Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Lieldienu galdam

Garajās brīvdienās varat izmēģināt svētku kliņģera recepti un citas gardas lietas

Lai arī pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka sarežģīti, izcept kliņģeri nemaz nav tik grūti. Vairāk par pieredzi un zināšanām tas prasa laiku un pacietību – tieši tāpēc arī šo recepti piedāvājam brīvdienu laikam. Ja tomēr pat brīvdienās nav tik daudz laika, lai stāvētu pie cepeškrāsns, Lieldienu zaķi ir pavisam vienkārša recepte, kas silti un smaržīgi, tikko no krāsns izvilkti, Lieldienu rītā īpaši iepriecinās bērnus. Savukārt smilšu mīklas rausis ar persiku pusītēm (varat izmantot arī aprikozes vai kādas ogas, kas vēl aizķērušās jūsu saldētavā no pērnas vasaras) būs gards našķis pie pēcpusdienas tējas. 

 

Smilšu pīrāgs ar persikiem

Sastāvdaļas smilšu mīklas pamatnei: 100 g sviesta, 50 g cukura, 1 ola, 200 g miltu, šķipsna sāls; pildījumam – 10 konservētu persiku pusītes, 200 g svaigā siera (Philadelphia, Mascarpone, Kārums vai cita), 3 olas, 50 g cukura

1. Mīca smilšu mīklu – mīkstu sviestu samīca kopā ar cukuru, pievieno olu, visu sajauc. Iemaisa mīklā miltus un sāli.

2. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz pusstundu ledusskapī. Pēc tam mīklu ieklāj pannā (26–28 cm diametrā). Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un mazliet apcep, līdz mīklas virskārtiņu aprauj baltu (bet ne brūnu).

3. Mīklai liek virsū sagrieztas persiku pusītes, pārkaisa ar pusi no dotā cukura daudzuma.

4. Sieru, olas un atlikušo cukuru sakuļ viendabīgā masā, pārlej persikiem un liek pīrāgu cepeškrāsnī.

5. Cep 200 grādos apmēram 40 minūtes.

 

Lieldienu zaķi

Sastāvdaļas: 440 g kviešu miltu, 100 g cukura, 7 g sausā rauga, 1 ola mīklai, 1 ola pārziešanai, 25 g sviesta, 120 ml piena, 160 g biezpiena, šķipsna sāls

1. Pannā izkausē sviestu. Noliek malā, lai nedaudz atdziest.

2. Uzsilda pienu, tajā iekuļ olu un izkausēto sviestu.

3. Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, raugu un sāli.

4. Pievieno biezpienu.

4. Pievieno piena, olas, sviesta maisījumu un mīca mīklu.

5. Kad mīkla izmīcījusies viendabīga, to saveļ bumbā un liek bļodā, pārsedz ar tīru dvielīti un siltā vietā raudzē, līdz mīkla dubultojusies. 6. Pēc tam to sadala sešos vienāda lieluma gabalos.

7. Mīklu atpūtina vēl 10 minūtes un tad veido Lieldienu zaķus (var arī citu formu, bet zaķi Lieldienām piestāv labāk).

8. Zaķus veido tā – katru mīklas gabalu sadala divos pilienveida gabalos, vienu lielāku, otru mazāku. Pēc formas tie atgādina lietuslāses. Mazu gabaliņu atstāj zaķa ļipai.

9. Mazāko pilienu vidū iegriež, bet nepārgriež – lai veidojas divas ausis.

10. Tās piespiežot pielipina rumpim. Ar pirkstiem saspiež purniņu. Acu vietā ieliek rozīnes.

11. Saliek zaķus uz plāts, paraudzē vēl kādas 15 minūtes, apziež ar sakultu olu.

12. Liek cepeškrāsnī 180 grādos, cep 20–30 minūtes, līdz zaķi zeltaini brūni.

 

Svētku kliņģeris

Sastāvdaļas: mīklai – 50 g mīksta sviesta, 75 g piena, 1 ola mīklai, 1 ola kliņģera pārziešanai, 250 g miltu, 50 g cukura, 2 g sāls, 2 g vaniļas cukura, 8 g sausā rauga; pildījumam un dekorēšanai – 200 g žāvētu augļu (plūmju, aprikožu, rozīņu), 20 ml ruma, sauja grauzdētu riekstu, svaigi augļi pēc izvēles – dekorēšanai

1. Katliņā uzsilda pienu, to pārlej raugam un atstāj, lai raugs atdzīvojas.

2. Vienā bļodā liek mīklas sausās sastāvdaļas un samaisa.

3. Otrā bļodā sakuļ visas mīklas slapjās sastāvdaās.

4. Abu bļodu saturu sajauc kopā. Pievieno uzbriedināto raugu un samīca viendabīgu mīklu. Noliek to uz pusstundu, lai mīkla atpūšas.

5. Tajā laikā gabaliņos sagriež zāvētos augļus un aplej ar rumu.

6. Kad mīkla pusstundu atpūtusies, galdu pārkaisa ar miltiem un uz tā liek mīklu, no kuras izveido desiņu. To savukārt izstaipa garā strēmelē.

7. Uz strēmeles vienas malas liek augļus. Tukšo mīklas malu pārceļ pāri pildījumam un ar pirkstiem aizspiež ciet tā, lai izveidojas tāda kā caurulīte un savienojuma vieta būtu kliņģera apakšā.

8. Tad no caurulītes izveido kliņģera formu. Atstāj atpūsties kādas 20 minūtes.

9. Kliņģeri pārziež ar sakultu olu un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram 30 minūtes 180 grādos.

10. Izņem no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē un dekorē ar izvēlētajiem augļiem. Ja vēlas, lai augļi ir nedaudz spīdīgi, tos pārziež ar augļu sulā izkausētu želatīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko