Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret piecām Preiļu novada domes amatpersonām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis Latgales tiesas apgabala prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret piecām Preiļu novada domes amatpersonām, tostarp domes priekšsēdētāju Marutu Plivdu par dokumentu viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, noskaidroja aģentūra LETA.

KNAB paziņojumā presei raksta, ka vienai no iepriekšminētajām amatpersonām birojs papildus inkriminē arī nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, kā arī šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgās ieroču glabāšanas atļaujas.

Aģentūrai LETA zināms, ka starp piecām minētajām personām ir Plivda. Savukārt KNAB izplatītā informācija liecina, ka starp pārējām personām ir arī pašvaldības būvvaldes amatpersonas un Tehniskās daļas amatpersona.

KNAB šo kriminālprocesu sāka 2019.gada 4.oktobrī, savukārt 7.novembrī šajā lietā KNAB veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā sankcionētas kratīšanas.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūtie pierādījumi liecina, ka 2019.gada 6.augustā un 7.augustā trīs Preiļu novada domes amatpersonas ar vēl divu Preiļu novada domes amatpersonu atbalstu viltojušas aktu par atjaunotās Preiļu novada domes ēkas pieņemšanu ekspluatācijā.

Domes amatpersonas minēto aktu 2019.gada 7.augustā uzrādījušas Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvjiem, kas veica būves ārpuskārtas pārbaudi.

Plivda aģentūrai LETA atzina, ka viņai pašlaik grūti komentēt situāciju, turklāt par krimināllietas virzību viņa esot uzzinājusi tikai no medijiem. "Ja virzītājs tā ir lēmis, lai notiek, lai notiek tiesa," teica Preiļu novada domes priekšsēdētāja.

Vēl viena domes amatpersona, ko rosina apsūdzēt KNAB, ir Plivdas vietnieks Juris Želvis. Arī viņš aģentūrai LETA komentārus nesniedza.

Abas amatpersonas atklāja, ka, ņemot vērā aizliegumu ieņemt noteiktu amatu, pašlaik domes sēdēs piedalās kā deputāti, un no mandātiem atteikties negrasās. Par citiem lietā iesaistītajiem pašvaldības darbiniekiem abi no Latgales partijas, nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Latvijas Zemnieku savienības apvienotā saraksta domē ievēlētie politiķi komentārus nesniedza.

Savukārt pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle aģentūrai LETA apgalvoja, ka pašvaldībā nav saņemta informācija par konkrētajām amatpersonām, kuras tiek rosināts apsūdzēt. Viņa apliecināja, ka būvvaldes amatpersonas un Tehniskās daļas amatpersona ir atstādinātas no amata un pašlaik savus amata pienākumus domē nepilda. Attiecīgos pienākumus pilda citi darbinieki.

Krimināllikums Preiļu novada domes amatpersonām par inkriminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem paredz sodu - brīvības atņemšanu līdz pat četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norāda, ka būvniecība savas specifikas, nozīmīgo finanšu līdzekļu un interešu pušu saskares dēļ ir ārkārtīgi sensitīva nozare, kas jau vairākus gadus ir arī viena no KNAB prioritātēm.

Ņemot vērā būvniecības nozares raksturojumu un specifiku, jebkāda veida pārkāpumi, kas pieļauti vai iniciēti būvniecībā, potenciāli apdraud ne tikai sabiedrības drošību, bet arī publisko finanšu līdzekļu efektīvu izlietošanu. Līdz ar to situācijas, kad amatpersonas ir gatavas viltot dokumentus, lai pieņemtu ekspluatācijā nepabeigtu būvniecības objektu, ir vērtējamas kā īpaši rupji pārkāpumi, norāda Cīrule.

Jau ziņots, ka Preiļu novada domes ēkas atjaunošana, kas pēc KNAB ziņām noslēgusies ar viltus akta izdošanu par pieņemšanu ekspluatācijā, izmaksājusi 1 001 754 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), liecina pašvaldības noslēgtais iepirkums. Līgums par būvdarbu pirmo un otro kārtu ar AS Siguldas būvmeistars noslēgts 2018.gada aprīlī, un sākotnēja ēkas atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas darbu summa bijusi 946 546 eiro ar PVN. Vēlāk noslēgtas vairākas vienošanās, jo atklājušies neparedzēti darbi, un rezultātā pagarināts līguma izpildes termiņš, kā arī līdz 1 001 754 eiro, ieskaitot PVN, palielināta kopējā summa.

Tāpat vēstīts, ka, lai situācijā, kad esošajai domes vadībai ir ierobežotas tiesības pieņemt lēmumus, domes darbs tiktu turpināts, Preiļu novada domē izveidots otrs priekšsēdētāja vietnieka amats. Šajā amatā pērnā gada novembra beigās ievēlēta Klavdija Zarāne, kura pārstāv Plivdas un Želvja vēlēšanu sarakstu. Tāpat ir paplašinātas izpilddirektora Alda Džeriņa pilnvarojums

Pievienota 10. rindkopa

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Augstprātīgā Maruta ir finišējusi! Slava Dievam! Preiļu vēlētāji, nākošajās pašvaldību vēlēšanās lietojiet savas smadzenes tam, kam tās ir paredzētas!
bļeh
b
Labi ka beidzot zagļus sāk ķerstīt!
Pareizaissecinājums
P
Preiļus ir jāpievieno Līvāniem, līvānieši ātri ievedīs kārtību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas