Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kā pareizi ēst mīksti un cieti vārītu olu?

Tuvojas Lieldienas, kad pāris dienās apēdam vairāk olu nekā visa gada garumā. Kaut kā izvārīt, nolobīt un apēst olu prot katrs, bet kā to darīt pareizi?

Šefpavārs Nauris Jankovskis teic – jāatceras, ka olas verdošā ūdenī nedrīkst likt, tikko izņemtas no ledusskapja. It īpaši, ja olas domātas Lieldienām, tātad paredzēts novārīt cietas, – tās labāk likt aukstā ūdenī un tad vārīt. Nedrīkst arī vārīt uz pārāk straujas uguns. Lai olas būtu vieglāk nolobīt, vidēji vai cieti vārītu olu pēc izvārīšanas uzreiz liek iepriekš sagatavotā ledusūdenī un strauji atdzesē. Tādējādi uzvārīta ola karstumā neturpina gatavoties. Strauji atdzesējot, starp olu un čaumalu esošā plēvīte strauji saraujas, atlec, līdz ar to olu var vieglāk nolobīt.

Lieldienās olu kaujās visi piedalīsimies ar cietām olām, tomēr ēdīsim gan mīkstas, gan cietas, jo cietās ne visiem garšo. Kā pareizi ēst mīksti un cieti vārītu olu?

Etiķetes speciālisti skaidro, ka mīksti vārītas olas ēšanai nepieciešams speciālais olu trauciņš vai biķerītis. Ja olu nolobīsiet, sagriezīsiet gabaliņos un mēģināsiet ēst no parasta šķīvja, šķidrais mīkstums iztecēs pa visu šķīvi un nevarēsiet to uzdabūt uz dakšas, savukārt turot olu speciālajā turētājā, ar tējkaroti ērti varēsiet šķidro dzeltenumu izēst.

Mīksti vārītu olu no trauciņa ēd šādi:

1. Izvārīto olu liek olu trauciņā un ar tējkaroti vai naža galu sasit čaumalu olas virspusē.

2. Noloba apmēram līdz pusei (tā, lai olai pēc tam var tikt klāt ar tējkaroti). Ja mājās ir speciālās olu knaibles, virsiņu var nogriezt nost, izmantojot tās. Virsiņu var atgriezt arī ar asu nazi.

3. Nolobītās čaumalas saliek vai nu uz trauciņa malas, vai biķerīša dibenā (ja izmantojat biķerīti, olu paņem rokā, saber biķerītī čaumalas un olu ieliek atpakaļ trauciņā).

4. Mīksti vārīto olu izēd ar tējkaroti.

5. Ja nepieciešams, ēdot olai var pārkaisīt sāli.

Kā ēst cieti vārītu olu? Ja vēlas, cieti vārītu olu var ēst tieši tāpat kā mīksti vārītu – no biķerīša. Tomēr parasti cieti vārītu olu pirms ēšanas noloba pilnībā un ēd no parasta šķīvja.

Cieti vārītu olu ēd šādi:

1. Ar nazīti pasit pa olas čaumalu (Lieldienās ar nazi nebūs jāsit, čaumalu iedauzīsiet, piedaloties olu kaujās).

2. Ar rokām čaumalas noloba.

3. Nolobītās čaumalas noliek uz šķīvja maliņas (vai speciāli sagādātas salvetītes).

4. Pašu olu liek uz šķīvja un, vispirms pārgriežot uz pusēm, bet tad mazākos gabaliņos, ēd, izmantojot nazi un dakšiņu.

Vēl pāris padomu, ko der zināt, ēdienos izmantojot olas. Svaigu olu no bojātas var atšķirt, bļodā ielejot aukstu ūdeni un iegremdējot tur jēlu olu. Ja ola ir bojāta (veca), tā uzpeld, bet, ja svaiga, – nogrimst bļodas dibenā. Lai nesabojātu pārējos produktus, piesitot vecu olu, olas vispirms pa vienai der iesist atsevišķos trauciņos un tikai tad pievienot pārējām ēdiena sastāvdaļām.

Top komentāri

sīkumu nav
s
Nākošo pētniecisko rakstu par pareizām roku un rumpja kustībām ,atslaukot pakaļu.
ļuļa
ļ
zeme atveries - kā ēst olas. nu kā kā, iebāž dibenā un miers, kā jau gadu tūkstošiem dara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko