā studē Daugavpilī, būs fizioterapeite. Es pati esmu beigusi medicīnas skolu, bet, ja vajag, varu sēsties arī pie traktora stūres," smaida Marija. Viņa ir dzimusi un augusi Baltkrievijā, taču perfekti runā latviski, jo uzskata, ka citādi nemaz nevar.

Ekstrēmās pārvērtības

Lielākās pārvērtības sākušās pagājušajā gadā, kad Marija apmeklējusi SIA Latgales dārzi rīkotos daiļdārzniecības kursus Daugavpilī. Kāds no kursu semināriem ticis sarīkots arī Līksnā. Kopīgi ar kursantiem un vadītāju Veltu Druli tad nosprieduši, ka arī dārzā derētu ekstrēmākas stila pārvērtības. Vispirms nogriezuši galotnīti zilajai eglei, kuras zari aizskāruši elektrības vadus, apdraudot mājas elektropiegādi, tad ķērušies pie vairāk nekā divdesmit gadu vecajām tūjām, kuras tagad ir pārtapušas interesantās figūrās. Marija spriež, ka sevišķi skaisti būs Ziemassvētkos, kad te izvietos krāsainas lampiņas. Mājas priekšpusē iecerēts izbūvēt stiklotu nojumi.

Tiem, kuri tikai tagad sāk veidot dārzu, Marija iesaka tomēr vispirms apmeklēt kādus kursus, jo tad uz savu darbu var palūkoties it kā no malas. "Kursos dārzu kopēji satiekas, sadraudzējas, apmainās ar pieredzi, brauc ekskursijās. Tagad labāk redzu, ko dārzā varētu pārveidot, papildināt. Visu laiku ir interesanti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko