Pēc dažām dienām svinēsim Mārtiņdienu, tad sekos Lāčplēša dienas svinības – šīm svinībām piestāv īsteni latviski, vienkārši un tradicionāli ēdieni.
Viens no tādiem ir cūkgaļas galerts, saukts arī par galvas gaļu vai ķupķēzi. Ja vēlaties, vārot tam varat pievienot ķiploku vai sinepes, savukārt piedevās likt marinētus gurķus.
Savukārt, cepot cūkgaļas cepeti, varat pievienot šķēlēs sagrieztus ābolus vai bumbierus, lai iegūtu saldā un skābā kontrastu.
Arī ābolu un kanēļa biezputrai varat pievienot bumbierus vai gabaliņos sagrieztas plūmes vai persikus – būs vairāk augļu garšas.
Cūkgaļas galerts
Sastāvdaļas: 1 cūkas galva (apmēram 3–4 kg, tīra un sadalīta), 2 cūkas kājas, 2–3 burkāni, 2 sīpoli, 5–6 lauru lapas, 10–12 piparu graudi, sāls pēc garšas
1. Nomazgā un ievieto cūkas galvu un kājas lielā katlā. Pārlej ar aukstu ūdeni.
2. Uz lēnas uguns uzvāra, nosmeļot putas. Pēc tam uz vidējas uguns vāra apmēram 3–4 stundas, līdz gaļa sāk atdalīties no kauliem.
3. Pievieno burkānus, sīpolus, lauru lapas, piparus un sāli, vāra vēl tik ilgi, līdz burkāni, sīpoli mīksti.
4. Izņem gaļu, atdzesē un sagriež gabaliņos, sakārto trauciņos. Ja vēlas, trauka apakšā var palikt dekorācijai arī kādu pētersīļa lapiņu. Pārlej ar gaļas buljonu.
5. Atdzesē ledusskapī 6–8 stundas līdz želejveida konsistencei. Pasniedzot izgāž no trauciņiem – tad augšpusē būs redzama dekoratīvā lapiņa, burkāna ripiņa.
Medus–sinepju cepetis
Sastāvdaļas: 1 kg cūkgaļas (plecs vai krūtiņa), 2 ēdamk. medus, 2 ēdamk. sinepju, 2 ķiploka daiviņas, sāls, pipari pēc garšas
1. Sajauc medu, sinepes, ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus, sāli un piparus.
2. Ieziež cepeti ar šo maisījumu un atstāj marinēties 1–2 stundas.
3. Cep 180 grādos apmēram 1,5 stundas, ik pa laikam pārlejot ar iztecējušo sulu.
4. Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem un sautētiem kāpostiem.
Ābolu un kanēļa biezputra
Sastāvdaļas: 4–5 āboli (nomizoti un sagriezti kubiņos), 2 ēdamk. cukura vai medus, 1 tējk. kanēļa, 200 ml piena, 50 g mannas vai griķu putraimu
1. Ābolus vāra nelielā ūdens daudzumā, līdz sāk izšķīst.
2. Pievieno cukuru un kanēli, sablendē biezenī.
3. Pievieno pienu un putraimus, vāra vēl 5–7 minūtes, līdz sabiezē.
4. Pasniedz kā desertu vai brokastis Mārtiņdienas rītā. Ja vēlas, pasniedzot var pievienot apgrauzdētus riekstus vai rozīnes.

