Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Vēl viens no Rīgas zoodārza lūšiem aizceļojis uz Poliju

Piektdien uz Kadzidlovas dabas parku Polijā devās 2017. gadā Rīgas zooloģiskajā dārzā dzimusī lūšu mātīte, lai pievienotos sešiem iepriekšējos gados no Latvijas aizvestajiem šīs sugas dzīvniekiem, aģentūru LETA informēja zoodārza informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns.

Lūšu mātītes pārvietošana uz dabas parku Polijā ir daļa no Pasaules dabas fonda dzīvnieku reintrodukcijas projekta, kura mērķis ir papildināt savvaļas kaķu populāciju. Kopš 2009. gada uz Polijas dabas parkiem nogādāti astoņi lūši, kas dzimuši Rīgas zoodārzā un tā filiālē Cīruļi, vai zoodārzā nonākuši no savvaļas kā novārguši mazuļi.

Polijā dzīvo divas lūšu populācijas, un viena no tām ir Baltijas lūši, kas sastopami valsts ziemeļu un austrumu daļā. To skaits pēc zinātnieku vērtējuma ir 65-100 kaķi. Šīs populācijas pārstāvji mīt arī Lietuvā, Latvijā un Igaunijā - kopumā apmēram 1500 īpatņi. Latvijā lūšu populācijas stāvoklis tiek vērtēts kā labākais pēdējo 100 gadu laikā.

Pēc pētnieku domām, Latvijā pašlaik uzturas kopskaitā 600 līdz 800 dižkaķu, kas ir ap 37% no kopējā Baltijas lūšu skaita.

Turpretī Polijas pašos dienvidaustrumos mīt lūša Karpatu populācija, kuras iemītnieku skaits šajā valstī ir ap 140-200 īpatņi.

Tajā pašā laikā pirmdien, 17. decembrī, uz filiāli Cīruļi no Rīgas iecerēts pārvestas divus lūšus - šogad Rīgā dzimusī Jakobīne un vasarā Balvu iedzīvotāju atvestā lūšu meitenīte.

Lielkalns norādīja, ka Rīga bez lūšiem nepaliks, jo voljērā turpina dzīvot tēviņš Rubīns un mātīte Kamēlija, kā arī viņu šī gada puika vārdā Jakobs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko