Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

Jau teju divus mēnešus nevar vienoties par jaunu Jelgavas novada mēru

Joprojām nav panākta vienošanās par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja amata kandidātu, lai gan kā visdrīzāk iespējamais kandidāts tiek minēta tagadējā domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS).

Kopš 3.aprīļa, kad par atkāpšanos paziņoja līdzšinējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), ir pagājuši gandrīz divi mēneši. Šajā laikā aizvadītas vairākas, tostarp ārkārtas domes sēdes, taču jautājums par domes vadību tajās nav bijis iekļauts.

Arī šodien notiek kārtējā domes sēde, taču jautājums par domes vadību darba kārtībā iekļauts nav. Arī, sākot sēdi, darba kārtība ar šādu jautājumu papildināta netika.

Domnieks Uldis Ainārs (JV) aģentūrai LETA pauda, ka šāda jautājuma iekļaušana un domes sēdes izsludināšana ir Vītolas tiesības. Domnieks sacīja, ka acīmredzot domes priekšsēdētājas vietniecei nav pietiekami liela kolēģu atbalsta, lai šādu jautājumu skatītu. Tāpat, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, pašlaik klātienē uz domes sēdi vadības ievēlēšanai nevarētu sanākt minimāli nepieciešamais deputātu skaits, jo vairāki kolēģi atrodas ārzemēs.

Ainārs nekomentēja, vai atbalstītu Vītolas kandidatūru, kā arī atteicās komentēt aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, ka arī viņa vārds ir starp iespējamiem domes priekšsēdētāja kandidātiem.

"Domāju, ka priekšroka ir tiem, kam ir dots vairākums no iedzīvotājiem," iespējamo jaunā domes priekšsēdētāja izvirzīšanu komentēja domnieks Oskars Cīrulis (NA).

Pēc viņa paustā, domē ir daudz sarunu un baumu, bet domes priekšsēdētāja ievēlēšanu kavē iespējamo kandidātu ambīcijas. Taču ambīcijas būtu jāliek malā, ņemot vērā, ka dome strādās īsu termiņu līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām.

Tāpat domnieks ir pārliecināts, ka pašai ar sevi jātiek galā Vītolas pārstāvētajai Latvijas Zemnieku savienībai, jo tā domē ir sašķelta. "Mēs vispār esam sašķelti," sacīja Cīrulis.

Abi domē ievēlētie Nacionālās apvienības deputāti būtu gatavi atbalstīt Vītolas kandidatūru domes priekšsēdētājas amatā. Cīrulis arī atzīst, ka būtu muļķīgi teikt, ka apvienība nevēlētos sev kādu amatu domes vadībā. Taču esot jāvērtē pieejamais finansējums, jo pēc administratīvi teritoriālās reformas nevienai pašvaldībai neesot viegli, tāpēc varētu runāt, piemēram, par domes priekšsēdētāja vietnieku, kas nesaņem atalgojumu.

Kā citi iespējamie amata kandidāti neoficiāli izskan arī Andris Ozoliņš (LZP) un Dina Tauriņa (LRA). Ozoliņš savulaik vadīja Ozolnieku novada domi.

Latvijas Reģionu apvienību (LRA) pārstāvošais bijušais Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš aģentūrai apstiprināja, ka politiskais spēks ir gatavs virzīt Tauriņu domes vadītāja vai vietnieka amatam. Taču LRA sola atbalstīt arī Vītolu, ja vien viņa gūs pietiekamu atbalstu no citiem kolēģiem, kas pašlaik nav stabils.

Aptaujātie domnieki aģentūrai LETA apgalvoja, ka dome strādā un spēj pildīt savas funkcijas. Arī aģentūra LETA pārliecinājās, ka trešdien aizvadītajā domes sēdē balsošana notiek raiti un lēmumprojekti tiek atbalstīti.

Domes atlaišana, ko var rosināt, ja domes priekšsēdētājs netiek ievēlēts divu mēnešu laikā, pēc domnieku paustā, nebūtu racionāla un nav arī viņu izvirzītais mērķis.

Ar pašu Vītolu aģentūrai LETA vairāku dienu garumā nav izdevies sazināties.

Jau ziņots, ka Lasmanis par atkāpšanos paziņoja 3.aprīlī, aptuveni stundu pirms Jelgavas novada domes sēdes, kurā bija paredzēts skatīt septiņu deputātu pieprasījumu atbrīvot viņu no amata saistībā ar divdomīgu video.

Pieprasījumu vērtēt Lasmaņa rīcību parakstīja četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas