Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Daļa deputātu oponēja priekšlikumam, ko likuma grozījumos nepiedāvāja

Brīvos medijus neglābs

Saeimā ceturtdien otrajā lasījumā atbalstu neguva priekšlikums noteikt, ka valsts un pašvaldību informatīvos izdevumus nedibina, neizdod un neuztur kā masu informācijas līdzekļus. Viens no priekšlikuma autoriem Ritvars Jansons (NA) no Saeimas tribīnes deputātiem skaidroja, ka demokrātiskā sabiedrībā masu informācijas līdzekļos darbojas neatkarīgi žurnālisti, bet pašvaldību izdevumus finansē no pašvaldības budžeta, un cilvēki, kas tiem veido publikācijas, nestrādā neatkarīgi, bet pašvaldības interesēs, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pret ierosinājumu to norādīt likumā balsoja ZZS, Saskaņa, No sirds Latvijai frakcija un vairāki deputāti no Latvijas Reģionu apvienības. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai pauda bažas, ka grozījumu rezultātā iedzīvotāji reģionos varētu palikt bez informācijas par vietējām norisēm, lai gan priekšlikumā nav izteikts aicinājums pašvaldību izdevumus likvidēt. Savukārt partijas Saskaņa biedri Valērijs Agešins un Boriss Cilevičs pauda, ka jautājuma izskatīšanu vajadzētu atlikt pēc pašvaldību vēlēšanām.

Laikraksta Bauskas Dzīve galvenā redaktore Anita Rozentāle stāsta, ka priekšlikumā paustais neatkarīgo reģionālo mediju atbalstam ir svarīgs kā pamatpostulāts, lai var runāt par vairākām citām būtiskām problēmām. Piemēram, ja pašvaldību izdevumus reģistrē kā masu informācijas līdzekļus, tos var izplatīt par maksu un ievietot tajos reklāmas kā jebkurā medijā, turklāt vēl par dempinga cenām, tā kā izdevējs to var atļauties, jo citus izdevumus sedz no nodokļu maksātāju naudas, saka Rozentāle. Tas apgrūtina reģionālo laikrakstu iespējas pastāvēt. Par to, ka priekšlikumu neapstiprināja, viņa nav pārsteigta. "Balsojums norāda, ka vara grib pretoties jebkādām iespējām tikt kritizētai. Šādi reģionālajiem laikrakstiem tiek nodarīts reāls posts, un vairums no tiem jau strādā ar zaudējumiem," viņa norāda.

Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītājs Ivo Leitāns pauda nožēlu un nosodījumu par Saeimas balsojumu. Viņš arī uzskata, ka lēmums par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam noteikt 1. jūniju liecina par gļēvumu. Tā kā diskusija Saeimā gaidāma vēlāk, "politiķi varēs neuztraukties, ka par šo jautājumu var atgādināt pirms pašvaldību vēlēšanām", viņš teica.

Visu rakstu lasiet avīzes Diena piektdienas, 3.februāra, numurā!

Top komentāri

bars
b
Diena varētu neliekuļot, "brīvais medijs".. Paskatieties arī cik pašiem ir ziņas sadaļā novados un padomājiet kāpēc pašvaldībām ir savi ziņu izdevumi. Varētu padomāt ka ārpus Rīgas nekas nenotiek. Un ja notiek tad tik kas negatīvs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas