Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Rabarberu laiks

Trīs receptes, kā pieveikt rabarberu dobi līdz Jāņiem.

Līdz Jāņiem jāsteidz ēst rabarberus tā, ka pēc tam vairs negribas. Tagad tie ir vissvaigākie, sulīgākie. Ja uzreiz pēc Jāņiem visus apgriezīsiet, otrā raža gaidāma jūlija otrajā pusē.

Sīrups, kura recepte šeit izstāstīta, nāk no kādas vācu vecmāmiņas. Senāk arī Vācijā rabarberi bijuši ļoti populāri, tad tikuši gandrīz aizmirsti un tagad atgriežas virtuvēs.

Sīrupam apelsīnu vietā var pievienot sauju zemeņu – tad labāk nelikt klāt vaniļu, bet gan pāris rozmarīna skujiņas. Ja sīrupam pievieno vairāk cukura, tas glabāsies ilgāk, tomēr tad būs ļoti salds. Fabians iesaka pievienot mazliet mazāk cukura, bet glabāt sīrupu ledusskapī.

Rabarberu čatniju pasniedz kā piedevu kazas vai citam sieram, gaļas ēdieniem.

Rabarberu sacepums ir pavisam vienkārša un ātra recepte, kad gribas kādu našķi. Sagaidiet, kad sacepuma virsiņa ir zeltaini brūna, ņemiet ārā no krāsns, atdzesējiet un baudiet!


Rabarberu sīrups

Sastāvdaļas: 

  • 2 kg rabarberu,
  • 500 g cukura,
  • 6 apelsīni,
  • 4 ēdamk. citronu sulas,
  • 2 vaniļas pākstis,
  • 5 litri ūdens

 

Pagatavošana:

1. Rabarberus notīra, sagriež mazos gabalos un liek katlā. Apelsīnus pārgriež uz pusēm un izspiež sulu (jāsanāk aptuveni 500 ml).

2. Katlu liek uz uguns un saturu uzvāra, tad samazina uguni un ļauj karsēties, līdz rabarberi mīksti. Visu lej sietā, kas izklāts ar marli, un ļauj sulai iztecēt (jāsanāk aptuveni 1,3 l sulas).

3. Pārgriež vaniļas pākstis uz pusēm un izkasa mīkstumu. Sulu ielej atpakaļ katlā, pievieno gan vaniļas pākstis, gan tās mīkstumu.

4. Pievieno cukuru un karsē 40 minūtes. Izņem pākstis un lej sīrupu sterilizētās pudelēs. Dzer ar gāzētu ūdeni. Var pievienot dzirkstošajam vīnam.


Sulīgais rabarberu sacepums

Sastāvdaļas: 

  • 400 g rabarberu,
  • 4 olas,
  • 200 g cukura,
  • 130 g miltu,
  • 3–4 ēdamk. saldā krējuma,
  • 2 ēdamk. olu liķiera,
  • 1 paciņa vaniļas cukura,
  • šķipsniņa sāls,
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

 

Pagatavošana:

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.

2. Rabarberus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Pārkaisa ar ēdamkaroti cukura.

3. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus kopā ar 100 gramiem cukura, vaniļas cukuru un sāli saputo gaišās putās. Iesijā miltus, iemaisa krējumu un liķieri.

4. Baltumus ar atlikušo cukuru arī saputo stingrās putās un iecilā mīklā – vispirms pusi, pēc tam atlikušo.

5. Pusi rabarberu liek ietaukotā sacepumu veidnē (26–28 cm diametrā). Virsū pilda mīklu un tai pa virsu – atlikušos rabarberus.

6.Cep ~40 minūtes. Izņem laukā un pārkaisa ar pūdercukuru.


Rabarberu čatnijs

Sastāvdaļas: 

  • 500 g rabarberu,
  • 3 šalotes sīpoli,
  • 1 sarkanais čili,
  • 120 g medus,
  • 2 ēdamk. sinepju sēklu,
  • 100 ml ābolu etiķa,
  • 5–6 ēdamk. olīveļļas,
  • citrons,
  • sāls,
  • pipari,
  • ķiploki,
  • timiāns

 

Pagatavošana:

1. Nomizo sīpolus un smalki sakapā.

2. Nomazgā čili piparu un sagriež gredzenos.

3. Notīra un nomazgā rabarberus, sagriež mazos kubiņos.

4. Pannā uzkarsē 2–3 ēdamkarotes eļļas, pievieno sīpolus, čili, sinepju sēklas, rabarberus un sautē.

5. Pievieno medu, atšķaida ar etiķi un karsē, līdz sāk vārīties.

6. Uz mazas uguns vāra 30–35 minūtes. Pieber sāli un piparus. Pilda burciņās, ko uzglabā ledusskapī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko