Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Dienas receptes: Rudenīgi ābolu ēdieni

Ja dārzā ābeles lūst no ražas pārbagātības.

Rudens ir ābolu laiks, tāpēc šajā reizē piedāvāju divas pavāres un uztura speciālistes Jevgēnijas Jansones receptes – ar āboliem pildītai vistas filejai un burvīgam ābolu kobleram. It īpaši daudz ābolu vajag kobleram, tāpēc šī recepte ir īstā izvēle, ja dārzā ābeles lūst no ražas pārbagātības, turklāt receptei ir samazināts pievienotā cukura daudzums, tāpēc labāk izvēlēties saldus vai saldskābus ābolus.

Trešā recepte ir ābolu čatnijs – tā nākusi no Mālpils puses. Šo čatniju ieteicams pasniegt kā piedevu pie ceptas pīles krūtiņas vai citiem cepešiem.

Vistas fileja ar ābolu un siera pildījumu

Sastāvdaļas 2 personām: 2 vistas filejas, 4–6 plānas bekona šķēles, 4–8 siera šķēlītes, 1 saldskābs ābols; mērcei – 3–4 ēdamk. olīveļļas, 3–4 ēdamk. citrona sulas, 1 tējk. cukursīrupa vai medus, timiāna lapiņas, 1 tējk. sinepju, sāls, melnie pipari

1. Sajauc visas mērces sastāvdaļas līdz viendabīgai konsistencei.

2. Ābolam izņem serdi, sagriež plānās šķēlēs. Katru vistas fileju viducī horizontāli iegriež, lai veidotos kabatiņa. Fileju nedaudz izklapē (to var arī nedarīt, bet tas padara gaļu mīkstāku), apsmērē no visām pusēm ar pagatavoto mērci.

3. Kabatiņā liek ābolu šķēles un tām virsū – siera šķēles.

4. Katru fileju ietin 2–3 bekona šķēlītēs (atkarībā no fileju izmēra) un liek karstumizturīgā traukā.

5. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 35–40 minūtes, līdz gaļa gatava (iedurot ar kociņu, no gaļas jātek ārā dzidram šķidrumam).


Ābolu koblers

Sastāvdaļas 8–10 porcijām: 1,5 kg ābolu, 1/2 tējk. rīvētu citrona miziņu, 2 ēdamk. citrona sulas, 2 ēdamk. brūnā cukura, 1 ēdamk. baltā cukura, 33 g miltu (1 ēdamk. ar kaudzi), 1 tējk. kanēļa, 1/2 tējk. kardamona, 1 tējk. vaniļas cukura, šķipsna sāls; mīklai – 160 g miltu (vai 80 g kviešu miltu, 80 g auzu miltu), 80 g cukura, 1/2 tējk. sāls, 1 tējk. cepamā pulvera, 40–60 g paniņu, 1 ola, 60 g auksta sviesta, šķipsna malta kardamona

1. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež plānās šķēlītēs.

2. Sagrieztus ābolus liek lielā traukā, pārber ar cukuru maisījumu, miltiem, kanēli, kardamonu un šķipsniņu sāls.

3. Pievieno citronu sulu un miziņas, visu kārtīgi apmaisa un pārliek cepamtraukā.

4. Citā traukā samaisa miltus, cukuru, sāli, cepamo pulveri un kardamonu.

5. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno miltu maisījumam un ātri ar rokām sajauc to kopā, līdz izveidojas drupačas.

6. Pievieno olu un paniņas – no sākuma pielej 40 g paniņu (ja mīcīšanas laikā būs nepieciešams, pielej vēl mazliet). Sajauc mīklu, līdz tā turas kopā. Nav jāmīca ilgi, mīklai ir jābūt ar kunkuļiem.

7. Kārto mīklas piciņas virsū āboliem un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 45–55 minūtēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu.


Ābolu čatnijs

Sastāvdaļas: 1,2 kg ābolu, 300 g žāvētu aprikožu, 2 ēdamk. (vai pēc garšas) cukura, 200 g šalotes sīpolu, 3–4 daiviņas ķiploka, 3 čili pipari, 440 g balzametiķa, 40 g svaiga ingvera, eļļa apcepšanai

1. Sīpolus un ķiplokus nomizo. Sīpolus smalki sagriež, ķiplokus sakapā. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež daivās. Čili sagriež gredzenos. Aprikozes sagriež lielos gabalos.

2. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus. Pievieno čili un maisot apcep vēl pāris minūtes. Pievieno ķiploku un turpina apcept vēl minūti. Tad pievieno ābolus un aprikozes. Visu maisot sautē dažas minūtes.

3. Pievieno balzametiķi un cukuru. Visu maisot sautē uz lēnas uguns apmēram 45 minūtes, līdz masa sāk biezēt. Nogaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet cukura – tā daudzums atkarīgs no ābolu un balzametiķa skābuma.

4. Pasniedz kā piedevu gaļas ēdieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko