Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Keris: Jūlijs būs karsts mēnesis veselības aprūpes sistēmā

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) morāli atbalsta Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pieteikto streiku un norāda, ka jūlijs būs karsts mēnesis veselības aprūpes sistēmā, jo vienlaicīgi var notikt divas mediķu protesta akcijas. LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris aģentūrai LETA teica, ka ģimenes ārsti ir apņēmīgi aizstāvēt savas tiesības un likumdošana to atļauj, līdz ar to, "protams, mēs varam tikai atbalstīt šādu apņēmību".

Kera rīcībā esošā informācija liecina, ka LĢĀA aicināja Veselības ministriju (VM) uz sarunām, taču, "cik var noprast" ministrija atteikusies, tāpēc nākamais solis ir kolektīvs lēmums par streika rīkošanu.

LĢĀA Kera pārstāvētajai organizācijai nekādu speciālu atbalstu streika rīkošanai gan neesot lūgusi. "Lai gan juridiski solidaritātes streiki būtībā ir aizliegti, taču morāli mēs ģimenes ārstus atbalstām," viņš norādīja.

"Gribu vērst uzmanību tikai uz to, ka 20.jūnijā LVSADA valde lems par protesta akciju jūlijā atteikties uz vienu mēnesi strādāt pagarināto normālo darba laiku. Šī akcija bija ieplānota savlaicīgi un politiķiem bija iespējams izvairīties, taču diemžēl politiķi šo iespēju ir palaiduši garām. Pastāv liela varbūtība, ka notiks arī mūsu akcija un, iespējams, jūlijs būs visai karsts mēnesis veselības aprūpē. Paskatīsimies, kā tas viss atrisināsies, taču nevar turpināt pa vecam," uzsvēra Keris.

Tikmēr LVSADA Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra arodorganizācija šovakar izplatītā preses paziņojumā norāda, ka Saeimā nesen pieņemtā likuma norma par normālo pagarināto darba laiku rada vēl lielāku neapmierinātību medicīnas jomā strādājošo personu vidū.

Samazinot normālā pagarinātā darba laika stundas, jau ar esošajiem resursiem nav iespējams nodrošināt nepārtrauktu NMPD brigāžu darbu, jo patlaban Rīgas reģionālajā centrā ir dienas, kad uz izsaukumiem neizbrauc līdz pat desmit brigādēm, kam par iemeslu ir akūts personāla trūkums, kas noteikti palielināšot slodzi esošajām NMPD brigādēm.

Tomēr satraukumu radot situācija ap LĢĀA pirmdienas paziņojumu par streika rīkošanu. Kā norāda NMPD Rīgas reģionālā centra arodorganizācija, streika sekas gulsies uz noslogoto NMPD brigāžu pleciem, jo tā laikā noteikti palielināsies izsaukumu skaits, bet pie ierobežota brigāžu skaita cietēji būs pacienti. Turklāt NMPD ārstniecības personām, kuras strādā normālo darba laiku, algas palielinājums par slodzes pieaugumu netiks nodrošināts, nobažījusies arodorganizācija.

Plašāku informāciju par saspringto situāciju dienesta darbā NMPD Rīgas reģionālā centra arodorganizācija sola sniegt preses konferencē 19.jūnijā plkst.11.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma likuma izmaiņas par pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika mediķiem.

Savukārt ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar VM par izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ministriju. Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Top komentāri

Uh
U
Īsti nesaprotu, kāpēc streikos ģimenes ārsti. Vi;nus baro pacientu skaits, braukā zāļu firmu apmaksātos braucienos, pat līmlapiņas izmanto šo firmu. Kad pieņemšanas laikā ārstu apmeklē firmas pārstāvis, pacientu pieņemšana tiek pārtraukta un kabinetā notiek kaut kādas rebes. Pacients ir niecība. Kas izrakstīs slimības labu streika dienā?
Kā var streikot sīkuzņēmēji?
K
Līdz šim streiks bija tikai un vienīgi darbinieku tiesības, bet ģimenes ārsti nav darbinieki, bet sīkuzņēmēji. Tāpēc te kaut kas "neiet kopā".
Keris un Čakša uzkarsē situāciju
K
No medijos lasītā un redzētā man ir radies iespaids, ka tieši mediķu arodbiedrības vadītājs Keris un veselības ministre Čakša visasāk iebilst pret apdrošināšanu, kas ir vienīgais veids, kā nodrošināt normālu finansējumu veselības nozarei jau no nākamā gada. Tātad - kaut kas te nav tīrs. No vienas puses - abi bļauj, "dodiet naudu", bet no puses abi bļauj, "tikai ne apdrošināšanu". Bet ir taču labi zināms, ka visi pārējie finansēšanas avoti dod labākajā gadījumā pusi no veselībai nepieciešamās summas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas