Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziemassvētkus gaidot

Šīs receptes prasa ilgāku darbošanos virtuvē un, ja runa ir par kēksu, arī lielāku naudas izdošanu. Taču Ziemassvētki ir tikai reizi gadā. Turklāt šogad garajās svētku brīvdienās nekādas ārpusmājas izklaides nevaram ieplānot.

Pīrāgu pildījumam varat gatavot vairākus variantus. Piemēram, vienu daļu pīrāgu pildīt ar rīsu, spinātu un vārītu olu maisījumu. Ja garšo, var piegriezt sīpolu, piebērt mazliet karija.

Ja plānojat cept tikai pīrāgus un daļu mīklas neizmantot ābolmaizītēm, receptē minētajam mīklas daudzumam vajag aptuveni 0,5 kg smalki sagrieztas gaļas. Labs pildījums ir žāvēti cūkas vaidziņi, sīpoli, svaigi malti melnie pipari, nedaudz liesas kūpinātas gaļas, vārīta ola, zaļumi. 

Runājot par kēksu – tā gatavošana nav sarežģīta, vienīgi sastāvdaļas izmaksā diezgan dārgi. 


Ziemassvētku pīrāgi

Sastāvdaļas

  • 1 l piena;
  • 1,5–1,7 kg kviešu miltu;
  • 200 g margarīna vai sviesta (vai abi kopā);
  • 1 tējk. sāls;
  • 3 olu dzeltenumi;
  • 1 ēd. k. cukura;
  • 2 paciņas sausā rauga;
  • 2 ēd. k. augu eļļas (rapšu, saulespuķu)

Gatavošana

1. Izsijā miltus. Daļā (aptuveni vienā trešdaļā) iesijā sauso raugu.
2. Uzsilda visu pienu un izšķīdina tajā sāli. Pienam jābūt patīkami siltam, nevis karstam. Ja piens karsts, tas jāatdzesē.
3. To miltu daļu, kurā iesijāts raugs, lielā bļodā sajauc ar uzsildīto pienu un samaisa mīklu. Jāiznāk šķidrai, vienmērīgai masai, tādai kā pankūku mīkla.
4. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un sviestu (margarīnu).
5. Šķidrajā "pankūku" mīklā pakāpeniski iemaisa pārējos izsijātos miltus.
6. Kad mīkla kļuvusi stingrāka, tajā iejauc arī saputoto olu un sviesta masu un turpina pievienot miltus un mīcīt mīklu.
7. Mīkla jājūt ar roku – reizēm iziet visi 1,7 kg miltu, reizēm tikai 1,5 vai 1,6 kg. Mīkla nedrīkst būt pārāk stingra, tad pīrāgi sanāks cieti. Tāpēc ļoti svarīgi ir miltus bērt pakāpeniski, lai nav par daudz.
8. Kad mīkla kādas desmit minūtes mīcīta, kļuvusi vienmērīga, tai pielej eļļu. Tad mīkla kļūs patīkami slidena, labi atlēks no bļodas un rokām.
9. Vēl pamīca kādas piecas minūtes.
10. Kaucmindes saimnieces ir mācījušas, ka pašās beigās, kad mīklas bumba jau gatava, to vajag pāris reižu pamest gaisā un ļaut iekrist bļodā. Tad pīrāgi sanākot garšīgāki.
11. Mīklas bumbu bļodā apsedz ar dvieli, liek siltā vietā un ļauj kādu stundu rūgt.
12. Kad mīkla kāpj pāri bļodas malām, sāk veidot pīrāgus.
13. Ņem mīklas pikuci, izvirpina garu desiņu, sagriež to gabalos. 


Ābolmaizītes no pīrāgu mīklas

Sastāvdaļas

  • pikucis pīrāgu mīklas;
  • 3–4 āboli;
  • 3 ēd. k. cukura;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1 ola;
  • 50 ml saldā krējuma
  • pūdercukurs

Gatavošana

1. Ābolus nomizo un sagriež šķēlēs.
2.Olu sakuļ ar saldo krējumu un pusi cukura.
3. Pīrāgiem neizmantoto mīklu izrullē. Ar glāzi izspiež apļus.
4. Uz katra apļa kārto ābolu šķēlītes, pārkaisa ar kanēli un cukuru.  
5. Ābolmaizītes saliek uz plāts un ļauj tām 6–10 minūtes uzrūgt.
6. Pirms šaušanas cepeškrāsnī pārziež ar olas un saldā krējuma maisījumu.
7. Cep līdz 230 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz mīklas maliņas brūnas.
8. Izņem, nedaudz atdzesē. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.


Ziemassvētku kēkss

Sastāvdaļas

  • 275 g sviesta;
  • 225 g cukura;
  • 6 olas,
  • 275 g miltu;
  • 2 tējk. piparkūku garšvielu;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 350 g sukāžu un žāvētu augļu (pēc izvēles);
  • 100 g kaltētu dzērveņu un ķiršu;
  • 200–300 g riekstu (pēc izvēles valrieksti, lazdu rieksti, mandeles, pekanrieksti, pistācijas);
  • 1 citrons;
  • 1 apelsīns;
  • 150 g ruma (vai brendija, konjaka, upeņu liķiera).
  • Dekorēšanai: aprikožu ievārījums, šokolāde (baltā vai brūnā), rieksti (pēc izvēles)

Gatavošana

1. Sukādes un žāvētos augļus (pēc izvēles) smalki sagriež.
2. Citronam un apelsīnam norīvē miziņu un pievieno sukādēm un žāvētajiem augļiem. No apelsīna un citrona izspiež sulu.
3. Sukādes un žāvētos augļus pārlej ar izspiesto apelsīnu un citronu sulu un rumu. Kārtīgi izmaisa un atstāj uz diennakti, lai sukādes un žāvētie augļi kārtīgi piesūcas ar sulu un uzbriest (šķidrums pilnībā sasūksies augļos).
4. Nākamajā dienā bļodā liek sviestu (istabas temperatūrā), pievieno cukuru un ar mikseri kārtīgi sakuļ, līdz masa kļūst gaisīga un balta. 
5. Kad sviesta un cukura masa sakulta, pa vienai pievieno olas un turpina kult, līdz tās kārtīgi iemaisās masā.
6. Miltiem pieber cepamo pulveri un izmaisa.
7. Sakultajai masai ber klāt miltus ar cepamo pulveri, pievieno kanēli, piparkūku garšvielas (var izmantot gatavos piparkūku garšvielu maisījumus vai arī uztaisīt pats, samaļot un sajaucot kopā krustnagliņas, ingveru, muskatriekstu, koriandru, kardamonu, smaržīgos piparus). Pievieno arī izmērcētās sukādes un žāvētos augļus un riekstus. Visu kārtīgi izmaisa.
8. Kēksa formu ietauko ar sviestu vai eļļu. Pilda ar kēksa masu.
9. Kēksu liek iepriekš uzkarsētā krāsnī 170 grādos un cep aptuveni stundu. Kēksa gatavību nosaka, tajā iedurot sērkociņu. Ja mīkla nelīp pie sērkociņa, kēkss ir izcepies.
10. Kad kēkss izcepts, katliņā uzsilda aprikožu ievārījumu un pārziež kēksu, ļaujot ievārījumam tajā iesūkties. Kēkss ir gatavs pasniegšanai.
11. Ja gribat šokolādes glazūru – izkausē šokolādi (kādu vēlas) un pārlej kēksam. Lai šokolādi būtu vieglāk pārliet, izkausētajai šokolādei pievieno nedaudz olīveļļas, tad šokolāde kļūst vijīgāka un pēc tam, griežot kēksu, nelūst gabaliņos.
12. Pa virsu kēksam uzkaisa izvēlētos riekstus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko