Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tekila mūsdienās

Janvāra sākumā stāstīju par tekilas pirmsākumiem. Tagad par to, kā šis dzēriens tiek ražots mūsdienās un kāda ir tā klasifikācija – kas mums jāsaprot, lasot pudeļu etiķetes.

Kur pilda pudelēs

Lai gan dažas tekilas ražotnes ir palikušas kā ģimenes uzņēmumi, mūsdienās lielākā daļa starptautiski pazīstamo tekilas zīmolu pieder lielām starptautiskām korporācijām.

Meksikā apmēram 100 spirta rūpnīcu ražo ap 900 tekilas zīmolu un ir reģistrēts ap 2000 zīmolu nosaukumu.

2003. gadā Meksikas valdība nāca klajā ar paziņojumu, kas paredz, ka visa Meksikā ražotā tekila pirms eksportēšanas uz citām valstīm jāiepilda pudelēs Meksikā. Valdība paziņoja, ka tekilas iepildīšana pudelēs pašā Meksikā garantē tās kvalitāti. Alkohola ražotāji ASV teica, ka Meksika tikai vēlas radīt darbavietas pudeļu pildīšanai savā valstī, kā arī apgalvoja, ka šis noteikums pārkāptu starptautiskos tirdzniecības nolīgumus un neatbilstu parastajai eksportēšanas praksei visā pasaulē. Priekšlikuma rezultātā varēja tikt zaudētas darbavietas Kalifornijas, Arkanzasas, Misūri un Kentuki štata rūpnīcās, jo šajās rūpnīcās tiek iepildīta Meksikā ražotā tekila, kas vairumā eksportēta uz ASV.

2006. gada 17. janvārī ASV un Meksika parakstīja vienošanos, kas atļauj turpināt lielapjoma tekilas importu uz ASV.

Aromatizētā tekila

Meksikas Tekilas regulatīvā padome sākotnēji neatļāva aromatizētajai tekilai izmantot tekilas nosaukumu. Taču 2004. gadā tomēr tika nolemts atļaut aromatizēto tekilu arī saukt par tekilu, izņemot 100% agaves tekilu, kuru joprojām nevar aromatizēt. 2006. gadā tika ieviesta tekilas klase, ko sauc par Extra añejo vai ultra-aged, kurai jābūt izturētai vismaz trīs gadus.

Tekila Ķīnā

Pēc Ķīnas Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra Sji Dzjiņpina valsts vizītes Meksikā 2013. gada jūnijā tika atcelts Ķīnas aizliegums ievest Ķīnā augstākās kvalitātes (100% zilās agaves) tekilu. Augstākās kvalitātes tekilas ienākšana šajā valstī desmit gadu laikā palielināja tekilas eksportu par 20 procentiem.

Tiek lēsts, ka katrs no 16 labākajiem tekilas ražotājiem Meksikā ir ieguldījis līdz pat trim miljoniem dolāru, lai ienāktu Ķīnas tirgū. 2013. gada 30. augustā Šanhajā nonāca pirmās 70 380 augstākās kvalitātes tekilas pudeles no desmit zīmoliem.

Tekilas iedalījums pēc izmantotajām izejvielām

  • Premium. Izmantota tikai 100% agaves sula (100% de agave) 
  • Standart. Izmantoti jaukti cukuri, bet agaves daļa nav mazāka par 51% (mixto). Likumdošana nenosaka, kāda veida cukuri ir jāizmanto, bet visbiežāk izmanto kristalizētu, nerafinētu cukurniedru cukuru vai kukurūzas sīrupu. Katrs no tiem iespaido tekilas garšu.

Tekilas iedalījums pēc izturēšanas ilguma

  • Blanco (silver). Izplatītākais tekilas veids, kuru pilda pudelēs uzreiz pēc pagatavošanas vai arī pēc neilgas (līdz 30 dienām ) izturēšanas metāla vai ozolkoka mucās.
  • Joven abocado jeb oro vai gold. Kļūdaini tiek uzskatīta par izturētu tekilu krāsas dēļ. Krāsu šai tekilai dod pievienotā pārtikas karamele (drīkst izmantot ne vairāk par 1% karameles).
  • Reposado. Burtiskā tulkojumā kā "atpūtusies". No diviem līdz vienpadsmit mēnešiem izturēta ozolkokā. Nevis ozolkoka mucās, bet lielos 20 000 litru rezervuāros. Arī šai tekilai pievieno karameli, jo izturēšanas laiks nav pietiekams, lai iegūtu vajadzīgo krāsu.
  • Anejo. No viena līdz pieciem gadiem izturēta ozolā. Visbiežāk izmanto 200 litru mucas, lai ātrāk iegūtu ozolkoka īpašības. Šīs klases tekila parasti tiek gatavota tikai no 100% agaves sulas.

Iztur līdz pieciem gadiem

Ar likumu nav noteikts, cik ilgi drīkst izturēt tekilu, taču prakse ir pierādījusi, ka nav vērts to izturēt ilgāk par pieciem gadiem, jo tad sāk dominēt ozolkoka notis, dzēriens kļūst rūgts un zaudē garšu un aromātu. Turklāt Meksikas klimatā, caur ozolkoka porām iztvaikojot, piecu gadu laikā tekila var zaudēt līdz pat 50% no sākotnējā daudzuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko