Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas vēsturē vērienīgākās narkotiku kravas ievešanu, iespējams, sekmējušas VID amatpersonas

Latvijas vēsturē vērienīgākās narkotiku kravas ievešanu, iespējams, sekmējušas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas.

Oktobrī Valsts policija nodeva kriminālvajāšanai kriminālprocesu, kas izdalīts no iepriekš lietvedībā esošās tā dēvētās Kokneses kokaīna lietas, aģentūru LETA informēja policija.

Kriminālvajāšanai nosūtītais kriminālprocess tika ierosināts 2020.gadā pēc Krimināllikuma panta par kokaīna neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā un lielos apmēros, un kokaīna pārvietošanu pāri Latvijas robežai organizētās grupas sastāvā, kā arī par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka laikā no 2014.gada sākuma līdz 2019.gada 8.janvārim noziedzīgi iegūti līdzekļi tika pārvērsti citās vērtībās, mainīta to atrašanās vieta un piederība ar nolūku slēpt vai maskēt šo līdzekļu noziedzīgo izcelsmi.

Par šādām noziedzīgām darbībām likumsargi lūguši sākt kriminālvajāšanu pret divām personām, kuru 695 000 eiro vērtajiem īpašumiem - privātmājai un automašīnai - tika uzlikts arests.

Tāpat, veicot izmeklēšanu un sadarbojoties ar VID Iekšējās drošības pārvaldi, policija kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzina arī četras personas, kuras laika posmā no 2018. līdz 2019.gadam bija Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas. Minētās personas, iespējams, bija iesaistītas noziedzīgā nodarījuma īstenošanā, sekmējot kokaīna ievešanu Latvijas teritorijā.

Trīs no personām tiek turētas aizdomās par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, savukārt ceturtā - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, oktobrī pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu pret sešām personā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

VID aģentūrai LETA norādīja, kaVID ir cieši sadarbojies ar policiju, kopīgiem spēkiem atmaskojot iespējamās vainīgās amatpersonas.

Šobrīd neviena no amatpersonām nepilda darba pienākumus VID Muitas pārvaldē.

"Ar mērķi atklāt pārkāpumus un vainīgos saukt pie atbildības, VID savulaik tika izveidota VID Iekšējās drošības pārvalde, un šis solis dod gaidīto efektu - pie atbildības tiek sauktas gan personas, kas dažādus pārkāpumus veikušas nesenā pagātnē, gan arī tādas, kas to paveikušas pirms vairākiem gadiem," norādīja dienestā.

Jau ziņots, ka Ekonomisko lietu tiesā (ELT) patlaban iztiesāšanas stadijā atrodas Latvijas vēsturē vērienīgākā narkotiku kravas krimināllieta jeb tā dēvētā Kokneses kokaīna lieta.

Publiski pieejamā informācija tiesu kalendārā liecina, ka lietā apsūdzētie ir Agris Vaivods, Andris Elsts, Dainis Vaivods un Andrejs Davidko.

Personas apsūdzētas par to, ka organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas valsts robežai 1758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

2019.gada 8.janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar 42 kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kastēs bija 2195 kokaīna briketes ar dažādiem logo - "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu.

Konfiscētā narkotiskā viela tika nodota ekspertīzei, kuras laikā noskaidrots, ka maisījumā kokaīna īpatsvars ir aptuveni 80%, kas nozīmē, ka tam ir ļoti augsta kvalitāte.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kokaīna krava nav bijusi paredzēta Latvijas tirgum, bet gan Latvija izmantota kā tranzītvalsts, lai nogādātu kravu uz citām valstīm.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins iepriekš informēja, ka kravas vērtība varētu būt aptuveni 65 miljoni eiro. Pavairojot kokaīnu mazumtirdzniecībā, cena vairākkārt palielinās, līdz ar to mazumtirdzniecībā šādas kravas cena varētu "tuvoties miljardam" eiro.

Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās gandrīz divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas, paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

Lietā viena persona aizvien izsludināta meklēšanā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka šajā lietā policija veikusi kratīšanu uzņēmējam Jānim Skrābānam piederošās kompānijas "JS Products" birojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas