Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zemgaļi nāk

Tērvetes Dabas parkā šonedēļ jau trešie Zemgaļu svētki

Kopš zemgaļu aiziešanas no Tērvetes pār mums ir nākušas visādas mocības, sākot ar latīņu alfabētu, nepareizticību un gadsimtiem ilgām nesaskaņām ar perspektīvāko lētas gāzes un vēl lētāku masu pasākumu piegādātāju. Vienīgais labums no šīs aiziešanas ir iespēja interpretēt vēsturi. Nu jau trešo gadu tas arī tiek darīts. Šīs nedēļas beigās Tērvetes Dabas parkā notiks kārtējie Zemgaļu svētki, un visas pazīmes liecina, ka tāds balagāns kā Novaja volna šis vis nebūs, lai gan kareivīguma ziņā dažs dalībnieks sit pušu tos, kuru dēļ pat airBaltic baidījās sēsties Latvijas zemē. Ar vēsturiskiem notikumiem reizēm ir tā, ka labāk to norises vietā atrasties kādu brīdi pirms vai pēc notikuma, lai āda paliek vesela. Tāpēc dosimies jau tagad lūkot vietas, kur sestdien žvadzēs bruņukrekli un šķindēszobeni.

Arvien populārāks

Tērvete nepieder pie vietām, uz kurām tikai retais zinātu ceļu. Pārāk jau nu skaists ir priežu mežs Annas Brigaderes dzimtajā pusē un pārāk daudz darba apsaimniekotājs Latvijas valsts meži ieguldījis dabas parka kopšanā, lai to varētu nepamanīt. Lūk, pavisam svaiga ziņa vēsta, ka jūlijā Tērvetes Dabas parkā viesojies rekordliels apmeklētāju skaits — turpat deviņi tūkstoši,— tas ir līdz šim lielākais apmeklētāju skaits parka 50 gadu pastāvēšanas vēsturē. Ja šim skaitlim pieskaita rūķus, spīganas un ceļu policistus, kuri parkā mēdz ierasties nemanīti, būs visi desmit akurāt. Ceļu policijas sakarā nopietns ieteikums — ja braucat no parka laukā Dobeles virzienā un izbraucat laukā no meža, nav jābūt Šleseram, lai gāze gluži nevilšus uzspiestos virs 60 kilometriem stundā, jo apkārtējā ainava rada mānīgu iespaidu, it kā zīmei, kas vēsta, ka Tērvete beidzas, jūs jau būtu pabraucis garām. Šo vietu ir iecienījuši ceļu policisti.

Braucienu uz Tērveti es tomēr ieteiktu sākt ar Dobeli. Tātad jābrauc cauri Dobelei un otrajā luksofora regulētā krustojumā, skaitot no sliedēm, jāpagriežas pa kreisi uz baznīcas pusi, un tad gandrīz uzreiz jāiegriež pa labi necilā, bet plašā stāvvietā iepretim viesnīcai. Te kāpnes ved uz veikalu, kuru grezno zirga galva, agrofirmas Tērvete ne pārāk labi pamanāmais simbols. Ieejiet veikalā un uzmetiet aci Tērvetes alus un Tērvetes senču alus cenai. Varu derēt, ka jums uzreiz sagribēsies šo alu un tā pavairāk, jo cenas starpība samērā ar Rīgas lielveikaliem ir vienkārši iespaidīga.

Triks ar lētajiem aliem

Uztaisījuši dūšu un vienojušies, kurš tikmēr sēdēs pie stūres, varat doties uz Tērveti. Principā triku ar lētajiem aliem iespējams veikt arī pašā Tērvetē, tikai Dobelē firmas veikals strādā ilgāk. Aizsteidzoties notikumiem priekšā, uzreiz pateikšu, ka, ja arī neizdodas nopirkt alu pudelēs, tuvākajos krodziņos, piemēram, Pūteļkrogā, var dabūt aukstu Tērvetes lejamo alu, un tas nudien ir burvīgs, lai neteiktu — neaizstājams dzēriens karstā vasaras dienā. Ja braucat no Dobeles puses, pirmais apskates objekts Tērvetes parkā ir jaunais informācijas centrs, kurā ir arī kafejnīca Lutausis. Pūteļkrogu pirmo minēju tāpēc, ka tas ir atvērts ilgāk.

Taču valsts mums joprojām ir demokrātiska, tātad tam, kam alus negaršo, nav pienākuma par to jūsmot — tas var visu enerģiju ziedot dabas un kultūras vērtību apskatei. Kā jau teicu, apkārtne te ir tieši tik skaista, lai tādā varētu uzaugt Brigadere, un, ja vēl ņem mazliet iztēli talkā, Sprīdītis un Viestarts kļūst tikpat reāli vai pat reālāki nekā modernās šķietamības laikabiedri. Izstaigāties pa dabas parku var krustām šķērsām gan gar upīti vai pa dendrāriju ganoties, gan stāvos pilskalnos kāpjot augšā lejā. Īpašu sajūtu cienītājiem var ieteikt ceļu uz ēkām aiz Tērvetes pilskalna — turp dodoties gar fantastiskiem mazdārziņiem un no augšas ieraugot dažu dakstiņu, sajūta ir tāda, it kā būtu ienācis XIX gadsimtā. Kad nu tas izstaigāts un arī Annas Brigaderes Sprīdīšos muzejiski pabūts, var doties uz centrālā pasākuma vietu — Tērvetes Senvēstures muzeju blakus ugunsdzēsības tornim un aplūkot senās lietas un to kopijas pirms sestdien paredzētās lielās tautas staigāšanas, kad te sanāks klubi, folkloras kopas, amatnieki un pašdarbības kolektīvi no tuvām un tālām sētām. Ar Latvijas Biškopības biedrības atbalstu Tērvetes Senvēstures muzeja sētā sestdien tiks demonstrēti dravniecības darbarīki, senie medus iegūšanas paņēmieni, būs iespēja nogaršot un iegādāties dažādas medus šķirnes un amatnieku izstrādājumus, piedalīties atrakcijās. Blakus esošajā Tērvetes estrādē visas dienas garumā notiks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kolektīvu koncerti, danču mācīšanas un seno tērpu demonstrējumi.

Nameiša atgriešanās

Zemgaļu svētki sāksies 8.augustā plkst.12 ar amatnieku tirdziņu, kurā varēs iegādāties senvēstures muzejā redzētajām līdzīgas rotas, keramiku, audumus un kalumus. Svētkus atklās stundu vēlāk. To devīze šogad ir "Nameiša atgriešanās". Sestdien notiks dažādi asi pasākumi: Baltijas reģiona karavīru turnīrs (plkst.14), komandu cīņas trīs pret trīs (plkst.15), loka šaušanas turnīrs (plkst.16), kuršu vikingu uzbrukums tirgotāju apmetnei ar kuršu kuģi (plkst.17), zemgaļu un viņu viesu dzīres par godu atkarotajai Tērvetes pilij… Svētki turpināsies arī 9.augustā, kad tirdziņu papildinās bruņinieku turnīrs (plkst. 13), viduslaiku kauliņu spēles un bugurts — cīņa atklātā laukā starp pagānu un kristiešu bruņiniekiem (plkst.15)... Rīkotāji sola, ka acetona ciānhidrīns cīņā tomēr izmantots netiks.

Aiz Tērvetes

Visādi jaukumi atrodami arī aiz Tērvetes. Aijas Štosas vadītais Grāmatnieku muzejs Ķipi (nosaukums nav cēlies no populārā jaunvārda "tipa" jeb "ķipa", jau minētais Pūteļkrogs uz Zaļenieku ceļa, lielisks peldamais karjers tam blakus un, protams, Tērvetes ūdenskrātuve — Tērvetes upītes pļavās uzplūdināts 70 hektāru ezers ar garu dambi un trim salām, uz vienas no tām ir uzbūvēta speciāla mājiņa ūdensputnu vērošanai. Makšķernieku ērtībām ir vienmērīgi gar vienu ezera malu izbūvētas vairāk nekā 20

laipas. Te atļauta arī vēžošana. Bet var jau arī vienkārši sēdēt ezermalā, ganīt acis Zemgales plašumā un dzert alu, ja ir, kas pienes.

***

Ieeja Zemgaļu svētku pasākumos:

Tērvetes estrādē un senvēstures muzeja sētā — par brīvu.

Seno laiku apmetnē: pieaugušajiem Ls 2, skolēniem Ls 1.

Tērvetes Dabas parkā un muzejos ieeja par maksu.

Informācija: 3763472, 26738535;

www.zemgaletourism.lv,

www.lielkenins.lv

Tērvetes ūdenskrātuve

Laivu bāze strādā katru dienu no plkst.6.00 līdz 22.00.

Laivas cena — Ls 10 darbdienās, Ls 12 brīvdienās.

Laivas cena stundā — Ls 4.

Laivas cena vēžošanai ar krītiņiem — Ls 25.

Viena krītiņa ķīla — Ls 5.

Ūdensvelosipēda cena stundā — Ls 5.

Divvietīgas atpūtas mājiņas cena Ls 14, četrvietīgas — Ls 18.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko