Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Bez ES naudas Jelgava būtu katastrofas priekšā

Desmit gadu pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) Jelgava kļuvusi par vienu no aktīvākajām ES struktūrfondu finansējuma piesaistītājām. 2007.-2013. gada plānošanas periodā Jelgavai izdevies "nokost" vienu no prāvākajām pīrāga daļām, piesaistot vairāk nekā 231 miljonu eiro lielu ES finansējumu, un rezultātā Jelgavā sakārtoti vairāki infrastruktūras objekti, kā arī būtiski mainījušies padomju laika arhitektūras nomāktie pilsētas vaibsti, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Tomēr pašvaldības kritiķi norāda, ka ES nauda ne vienmēr izlietota iedzīvotājiem prioritāru projektu realizēšanā. Pašvaldība nereti tiek kritizēta arī par kūtro daudzdzīvokļu namu siltināšanu. Ekonomikas ministrijas (EM) informācija liecina, ka realizēto projektu skaita ziņā Jelgava ievērojami atpaliek no Liepājas, Ventspils un Valmieras.

Jelgavas iedzīvotāji slavē pēdējo gadu pārmaiņas - tiek uzteikta ielu rekonstrukcija, izveidotā promenāde gar Driksas upi, kā arī jaunais gājēju tilts, kuram otrpus esošajā Pasta salā iecerēts izveidot brīvā laika pavadīšanas, izklaides un aktīvās atpūtas zonu. Jelgavas domes informācija liecina, ka dažādos infrastruktūras pilnveides projektos investēti vairāki desmiti miljoni eiro - par teju sešiem miljoniem eiro rekonstruēta Dobeles šoseja, savukārt vairāk nekā divus miljonus izmaksājusi Lietuvas šosejas posma rekonstrukcija no Miera līdz Rūpniecības ielai, ko Finanšu ministrija līdzās Austrumlatvijas koncertzāles Gors projektam uzteikusi kā vienu no labās prakses piemēriem. Aptuveni 17 miljonus eiro izmaksājis jau minētais Driksas upes krastmalas, kā arī Jāņa Čakstes bulvāra rekonstrukcijas projekts.

Uz Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) darba galda noguldīts garš saraksts, kurā apkopota informācija par 84 Jelgavas pašvaldības projektiem, kuru īstenošanai piesaistīts gan Kohēzijas fonda, gan Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda finansējums. "Ja paskatās visus lielos sarakstus, tad ir zināms prieks. Paveikts daudz vai maz, katrs to var no sava skatu punkta vērtēt, bet es domāju, ka mēs tiešām esam daudz izdarījuši," pauž Rāviņš.

Arī vietējā laikraksta Zemgales Ziņas galvenā redaktora vietnieks Edgars Kupčs uzskata, ka pilsēta aktīvi izmantojusi ES struktūrfondu līdzekļus - visas galvenās ielas un citi infrastruktūras objekti, kas pēdējo desmit gadu laikā Jelgavā tapuši, realizēti ar Eiropas finansējuma palīdzību. "Jelgava par savu saukli "Pilsēta izaugsmei!" var pateikties tikai fondu naudas pieejamībai," pauž žurnālists. Arī Rāviņš neslēpj - bez Eiropas finansējuma pilsēta šodien neizskatītos tik sakopta: "Ja mums nebūtu šīs iespējas, mēs būtu katastrofas priekšā. Valsts kopumā būtu katastrofas priekšā."

Taču kritiku par veidu, kā tiek realizēti ES līdzfinansētie projekti, kā arī to lietderību neslēpj viens no redzamākajiem Jelgavas domes opozicionāriem Dainis Liepiņš (Reģionu alianse). Viņaprāt, domē dominē uzskats: "ņemam jebkuru naudu, gan jau kaut ko ar to izdarīsim". Lai gan pašvaldībā pieņemts pilsētas attīstības plāns, tomēr Liepiņa ieskatā ES finansējums netiek izmantots dokumentā definēto prioritāšu īstenošanai.

Vairāk lasiet Anetes Ugaines rakstā Labo ceļus, par ēku siltināšanu aizmirst laikrakstā Diena trešdien, 9.aprīlī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas