Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Divu aizsargdambju izbūve Valmierā izmaksātu 800 000 latu

Jau pēc 2010.gada plūdiem Valmieras pilsētas pašvaldība veica pirmsprojekta izpēti par Gaujas kreisā krasta apbūvētās teritorijas aizsardzībai no applūšanas riska. Piedāvātais risinājums paredz divu aizsargdambju izbūvi 1250 metru garumā, taču tā izbūves izmaksas varētu būt gandrīz 800 000 latu un, iespējams, neatrisinātu paaugstinātā gruntsūdens nokļūšanu applūstošajās teritorijās caur pazemes iežu slāņiem, portālu Diena.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldībā.

Šobrīd izpētes materiāli ir iztulkoti un nodoti izvērtēšanai un priekšlikumu izstrādei arī Valmieras sadraudzības apriņķa speciālistiem Giterslo Vācijā, kuriem arī ir liela teorētiskā un praktiskā pieredze plūdu draudu situāciju risināšanā.

Jau ziņots, ka kopš 2013.gada 24.aprīlī Valmierā tika sasniegts jauns ūdens līmeņa rekords Gaujā – 4,95 metri, izraisot reālus plūdu draudus vairākiem uzņēmumiem un daudzdzīvokļu namiem, ūdens līmenis Gaujā turpina pazemināties, 30.aprīlī sasniedzot 3.26 metru atzīmi.

Ņemot vērā, ka šogad 2010.gada palu ūdens līmeņa maksimuma atzīme Valmierā tika pārsniegta par 14 centimetriem, ka Gauja plūdu apdraudētajās teritorijās bija piepildījusi visu lietus ūdens kanalizācijas sistēmu, un līdz kritiskajam brīdim, kad būtu pārplūdušas industriālās un dzīvojamās zonas pilsētā pietrūka pavisam nedaudz, Valmieras pilsētas pašvaldība kopā ar atbildīgo dienestu pārstāvjiem ir uzsākusi plūdu seku novērtējumu un veikusi riska analīzi, lai identificētu neatliekamos pasākumus un meklētu ilgtspējīgākus risinājumus.

Viens no pirmajiem darbiem, ko veiks daudzdzīvokļu namu apsaimniekotāji, būs elektrosadales skapju novietojuma maiņa, pārceļot tos no pagrabstāviem pirmā stāva līmenī. Atbildīgie dienesti izstrādās arī praktiskus ierosinājumus lietusūdens kanalizācijas sistēmas, kas atrodas zem Gaujas ūdens līmeņa funkcionalitātes uzlabošanai plūdu gadījumā.

Pašvaldība informēja, ka 2013. gada plūdos Valmierā ir izskalota Stacijas ielas rekonstrukcijas laikā, izveidotās aizsargbūves mala, kā arī ievērojami cietis viens no skaistākajiem pilsētas dabas objektiem – Stāvie krasti.

Pēdējo gadu plūdu apdraudējuma situācijas atkārtojumu biežums Valmierā tikai apstiprina Valmieras pilsētas pašvaldības lēmumu Gaujas krastos saglabāt dabiskās teritorijas un dabisko apaugumu, neveicot būtiskus ieguldījumus infrastruktūras izveidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas