Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svētku maltīte

Gardi un latviski ēdieni svinību galdā, sagaidot Latvijas dzimšanas dienu.

Svētku galdam – ķirbis ar greznāku pildījumu. Lai arī tajā netiek lietota gaļa, pildītais ķirbis garšos arī rūdītiem gaļēdājiem. Pildīšanai tiek izmantots neliels ķirbis, apmēram 1,5–2 kg, bet paēdīs diezgan kupls ēdāju pulciņš. Rīsu daudzums aptuvens, jo, kad pildījuma masa būs sagatavota, izvērtējiet konkrēto ķirbi, cik daudz vietas pildījums ķirbī aizņems. Ja nepieciešams, pievienojiet vēl rīsus.

Par vistas cepeti – šis ir veids, kā to izcept no visām pusēm vienādi brūnu. Ar šo paņēmienu cepta vista izskatās tā, it kā būtu izcelta no grilēšanas krāsns. Tā garšo nevainojami. Fileja ir sulīga un mīksta, bet ādiņa visapkārt kraukšķīga. Lai iegūtu šādu vistu, tā jācep vertikāli, uzsprausta uz šauras burciņas vai nelielas pudeles, kurā ieliets silts ūdens, lai tas pēc iespējas ātrāk sāk vārīties un tvaicēt vistu no iekšpuses.

Savukārt pupiņu zupa ir latviešu virtuves klasika. 

Pildīts ķirbis

Sastāvdaļas: 1 neliels ķirbis (1,5–2 kg), apmēram 100 g rīsu, 4 ķiploku daiviņas, 1 sarkanais sīpols, 100 g dzērveņu (kaltētu vai svaigu), 2 zariņi svaiga rozmarīna, 2 saujas melno olīvu ar kauliņiem, 1 kaltēts čili pipars, pa 2 tējk. malta muskatrieksta un malta kanēļa, 100 g pistāciju, 1 mandarīns, 400 ml dārzeņu buljona, melnie pipari, sāls, olīveļļa

1. Liek karsēties cepeškrāsni uz 190°C. Noskalo rīsus aukstā ūdenī un izvāra gandrīz gatavus.

2. Nomizo ķiploka daiviņas. Divas no tām smalki sakapā. Smalki sagriež sarkano sīpolu. Atdala rozmarīna lapiņas un smalki sakapā. Olīvām izņem kauliņus un smalki sagriež. Izloba pistācijas.

3. Ķirbi nomazgā un nogriež augšējo daļu kā vāciņu un noliek malā. Ar karoti izņem ķirbja sēklas. Ķirbja dobumu ar karoti pagrebj nedaudz lielāku. Izgrebto mīkstumu smalki sagriež. Dobumu no iekšpuses viegli sadursta ar dakšiņu.

4. Uz pannas uzlej apmēram 3 ēd. k. olīveļļas un sakarsē. Karstajā eļļa ber sakapāto ķirbi, ķiplokus, sīpolus, olīvas un pusi no kapātā rozmarīna.

5. Uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes sutina dārzeņus.

6. Kamēr uz pannas cepas dārzeņi, piestā ieber otru pusi sakapātā rozmarīna, iedrupina kaltēto čili (ja negrib ļoti asu, iztīra sēkliņas), pievieno atlikušos ķiplokus, rupji sagrieztus, 1 tējk. muskatrieksta, 1 tējk. kanēļa, sāli un melnos piparus. Visu samaļ putriņā. Piestā ielej nedaudz olīveļļas un vēlreiz visu izmīca.

7. Izdobto ķirbi no iekšpuses ieberzē ar garšvielu maisījumu, neaizmirstot ierīvēt arī vāciņa iekšpusi.

8. Izsautētajiem dārzeņiem pievieno 1 tējk. muskatrieksta, 1 tējk. kanēļa, sāli un piparus. Samaisa un tad pievieno novārītus rīsus, pistācijas un dzērvenes. Mandarīnam norīvē miziņu un pievieno dārzeņu – rīsu maisījumam.

9. Pievieno dārzeņu buljonu. Uz straujas uguns visu uzvāra, tad noregulē karstumu pēc iespējas mazāku un apmēram piecas minūtes visu lēni vāra (ne ilgāk).

10. Tikmēr cepamplātī ieklāj dubultkārtas foliju (tik lielu, lai tajā pēc tam varētu ietīt ķirbi). Uz folijas pannas vidū liek ar garšvielām ierīvēto ķirbi.

11. Ķirbi pilda ar dārzeņu – rīsu maisījumu un uzliek ķirbja vāku.

12. Ķirbim pāri lej nedaudz olīveļļas un ar plaukstu ierīvē ķirbja mizā. Tad to ietin folijā, lai nekur neveidotos atvērumi.

13. Cepamo plāti ar satīto ķirbi liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram stundu vai tik ilgi, kamēr ķirbī var viegli iedurt nazi. Liek uz galda, a6in foliju un dala porcijās.


Vertikāli ceptais vistas cepetis

Sastāvdaļas: 1 vista, tik liela, lai tā vertikāli ietilptu jūsu cepeškrāsnī, silts ūdens pudeles piepildīšanai, 50 g sviesta, 1 bunte timiāna, 2 rozmarīna zariņi, 2 ķiploku daiviņas, sāls, malti melnie pipari

1. Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 180 grādiem.

2. Ar siltu ūdeni piepilda šauru burciņu vai nelielu pudeli un novieto cepešpannas vidū. Cepot uz pudeles, vistas āda būs kraukšķīgāka, jo krāsnī cepšanās laikā būs mazāk tvaika.

3. Noloba un sasmalcina ķiplokus, timiānam un rozmarīnam norauj lapiņas un smalki sakapā. To visu miezerī saberž ar kārtīgu šķipsnu sāls. Piemaļ piparus un visu izmaisa.

4. Izkausē sviestu un pielej saberztajiem zaļumiem, iegūstot garšvielu pastu, ar ko no visām pusēm ieziež vistu, neaizmirstot arī iekšpusi. Daļu zaļumu es iebāžu arī aiz vistas krūts ādas.

5. Sagatavoto vistu vertikāli uzsprauž uz trauka ar ūdeni un liek karstā cepeškrāsnī apmēram uz stundu, līdz vista ir brūna. Apkārt vistai kārto kartupeļus, burkānus vai citus dārzeņus un visu kopā cep, līdz vista un dārzeņi gatavi.


Pupiņu zupa ar kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas: 700 g kūpinātu cūkgaļas ribiņu, kartupeļi, pupiņas, 1 burkāns, 1 tomāts vai 2 ēd. k. tomātu pastas, sauja grūbu, puravs, selerijas sakne, pētersīļi, ķiploks, sāls

1. Pupiņas iepriekšējā vakarā iemērc ūdenī un pa nakti uzbriedina. Arī grūbas pāris stundu iepriekš uzbriedina.

2. Katlā lej ūdeni, ieliek lielos gabalos sagrieztu selerijas sakni, nesagrieztu puravu un vāra. Kad tie kļūst mīksti un tātad atdevuši zupai savu garšu, tos izņem ārā. Šķidrumā liek vārīties cūkgaļas ribiņas (ja vēlaties, varat pievienot arī ripiņās sagrieztas vītinātas desiņas).

3. Pēc apmēram pusstundas katlā liek uzbriedinātās grūbas un pupiņas.

4. Vēl pēc 15 minūtēm pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un burkānu. Kartupeļu daudzums atkarīgs no tā, cik biezu vēlas zupu.

5. Zupai pievieno blanšētu (miziņa novilkta), gabaliņos sagrieztu tomātu vai tomātu pastu.

6. Pēc garšas pievieno sāli un ķiploku. Vāra uz mazas uguns, līdz visi dārzeņi mīksti. Pasniedz siltu ar vai bez krējuma

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko