Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Elzasas aromāts

Pagajušajā reizē sāku stāstīt par slavenākajiem bumbieru destilātiem, sākot ar Šveices lepnumu – Morand Williamine. Šoreiz stāstu turpināšu par vienu no Francijas atpazīstamākajiem zīmoliem Hepp Poire Williams, kas tiek gatavots pēc tradicionālām Elzasas metodēm, kuras pilnveidotas vairākās paaudzēs.

Hepp ir dzimtas nosaukums – šī ģimene jau vairākās paaudzēs nodarbojas ar augļu destilātiem (eaux-devie) un saistītām tradīcijām. Viss sākās kā neliela amatnieciska prakse – Hepp ģimene destilēja augļus (bumbierus u. c.) no sava augļu dārza, lai apmierinātu vietējās pilsētiņas un apkārtnes iedzīvotāju vajadzības. Prakse destilēt savu augļu ražu, lai neļautu tai sabojāties un radītu vērtīgāku produktu, bija tipiska lauku tradīcija Francijas augļkopības reģionos.

Sākotnēji produkcija bija lokāla, neliela apjoma. 1972. gadā Hepp ģimene nolēma izveidot destilēšanas uzņēmumu, kas saražoto produkciju izplatītu komerciāli. 

Ap 2000. gadu notika šī ģimenes uzņēmuma restrukturizācija, lai modernizētu aparatūru, paplašinātu noliktavas un uzlabotu ražošanas procesu. 

Bumbieru atlase un novākšana

Hepp izmanto vienu no visaromātiskākajām un sulīgākajām galda bumbieru šķirnēm Williams. Šķirne izceļas ar ļoti augstu cukura saturu, intensīvu smaržu un sulīgu mīkstumu.

Williams augļi lieliski piemēroti destilācijai, jo saglabā bumbieru aromātu pat pēc fermentācijas un destilācijas.

Bumbierus novāc, kad tie ir pilnībā nogatavojušies un ir mīksti, saldi, ar zeltainu miziņu. Daļa bumbieru nāk no vietējiem Elzasas dārziem, daļa no Francijas dienvidiem, kur bumbieri iegūst intensīvāku saules aromātu. Ronas ielejā šī šķirne nogatavojas vasaras beigās, Elzasā agrā rudenī – tas ir ideāls brīdis destilācijai paredzētiem augļiem. Hepp izmanto bumbierus no dažādiem piegādātājiem, lai ražošana varētu sākties brīdī, kad augļi sasniedz maksimālo aromātu un cukura līmeni.

Kā gatavo brendiju

Nogatavojušos bumbierus rūpīgi saspaida, iegūstot biezeni, kas tiek likts fermentēties tvertnēs.

Fermentācija ilgst apmēram divas trīs nedēļas – tajā laikā cukuri pārvēršas spirtā. Procesu stingri uzrauga, lai saglabātu augļu aromātus.

Pēc fermentācijas iegūto misu destilē 450 litru tilpuma vara katlos. Hepp izmanto dubultās destilācijas metodi, kas ļauj nošķirt tikai tīrāko, aromātiskāko spirta daļu.

Rezultātā tiek iegūts dzidrs, spēcīgs destilāts, kurš satur aptuveni 70% alkohola. Pēc tam to atšķaida ar avota ūdeni līdz 42% stiprumam – tas ir Hepp Poire Williams gatavais stiprums.

Aromāta un garšas raksturojums

Atšķirībā no konjaka vai kalvadosa Poire Williams netiek turēts ozolkoka mucās – tas tiek nogatavināts neitrālos stikla traukos, lai saglabātu pilnīgi tīru bumbieru aromātu un krāsu.

Gatava Hepp Poire Williams aromāts ir ļoti tīrs un svaigs. Tajā jūtamas nogatavojušos Williams bumbieru notis, ziedu vieglums un neliela vaniļas nianse.

Garša ir maiga un augļaina, sākumā saldena, pēc tam attīstās siltums un neliela pikanta nokrāsa. Alkohols ir smalki sabalansēts, nav dedzinošs. Pēcgarša ir ilga, maiga un ļoti tīra.

Pēcgaršā jūtams svaigi mizota bumbiera aromāts ar vieglu mandeļu vai baltu ziedu pieskārienu.

Kā un kad to baudīt

Hepp Poire Williams ir klasisks daidžestīvs – to vislabāk baudīt pēc maltītes, īpaši pēc bagātīgām vai sātīgām vakariņām. To var pasniegt pie deserta – bumbieru tartes, šokolādes kūkas, vaniļas saldējuma. Tas labi sader arī ar sieriem – Comté, Brie vai zilo sieru Roquefort. Kontrasts starp siera pikanto sāļumu un bumbieru saldumu ir izcils. Ja pasniedzat to kā aperitīvu pirms maltītes, tad ieteicams to atdzesēt.

Poire Williams labi sader arī ar šampanieti (mazās devās kokteiļos) vai kā aromātisks akcents augļu dzērienos.

Tipisks bumbieru destilāta baudīšanas veids Elzasā ir «kafijas pavadībā» – nelielā glāzītē kopā ar espresso.

Šo bumbieru destilātu vislabāk ieteicams baudīt no tulpes formas glāzēm (ar šauru augšu un platāku apakšu), kas koncentrē aromātu.

Ideālā temperatūra pasniegšanai ir 6–10 °C – viegli atdzesēts. Pārāk auksts dzēriens noslāpēs aromātu, pārāk silts – izcels alkoholu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 05.12.2025

Vecas zinātniskās fantastikas filmas sākas apmēram tā: "2025. gads. Cilvēce apgūst kosmosa tālākos nostūrus." Viņi lika uz mums lielas cerības…

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko