Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daugavpilī faktiski izjukusi Eigima un Lāčplēša koalīcija; ietekmi atgūst Saskaņa

Daugavpils pilsētas domē faktiski izjukusi valdošā koalīcija, kuru veidoja domes priekšsēdētājs Rihards Eigims ar pāris domubiedriem no Mūsu partijas (MP) saraksta un seši deputāti no Latgales partijas (LP), bet ietekmi sākusi atgūt partija Saskaņa, vēsta Latvijas Radio.

Koalīcijas iekšējo nesaskaņu dēļ šonedēļ divām domes komitejām nomainīta vadība - opozīcijas partijas "Saskaņa" deputāts Valērijs Kononovs nomainījis LP līderi, bijušo domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi Pilsētas saimniecības komitejas priekšsēdētāja amatā, savukārt cits "Saskaņas" pārstāvis Mihails Lavrenovs turpmāk vadīs Mājokļu komiteju, kuras vadībā viņš nomainījis Igoru Prelatovu (MP).

Lāčplēsis skaidrojis, ka LP un MP koalīcijas līgums faktiski vairs nedarbojas: "Ar savu rīcību, mēģinot savas neveiksmīgās saimnieciskās darbības rezultātus novelt uz koalīcijas partneriem, nekorektām un nomelnojošām runām viņi ir izveidojuši situāciju, ka koalīcijas līgums vairāk nedarbojas. LP deputāti ir gatavi turpināt darbu Daugavpils pilsētas domē un rūpēties par to, lai mūsu uzsāktās programmas tiktu realizētas. Lai dome spētu efektīvi darboties, mēs esam gatavi uzsākt konsultācijas ar citiem politiskiem spēkiem."

Lāčplēsis pārmeta, ka Eigima vadībā Daugavpils esot "nodzīvojusies līdz dārgākajam siltumenerģijas tarifam Latvijā", jo pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" iepērkot gāzi saskaņā ar 2017.gada novembrī noslēgtu līgumu, kurā gāzes cena neesot analoga citām pašvaldībām un kas esot slēgts ar Eigima atļauju vai norādi.

"Varbūt tā ir tīša darbība, lai, paaugstinot apkures cenu, diskreditētu pašvaldības uzņēmumu un meklētu iemeslus atdot šo nozari privātajiem. Vienreiz pirms aptuveni desmit gadiem Eigims šādu līgumu jau bija noslēdzis. Man toreiz to izdevās lauzt," aizdomas Eigima virzienā vērsis Lāčplēsis.

Lāčplēsis Eigimam pārmeta arī daudzu projektu sadārdzinājumus, aiz kuriem varot slēpties atsevišķu uzņēmēju intereses. "Ja mēs skatāmies statistiku, Latvijā būvniecības cenas no 2017.gada jūnija līdz šā gada jūnijam ir pieaugušas par 4,8%, tai skaitā darba alga aptuveni 8%. Daugavpilī šis pieaugums ir aptuveni 48%, atsevišķos projektos pat 100% un vairāk. Tas jau parāda, ka šāda situācija ir ārpus jebkuras loģikas" izteicies Lāčplēsis.

Savukārt domes opozīcijas deputāts Andrejs Elksniņš (Saskaņa), kurš pirms gada Eigima darbību rezultātā pats zaudēja Daugavpils mēra amatu, stāstījis, ka abu domes koalīcijā pārstāvēto politisko spēku pārstāvji jau esot vērsušies pie opozīcijā esošās "Saskaņas" ar piedāvājumiem par domes vadības maiņu un jaunas koalīcijas izveidi. Elksniņš izteicies, ka pašreizējā situācijā, kad turpinās politiskie ķīviņi, "Saskaņa" nevarot iet koalīcijā ne ar vienu no minētajiem politiskajiem spēkiem.

""Saskaņa" ir piekritusi uzņemties atbildību par siltumenerģijas tarifa samazināšanu, par jaunas katlumājas būvniecības projekta realizāciju pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" TEC3 (...), turpināt pagalmu labiekārtošanas programmu un realizēt dzīvojamās mājas Gaismas ielā 7 atjaunošanas projektu. Tādēļ divi mūsu kolēģi uzņēmās Pilsētas saimniecības un Mājokļu komitejas vadību domē," izteicies Elksniņš. Arī Elksniņš saskatot, ka "Daugavpils siltumtīkli" virzoties uz privatizāciju, ko viņa pārstāvētā partija nepieļaušot.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Eigims nesaskaņas vēl nav komentējis, bet, komentējot vadības maiņu domes Pilsētas saimniecības komitejā, norādījis, ka svarīgākais šobrīd esot nevis apmierināt personiskās un politiskās ambīcijas, bet visiem kopā strādāt pilsētas un pilsētnieku labā. Domes darbībai esot jābalstās uz plašu koalīciju, kur ikvienam deputātam būtu iespēja produktīvi strādāt tieši tajā jomā, kurā viņš ir profesionālis.

2017.gadā pēc pašvaldību vēlēšanām Elksniņš izveidoja koalīciju ar Eigimu, atstājot opozīcijā ilggadējo pilsētas mēru Lāčplēsi, tomēr jau drīz koalīcijas partneru vidū sākās nesaskaņas un pērn septembrī Elksniņš zaudēja mēra krēslu, bet koalīcijā vienojās Eigims un Lāčplēsis.

Top komentāri

gringo
g
vai Lāčplēsis spētu atbildēt uz jautājumu, kāpēc pašvaldības iestādēm jāpērk preces EIS.GOV.LV par dārgāku cenu nekā veikalā?
:)
:
Vai Medvedjadjoram un eigim atkal sāka patikt sievietes?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas