Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aizturēts Latvijas vecticībnieku un pareizticīgo baznīcu apzadzējs

Kaut zādzību vilnis Latgales pareizticīgo un vecticībnieku baznīcas vissmagāk bija skāris tieši šogad - apzagti 26 dievnami, pazudušas vismaz 140 svētlietas -, pagājušajā nedēļā aizturētais Lietuvas pilsonis, kurš tiek saistīts ar visām šīm zādzībām, visticamāk, Latgalē darbojies ne pirmo gadu.

Turklāt aizturēšanas brīdī pie aizdomās turētā atrasta Latvijas karte, kurā atzīmētas baznīcas - arī tādas, kurās viņš vēl nebija paspējis «paviesoties», tāpēc ir ļoti iespējams, ka zādzību vilnis būtu turpinājies.

To Dienai atzina Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Jurijs Vasiļjevs. Apjomīgā izmeklēšana, kuras laikā policija runāja vairāk nekā ar 120 lieciniekiem un apzināja vairāk nekā 60 iespējamo noziegumu izdarītāju, vainagojās ar pirmajiem panākumiem 9. oktobrī, kad starptautiskā operācijā tika aizturēts 1970. gadā dzimis agrāk sodīts Lietuvas pilsonis. Viņa automašīnā atrasta ne tikai Latvijas karte ar atzīmētām baznīcām, bet arī četras ikonas, no kurām daļa nozagta tikai iepriekšējā dienā Balvu novadā, kā arī kramplauža aprīkojums, piemēram, knaibles. Policijai ir aizdomas, ka viņš nav darbojies viens.

Kopā zagļi šogad no Latgales baznīcām aiznesuši vairāk nekā 140 reliģisko priekšmetu - galvenokārt svētbildes, arī grāmatas. Vairāki zagtie priekšmeti atrasti, veicot kratīšanu aizturētā lietuvieša dzīvesvietās Lietuvā, bet precīzs to skaits vēl nav pasakāms, jo notiek identificēšana.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis uzslavēja Lietuvas kolēģus par veiksmīgo sadarbību, kā arī atzina: «Informācija liecina, ka viens viņš to visu neizdarīja.» Pēc informācijas datiem - aizdomās turētais sazagtās mantas realizējis Lietuvas teritorijā. Aizturētais iepriekš sodīts par kontrabandu un huligānismu, patlaban Lietuvā pret viņu notiek krimināllieta par miesas bojājumu nodarīšanu. Aizturēts viņš gan tika Latvijas teritorijā, un tiesa viņam jau piemērojusi apcietinājumu. Viņam draud līdz pat 15 gadiem cietumā.

Kādu peļņu no zagšanas viņš varēja būt guvis, precīzi pateikt neesot iespējams, tomēr R. Kviesītis atzina: «Ja svētbildes ir vecas, summas ir lielas.» Transportlīdzeklis, ar kuru aizturētais devies noziedzīgajās gaitās, gan nekāds lepnais neesot bijis - veca Ford markas automašīna.

Aizturēšanas operācija ir bijusi labi izplānota, tāpēc aizturēšanas brīdī aizdomās turētais gandrīz nav pretojies, jo viņam nemaz nebija iespēju bēgt, Dienai uzsvēra J. Vasiļjevs. Viņš arī atzina, ka «no sākuma ļoti liela problēma bija tieši ar vecticībnieku lūgšanu namiem, bet pēdējā laikā viņš aktivizējās un «strādāja» tieši pret pareizticīgo baznīcām, kuru arī mums ir daudz». Nevienā Latgalē izplatītās katoļticības svētvietā zaglis gan vēl nebija pabijis, tomēr policisti neizslēdza, ka, turpinoties izmeklēšanai, varētu parādīties informācija arī par agrāk nezināmiem noziegumiem.

Liela problēma ir pašu elementārāko drošības līdzekļu trūkums nomaļajos dievnamos, kuros notikusi liela daļa zādzību. «Ja svētnīcas būtu nodrošinātas ar minimāliem drošības līdzekļiem, piemēram, signalizāciju, zādzību būtu mazāk. Tā varēja novērst vismaz divas trešdaļas notikušā, jo zaglis, protams, iet tur, kur durvis ir vaļā,» J. Vasiļjevs uzsvēra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas