Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

No skatuves uz filmēšanas laukumu

Mūzikas zvaigznes turpina iekarot kino industriju

Pagājušonedēļ medijus pāršalca ziņa — Britnija Spīrsa atkal nolēmusi mēģināt izpausties uz lielā ekrāna. Atšķirībā no iepriekšējā panaivā veikuma filmā Crossroads (Krustceles), kurā dziedātāja tēloja meiteni, kura īpaši, šķiet, neatšķiras no viņas pašas, šoreiz viņa nolēmusi startēt daudz riskantākā projektā. Kā vēstī tabloīds Daily Star, Spīrsa jaunajā filmā The Knoxville Carjacking Party kļūs par izvarošanas un slepkavības upuri, un, kā biedē mediji, šajā filmā būšot neskaitāmas sadomazohistiskas seksa ainas. No Britnijas uzdrīkstēšanās ziņā pārāk neatpaliek arī grupas Black Eyed Peas soliste Fērdžija, vecāku dotajā vārdā Steisija Fērgusone, kura mūzikla Nine ekranizācijā spēlēs prostitūtu. Tiesa gan, filmas uzņemšanā piedalīsies iespaidīgs zvaigžņu ansamblis (Nikola Kidmena, Daniels Dejs–Lūiss, Džūdija Denča, Penelope Krusa u.c.). Mūzikls, pēc kura motīviem tiks veidota filma, jau ieguvis neskaitāmas balvas. Filmas pamatā ir klasiķa Frederiko Fellīni filmas 8 ž motīvi. Fērdžijas kontā jau ir divas lomas filmās Poseidon un Tarantīno un Rodrigesa veidotajā šausmu gabalā Grindhouse.

Eksperimenti nebeidzas


Holivuda bieži vien kā savējos pieņēmusi tos māksliniekus, kuri jau apliecinājušies mūzikā. Diez vai daudzi atminas, ka patlaban vislabāk pelnošais aktieris pasaulē Vils Smits savu karjeru sāka kā repa mākslinieks ar pseidonīmu Fresh Prince. Savulaik neskaitāmās lomās filmējušies arī leģendārie dziedātāji Elviss Preslijs un Frenks Sinatra, kurus pasaule joprojām vairāk atceras kā mūzikas vēstnešus. Uz lielā ekrāna sevi izpauda arī Liverpūles četrinieks The Beatles (filmā Hard Days Night). Neticamus panākumus ar savu debijas lomu filmā Smieklīgais skuķis/Funny Girl guva Bārbra Streizande, par kuru saņēma Kinoakadēmijas augstāko apbalvojumu Oskaru. Līdz Oskara novērtējumam tikusi arī cita dziedātāja — Šēra (filma Moonstruck). Citai slavenai un atzītai dziedātājai Madonnai filmu lauciņā nav veicies pārāk labi, kritiķi viņas izpausmes dažādos kinodarbos — no Kas ir šī meitene/Whos That Girl līdz Endrū Loida Vebera mūzikla Evita ekranizējumam — īpaši augstu nav vērtējuši, un zvaigzne pievērsusies kino no kameras otras puses. Berlīnes kinofestivālā šā gada pavasarī tika rādīta viņas režisētā filma Mēsli un viedums/Filth And Wisdom.

Ar aktieru statusu koķetējošo mūziķu sarakstu varētu turpināt vēl un vēl — nevar nepieminēt par dzīvo leģendu kļuvušo Deividu Boviju, kura šarms aizrāva ne vienas vien 80.gadu meitenītes sirdi, ieraugot viņu nejaukā Rūķu karaļa lomā fantāzijas filmā Labirints, kā arī neatstāja vienaldzīgu citos darbos (Vīrs, kurš nokļuva uz Zemes/The Man Who Fell to Earth, Bads/ Hunger u.c., kā arī nesen Latvijā izrādītajā mistērijā Ilūzija/The Prestige, ko, starp citu, veidojis patlaban rekordus graujošā Tumsas bruņinieka režisors Kristofers Nolans). Cita rokmūzikas ikona Rolling Stones ģitārists Kīts Ričardss spilgti uzplaiksnīja Džonija Depa atveidotā pirāta vecišķā tēva lomā Karību jūras pirātu triloģijas trešajā daļā, turklāt Deps nerimās stāstīt, ka inspirāciju sava varoņa veidolam viņš smēlies tieši no Ričardsa.

Merilins Mensons paguvis paālēties dažu savādu personāžu ādā, kaut vai tēlojot pornozvaigzni Deivida Linča filmā Zudušais lielceļš/Lost Highway, un tagad pats režisē savu versiju par Lūisa Kerola Alises piedzīvojumiem Brīnumzemē (filma uz ekrāniem varētu parādīties šā gada nogalē). Tagad jau atkarību nomocītā zvaigzne Vitnija Hjūstone savulaik paguva dot savu ieguldījumu kino lauciņā, atveidojot gandrīz estrādes zvaigzni romantiskajā filmā Miesassargs/Bodyguard un spēlējot vēl dažās filmās.

No ekrāna — mūzikā


Taču tajā pašā laikā notiek arī pretējais — aktieri sevī atklāj mūziķa talantu. Kevins Kostners no filmēšanās brīvajā laikā uzstājas kantrimūzikas festivālos, Kianu Rīvss paguvis izspēlēties vairākos projektos, to skaitā pat Anthrax, kā arī nodibināt pats savu grupu, ar līdzīgu hobiju aizraujas arī Džonijs Deps, kurš savu ģitārspēles prasmi parādījis gan kopā ar grupu Oasis, gan Šeinu Makgovanu un citiem mūzikas pasaulē labi pazīstamiem māksliniekiem. Nesen savu ieguldījumu mūzikā sniedza arī jaunā aktrise Skārleta Johansone, ierakstot un izdodot albumā Toma Veitsa dziesmas. Vudijs Allens visu savu apzinīgo mūžu no filmēšanas brīvajā laikā niekojas ar flautas spēli klubiņos.

***

Kāpēc veiksmīgam mūziķim rodas vēlēšanās pierādīt sevi kino?


Mārtiņš Freimanis, dziedātājs un komponists


Filmējies A.Krieva traģikomēdijā Man patīk, ka meitene skumst (2003), no 2007.gada rudens filmējas TV seriālā Neprāta cena.

Iemesls, kādēļ nolēmu pamēģināt nedaudz atšķirīgā lauciņā, — vienkārši ir interesanti darīt to, ar ko ikdienā nenodarbojies. Ja vēl pašam izdodas, tas ir lieliski! Nekad nav bijis tā, ka es pats būtu pieteicies lomai, parasti mani ir uzaicinājuši. Tagad arī gatavojos jaunam izaicinājumam — pirmo reizi mūžā spēlēšu lomu dramatiskajā teātrī. Neko vairāk par projektu pagaidām nedrīkstu teikt. Taču apzinos — ja jutīšu, ka man neizdodas, no šīs lomas atteikšos.

Renārs Kaupers, grupas Prāta vētra solists


Filmējies J.Streiča drāmā Vecās pagastmājas mistērija (2000), kā arī igauņu režisora P.Simma filmā Georgs (2008).

No komentāriem atteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja