Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bunkus slepkavības lietā apsūdzētajiem prasa bargus cietumsodus

Rīgas pilsētas tiesā prokurors šodien tiesu debatēs lūdza maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētajiem piespriest bargus cietumsodus - sākot no 20 gadiem cietumā un beidzot ar mūža ieslodzījumu, noskaidroja aģentūra LETA.

Par slepkavības izdarīšanu apsūdzētajam Krievijas pilsonim Viktoram Krivošejam lūgts piespriest mūža ieslodzījumu un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Par slepkavības pasūtīšanu apsūdzētajiem uzņēmējiem - 1961.gadā dzimušajam Aleksandram Babenko un 1953.gadā dzimušajam Mihailam Uļmanam - lūgts piespriest katram 20 gadus cietumā, probācijas uzraudzību uz trīs gadiem un mantas konfiskāciju. Kā aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā, tad apsūdzētajiem uzņēmējiem lūgts konfiscēt nekustamos īpašumus, transportlīdzekļus un uzņēmumu kapitāldaļas.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka ar Valsts policijas (VP) 2022.gada maija lēmumu piemērots arests Babenko mantai - kapitāldaļām vairākos uzņēmumos. Piemēram, SIA "Gruodis" kapitāldaļām ar vērtību 2 428 348 eiro, lai nodrošinātu procesuālo izdevumu, cietušajam nodarītā kaitējuma kompensācijas piedziņu un arī iespējamo mantas konfiskāciju kā papildsodu. Minētais uzņēmums ir mazumtirgotāja "Mego" kapitālā lielākais īpašnieks.

Ar VP lēmumu arests piemērots arī Uļmana kapitāldaļām vairākos uzņēmumos, piemēram, SIA "Monald" kapitāldaļām ar vērtību 1 467 186 eiro.

Debates ir viens no noslēdzošajiem posmiem pirms tiesa dodas gatavot spriedumu. LETA noskaidroja, ka pirmdien sēde turpinās.

Debatēs kā nākamie uzstāsies cietušie, tad sekos ar mantas arestu aizskartās personas un pēc tam apsūdzēto aizstāvji. Pēc tiesas debatēm katram to dalībniekam ir tiesības uz vienu repliku. Kā pēdējam, pirms tiesa dodas gatavot spriedumu, būtu jāseko apsūdzēto pēdējam vārdam. Nākamā sēde paredzēta otrdien plkst.14. Kopumā oktobrī plānotas 18 sēdes.

Tiesā aģentūrai LETA apliecināja, ka šodien Krivošejs sācis būtiski traucēt kārtību tiesas sēdes laikā, tāpēc izraidīts no tiesas zāles. LETA jau rakstīja, ka 26.septembrī viņš necienīgi izturējās pret tiesu un sēdes dalībniekiem. Par to viņam tika piemērota kriminālprocesā piemērotā sankcija, proti, izraidīšana no zāles. Kad apsūdzētais vests ārā no zāles, viņš uzspļāvis prokuroram Rimantam Kuzmam.

Prokurors Aldis Lasmanis šovasar aģentūrai LETA apliecināja, ka visiem trīs Bunkus slepkavības lietā apsūdzētajiem novembrī beidzas maksimālais pieļaujamais apcietinājuma termiņš. Tas nozīmē, ka līdz tam tiesā jābūt uzrakstītam pilnam spriedumam, vai arī apsūdzēto apcietinājums būs jāpārtrauc.

Kopš apcietinājuma piemērošanas Uļmans un Babenko vairākkārt ir lūguši tiesu pārskatīt viņiem piemēroto drošības līdzekli, bet tiesa šos lūgumus allaž noraidījusi. Apsūdzība ir paudusi bažas, ka apsūdzēto atbrīvošana no apcietinājuma varētu kavēt tiesvedību, tostarp viņiem pametot valsti.

Lietā par uzkūdīšanu jeb slepkavības pasūtīšanu apsūdzēti uzņēmēji Uļmans un Babenko. Uļmans apsūdzēts arī par slepkavības atbalstīšanu.

Apsūdzība celta arī iespējamam slepkavam, kas izdarīja šāvienus - 1974.gadā dzimušajam Krievijas pilsonim Krivošejam. Viņš apsūdzēts arī par šaujamieroča un munīcijas nēsāšanu un pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas un par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas.

Apsūdzība slepkavības organizētājam nav celta, jo viņš ir miris vardarbīgā nāvē. Šis cilvēks bija kādreiz ietekmīgā Ivana Haritonova kriminālā grupējuma lietā notiesātais Genādijs Vaļagins. Viņu 2022.gada martā nošāva Rīgā, Pļavniekos.

Savukārt pret vienu personu kriminālprocess izbeigts, jo tās darbībās netika konstatēta šī nozieguma atbalstīšana. Šī persona ir 1970.gadā dzimušais Arkādijs Judins.

Pirmstiesas kriminālprocesā tika noskaidroti noziegumu izdarīšanas apstākļi un iesaistītās personas, tostarp viņu savstarpējā lomu sadale nozieguma īstenošanai. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzēto izdarītā nozieguma motīvs bija nepatika pret administratoru, viņam pildot savus profesionālos pienākumus. Bunkus bija SIA "Rego Trade" administrators, bet Uļmans - šī uzņēmuma bijušais valdes loceklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka par Bunkus slepkavības organizatoram tikuši piedāvāti 100 000 eiro, bet izpildītājam - 200 000 eiro. Vairāk nekā 100 000 eiro izpildītājam netika samaksāti.

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna.

(Papildināta 3. un 6.rindkopa, pievienota 4., 5., 7. un 8.rindkopa.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas