Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Campari Spritz

Ja piepildīsies laika prognoze, tad tuvākajās dienās laiks būs īsti vasarīgs, tieši kā radīts, lai vēl paspētu izbaudīt aizejošo vasaru. Kad termometra stabiņš tuvojas +30 grādiem, nekas neliekas tik veldzējošs kā glāze dzirkstoša, auksta Spritz – mūsdienās tas nozīmē Aperol, Campari vai abu jaunāko brāli Hugo Spritz, kurā dzirkstošais vīns vai prosecco tiek papildināts ar plūškoka sīrupu un piparmētru.

Lai gan Aperol Spritz pēdējos gados triumfējis pasaules kokteiļu topā, tā rūgtenais brālis – Campari Spritz – lēnām, bet stabili atgūst savu goda vietu bāros, restorānos un mājas ballītēs. Daži to sauc par vasaras rūgteno vilinājumu. Tas ir īpaši iecienīts bārmeņu aprindās un starp cilvēkiem, kuri meklē mazāk saldu un rafinētāku garšu.

Campari arī pēdējos gados aktīvi reklamē sevi kā Aperol alternatīvu, uzsverot Spritz daudzveidību: «Spritz nav tikai viens. Rūgtums ir jauns saldums.»

Campari radās pirms Aperol

Mūsdienās Eiropā Aperol Spritz ir populārāks, tas kļuvis par vasaras simbolu teju visās Eiropas pilsētās – to pazīst un bauda gan jaunieši, gan viņu vecmāmiņas. Taču pirmais bija Campari Spritz.

Campari ir leģendārs itāļu liķieris ar izteikti rūgtu garšu un dziļu, sarkanu krāsu. Tas tika radīts 1860. gadā Novāras pilsētā Ziemeļitālijā, kad bārmenis un dzērienu izgudrotājs Gaspāre Kampāri sajauca virkni rūgtenu augu, augļu un garšvielu, radot liķieri, kas kļuva par simbolu aperitīvu (aperitivo) kultūrai jau XIX gadsimta beigās, it īpaši Ziemeļitālijas pilsētās, piemēram, Milānā un Venēcijā. Līdz pat mūsdienām Campari precīzā recepte ir rūpīgi glabāts noslēpums, kas zināms vien dažiem cilvēkiem pasaulē.

Spritz – no Habsburgiem līdz mūsdienām

Spritz dzēriena pamatideja radās XIX gadsimtā, kad Austrijas impērijas karavīri Venēcijas reģionā vēlējās atvieglot vietējo vīnu stiprumu – viņi sāka tam pievienot nedaudz ūdens (vācu valodā spritzen – uzšļākt). Laikam ejot, ūdeni nomainīja dzirkstošais vīns un sodas ūdens, bet klasiskajā versijā šodien tiek pievienots arī kāds liķieris.

Campari sāka izmantot dažādos Spritz stila dzērienos jau XX gadsimta sākumā, kad spritz koncepts (vīns + sodas ūdens + kāds liķieris) bija izplatīts Habsburgu impērijas reģionos.

Precīzs Campari Spritz izgudrošanas datums nav fiksēts, bet XX gadsimta vidus ir tas laiks, kad Campari sāka plaši izmantot arī kā Spritz sastāvdaļu.

Aperol tika izgudrots 1919. gadā Padujā Itālijā brāļu Barbieri darbnīcā.

Sākumā tas nebija populārs – kā Spritz sastāvdaļa Aperol sāka plaši parādīties tikai XX gs. 50.–60. gados. Īstu globālu uzplaukumu tas piedzīvoja pēc 2000. gada, kad Campari Group (jā, viņi iegādājās Aperol) sāka to intensīvi reklamēt.

Salīdzinot ar Aperol Spritz, Campari Spritz ir krietni rūgtāks, ar dziļāku aromātu un «pieaugušāku» garšu – ideāls tiem, kam patīk dzērieni ar raksturu.

Campari garša ir rūgtāka, izteiksmīgāka, ar citrusu un garšaugu notīm. Aperol garša ir maiga, saldena, ar apelsīnu notīm.

Campari stiprums ir ap 25% alkohola pirms sajaukšanas. Aperol stiprums ir ap 11% alkohola pirms sajaukšanas.

Campari Spritz tiek reklamēts kā nobriedis, elegants, «pieaudzis», bāru profesionāļiem un rūgteno garšu cienītājiem, Aperol Spritz – vasarīgs, viegls, modīgs, saldāku garšu cienītājiem, plašai publikai.

Kā pagatavot Spritz

Abus gatavo pēc 3–2–1 formulas.

Sastāvdaļas:

  • 3 daļas dzirkstošā vīna (piemēram, prosecco)
  • 2 daļas Campari vai Aperol
  • 1 daļa sodas ūdens
  • apelsīna šķēle dekoram

Pagatavošana

  • Glāzē ar ledu ielej Campari, pievieno dzirkstošo vīnu un sodas ūdeni.
  • Maigi samaisa.
  • Dekorē ar apelsīna šķēli.

Ja esat gatavs spert soli tālāk no saldās klasikas, Campari Spritz ir lieliska izvēle. Tas apvieno eleganci, vēsturi un vasaras atsvaidzinājumu vienā glāzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko