Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Daugavpils dome: Pilsēta ir multikulturāla un svētkos ir pietiekami daudz Latvijas mākslinieku

Daugavpils ir multikulturāla pilsēta, tāpēc pilsētas svētkos ir vieta māksliniekiem no Krievijas, turklāt pasākumos piedalās arī pietiekami daudz Latvijas mākslinieku, aģentūrai LETA, komentējot biedrības Latgolys Saeima paustās bažas par plašu kaimiņvalsts mākslinieku pārstāvniecību pasākumos lielākajās Latvijas pilsētās, atzina Daugavpils vadības pārstāvji.

Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis (Mūsu partija) biedrības novērojumus nosauca par pilnīgām muļķībām un mēģinājumu sanaidot abu lielāko Latgales pilsētu iedzīvotāju uz "nacionālā pamata". Viņš sacīja, ka Daugavpils ir multikulturāla pilsēta, un tieši šādu kultūras programmu arī īstenojot pašvaldība.

Viņš arī norādīja, ka nevienam no māksliniekiem, kas viesojies Daugavpilī, nav aizliegta iebraukšana Latvijā, turklāt pilsētas pasākumos ir arī daudz vietējo mākslinieku.

Komentējot valsts drošības jautājumu, Zdanovskis pauda, ka "ne Krievija, ne Baltkrievija, ne Ķīna karu mums taču nav pieteikušas", aicinot "nekarināt uz māksliniekiem birkas". Viņš minēja, ka, piemēram, festivālā Laima Rendezvous Jūrmala kūrortpilsētā uzstājās daudzi Krievijas mākslinieki.

Pilsētas vicemērs pauda, ka biedrībai Latgolys Saeima būtu jānodarbojas ar reālu problēmu aktualizēšanu, piemēram, administratīvi teritoriālo reformu.

Savukārt pilsētas Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska aģentūrai LETA pauda, ka "mums šogad bija tik daudz latviešu mākslinieku, ka varējām atļauties arī vienu īstu Krievijas zvaigzni". Plašākus komentārus par dziedātāju izvēli pasākumiem viņa nesniedza.

Kā ziņots, biedrība Latgolys Saeima iepriekš atklātā vēstulē pauda, ka Daugavpils un Rēzeknes pašvaldībām, izvēloties māksliniekus pilsētu svētkiem, būtu jādomā par visu pilsētnieku interesēm un arī par valsts drošības jautājumiem, līdz ar to būtu biežāk jāaicina ciemos ne tikai Krievijas, bet arī citu valstu mākslinieki.

Organizācijas pārstāvji, sekojot līdzi Latgales lielāko pilsētu - Daugavpils un Rēzeknes - svētku programmai, esot novērojuši, ka galvenais svētkos lūgtais skatuves mākslinieks bieži pārstāv Krievijas estrādi. "Protams, organizatori vienmēr var atsaukties uz faktu, ka, piemēram, Daugavpils iedzīvotāju etniskais sastāvs nosaka muzikālo gaumi," vēstulē raksta biedrība, vienlaikus norādot uz Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, ka pilsētā piektdaļa iedzīvotāju ir latvieši, tostarp latgalieši, tāpat daudz ir poļu, baltkrievu.

Turklāt Rēzeknē sadalījums ir vēl mazāk pārliecinošs arguments par labu krievu estrādei, uzskata vēstules autori, jo saskaņā ar CSP datiem 47% pilsētnieku ir latvieši, tai skaitā latgalieši, 43% ir krievi, taču ir arī poļi, baltkrievi un ukraiņi.

"Kāpēc, vadoties no šiem apsvērumiem, netiek vairāk aicināti plaši pazīstami estrādes mākslinieki no Baltkrievijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un citām valstīm, arī tepat no Latvijas?" jautā biedrības pārstāvji, kā piemērus minot Ukrainas grupu Okean Elzy, dziedātāju Ivanu Dornu un citus.

Biedrība norāda arī uz valsts un Eiropas Savienības (ES) un NATO ārējās austrumu robežas drošības jautājumu. Organizācijas pārstāvji uzskata, ka atbilstoši tikko publicētajam pētījumam, kurā secināts, ka abās pašvaldībās novērojama nekritiska attieksme pret Krievijas iniciatīvām, aicinot māksliniekus, pašvaldības nedrīkstētu aizbildināties ar nepieciešamību pielāgoties auditorijai. Vēstulē norādīts arī, ka "būtu aktīvāk jāizmanto arī citas alternatīvas mākslinieku izvēlē - ielūgt Latvijas krievvalodīgos māksliniekus, Latgales un citu Latvijas novadu radošo jomu pārstāvjus, citu ES valstu māksliniekus".

Atklātas vēstules autori uzskata, ka biedrības ierosinājumi ir vērsti uz Latgales lielāko pilsētu svētku attīstību, kā arī papildu tūristu plūsmas piesaisti no kaimiņvalstīm un pat attālākām valstīm.

Pašvaldību publiskotā informācija liecina, ka Daugavpils svētkos šogad uzstājusies dziedātāja no Krievijas Poļina Gagarina, kura uz skatuves aicinājusi arī pilsētas mēru Andreju Elksniņu (S), savukārt Rēzeknē svētki vēl notiks, un tajos uzstāsies rietumu grupa Boney M.

Tāpat Diena jau ziņoja, ka Austrumeiropas politikas pētījumu centrs (APPC) jaunajā analītiskajā apskatā Krievijas sadarbība ar Latvijas pašvaldībām: Daugavpils un Rēzeknes piemēri saskata riskus Rēzeknes un Daugavpils draudzībā ar Krieviju. 

Top komentāri

Itamars Toledano
NORMĀLI būtu, ka katrai vakstij tās pilsētas būtu KULTURĀLAS, nevis MULTIKULTURĀLAS. Kas gan notiktu, ja Daugavpili apsēstu arābi, nēģeri un ķīnieši, un kur tad patvertos nabaga Daugavpils krievi?
patriots
p
es negribu ne redzēt, ne dzirdēt krievu māksliniekus
Klaja antilatviska
K
Pārkrievošanas nostāja kolonistu garā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas